Provident
blog

Mikor foganatosíthatnak végrehajtást / hatósági átutalási megbízást (inkasszó) a vagyonomon?

Ha valaki adósságot halmoz fel, előfordul, hogy egyik reggel úgy kel fel, hogy a számlájáról levonásra került egy nagyobb pénzösszeg. Milyen esetekben fordulhat ez elő? Ha tudjuk, hogy van olyan tartozás, amely még nem lett visszafizetve, akkor jövedelemből történő végrehajtói letiltás és hatósági inkasszó (hatósági átutalási megbízás) is bekövetkezhet. Jogszabály alapján történő hatósági átutalási megbízásra például az adóelőleg vagy a különböző járulékfajták megfizetésének elmulasztása esetén kerülhet sor.

A végrehajtási eljárás során a végrehajtó elsőként végrehajtói letiltás útján az adós munkabéréből vonja le a letiltásban feltüntetett összeget. A végrehajtói letiltás mindig a nettó munkabérből történik azzal a feltétellel, hogy az öregségi nyugdíj minimális összegének megfelelő rész mentes a végrehajtás alól. Ugyanazon munkabér vonatkozásában fennálló több letiltás esetén a jogszabályban meghatározottak szerinti sorrendben elégítik ki a követeléseket. Fontos, hogy a végrehajtói letiltás (a követelés kielégítése érdekében) a nyugdíj, egészségbiztosítási pénzbeli ellátás, a gyermekek ellátásához kapcsolódó juttatás, illetve az egyéb, jogszabályban meghatározott járandóság vonatkozásában is foganatosítható, tehát nem kizárólag munkabér esetén lehetséges a végrehajtói letiltás.

A végrehajtói letiltás vonatkozásában a nettó munkabérből legfeljebb 33%-ot lehet levonni, kivétel a tartásdíj, az adóssal szemben fennálló munkavállalói munkabér követelés, a jogalap nélkül felvett munkabér és a társadalombiztosítási ellátás (ezen kivételként megjelölt követelések esetén a munkabér legfeljebb 50 %-ára hajtható végre a letiltás. Nyugdíjból a munkabérhez hasonlóan legfeljebb annak 33%-át lehet levonni, de az 50%-os kivételt jelölő szabály itt is érvényes.

Egészségbiztosítási pénzbeli ellátásból, mint például a táppénz, baleseti járadék, gyermekgondozási díj, terhességi segély esetén, legfeljebb a juttatás 33%-át lehetséges levonni a végrehajtói letiltás során. A gyermekekkel kapcsolatos juttatásokra is ugyanez érvényes, tehát például a családi pótlékból is maximum annak 33%-át lehet levonni.

A hatósági átutalási megbízás, közismert nevén inkasszó azt jelenti, hogy a hatóság a pénzügyi intézményt megkeresés útján felhívja a végrehajtói okirat alapján az abban megjelölt összeg adós bankszámlájáról történő átutalására.

A jogszabály meghatároz végrehajtás alá nem vonható juttatásokat is, amelyek közé tartozik többek között az anyasági támogatás, a rokkantsági járadék, az ösztöndíj és a törvényen alapuló tartásdíj.

Jelen bejegyzés tájékoztatási céllal készült, és nem minősül jogi, pénzügyi vagy egyéb tanácsadásnak.