Provident
blog

Mire használjuk a mosószódát?

Amikor környezetbarát és olcsó tisztítószert keresünk, jusson eszünkbe a mosószóda használata. A mosószóda másik neve nátrium-karbonát – így is kereshetjük az üzletekben. Már évezredek óta használja az emberiség, egy ideje pedig újra reneszánszát éli, nem véletlenül!


Az ókorban is használták már mosáshoz, de általános tisztítószerként is ismert: általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztító hatása teszi népszerűvé. Olyan nehéz feladatokban is segítségünkre lehet, mint a babaruhák mosása vagy a függönyfehérítés. Használata során nem szennyezzük a környezetet, szelídebb, mint más vegyületek, ugyanakkor kiváló mosóhatású.

Mosógél házilag:

3 evőkanálnyi szódát 1 liter meleg vízben feloldva rendkívül hatékony mosószert kapunk. Fehér ruhák esetén teljesen helyettesíthetjük vele a mosóport, színes ruhák esetén szokásos mosóporunkkal fele-fele arányban használjuk. Kézi és gépi mosásra is alkalmas, vízlágyító hatásának köszönhetően puhává teszi ruháinkat is.

A fentiek szerint elkészített mosógél mosogatáshoz, tűzhely tisztításához és penész eltávolításához is felhasználható. Ha kevesebb vizet használunk, súroló mosópasztaként is alkalmazhatjuk fémfelületek vagy csempe tisztításához. Sokan esküsznek arra, hogy mosószódával tisztított poharak csillognak a legfényesebben!

Meglepő lehet, de a mosószódából készült szappan kéz- és hajmosásra is kiváló! Ez esetben 5 liter meleg vízbe keverjünk fél evőkanálnyi mosószódát és az így kapott elegyet használjuk fürdéskor.

Hol kapható? A mosószódát egyre könnyebb beszerezni, kisebb-nagyobb kiszerelésben a különböző drogérialáncok polcain, hipermarketekben és háztartási boltokban is megtaláljuk.

Tipp:

A lefolyóba érdemes a mosószóda használata után mindig forró vizet önteni, hogy az esetlegesen összeragadt szemcsék semmiképp ne tömítsék el a csöveket.