Provident
blog
Nászajándék kisokos – Mit és mennyiért?

2019-07-25

Észtárca

Nászajándék kisokos – Mit és mennyiért?

Amikor egy közeli rokonunk vagy barátunk esküvői meghívóval a kezében kopogtat az ajtón, az örömteli gratuláció után valószínűleg rögtön azt a kérdést tesszük fel magunknak, hogy mi legyen a nászajándék. Ha a párral szoros kapcsolatban állunk, rá is kérdezhetünk, de ha nincs ötletünk, akkor érdemes a legnépszerűbb ajándékok között keresgélni, de akár a készpénz is szóba jöhet.

 

Mennyit illik adni?

Manapság egyre népszerűbbek azok a meghívók, melyekben a jegyespár vicces versikébe rejtve mondja el kérését a násznép felé az ajándékokra vonatkozóan. Sokan a készpénzes opciót választják, mert így lehetőségük van azt a saját igényeik szerint elkölteni. Általánosságban elmondható, hogy legalább akkora összeget illik adni, mint amennyit a pár a vendéglátásunkra szán, melynek a vacsora, az italok és akár a szállás is részét képezi. Ez átlagosan 20-30 ezer forintot jelent, de persze a kapcsolat közelségétől is függ, mennyi kerül a borítékba.

 

A közeli rokonok és barátok körülbelül 20-50 ezer forinttal támogatják a friss házasokat, míg az örömszülők, a testvérek és a tanúk akár 100-150 ezer forinttal is hozzájárulhatnak a közös életkezdéshez.

 

Kávéfőzők és edénykészletek dzsungelében

Gyakran megesik, hogy a meghívott vendégek ugyanazt a meglepetést szemelik ki, így a “leltár” során szembesül a pár, hogy 3 kávéfőzőt, 4 kenyérpirítót és 8 kristályvázát rejtenek a dobozok.  Ennek kiküszöbölésére nyújt praktikus megoldást az online kívánságlista, melyet a násznép minden tagjával megoszthatunk. Itt a vendégek nyomon követhetik, hogy mi az a tárgy, amit valaki már megvett, így a pár biztosan nem kapja majd kétszer ugyanazt.

 

Mikor és hogyan adjuk át?

Vannak olyan vidékek, ahol a hagyomány szerint, az esküvő előtt adják át az ajándékokat, de a legtöbb helyen a lakodalom ideje alatt, a menyasszonytánckor kapják meg az ifjú házasok. A készpénzt csinos borítékban, jókívánságainkkal megtűzdelve, vagy akár különleges csokorba kötve is átadhatjuk, míg az ajándékokat szépen becsomagolva, kis kártyával ellátva illik átnyújtani.

 

Válogass a legnépszerűbb ötletekből!

A nászajándék olyan költség, melyre nem sajnáljuk a pénzt, hiszen nincs annál nagyobb öröm, mint látni a boldogságot szeretteink arcán életük nagy napján. Ha jól ismerjük szokásaikat, hobbijaikat és stílusukat, akkor máris egy lépéssel közelebb kerülünk a tökéletes ajándék kiválasztásához.

Közkedveltek az ajándékutalványok is, mely lehet ruha, lakberendezés, wellness hétvége, utazás vagy sportfelszerelés is a pár igényeihez igazodva.

Ha igazán maradandó emlékkel szeretnénk szolgálni, az élményajándékkal biztosan nem fogunk mellé: egy koncert, egy borkóstoló vagy egy hőlégballonos repülés olyan meglepetés, amire hosszú évek múlva is mosolyogva gondolhatnak majd vissza a friss házasok.