Provident
blog

Belföldi és nemzetközi vonatozás nyáron

Vonattal utaznál a nyáron, de nem tudod, merre indulj? Akkor olvasd el cikkünket néhány népszerű és megközelíthető úticélért, illetve további hasznos információkért!

 

Tudnivalók a belföldi vonatozásról

A MÁV vasúttársaság továbbra is arra kéri az utasokat, hogy tartsák be az aktuális járványvédelmi előírásokat. Az állomások, megállók zárt helyiségeiben, illetve a járműveken változatlanul kötelező az utazás teljes időtartama alatt az orrot és szájat eltakaró maszk viselése. 8000 Ft pótdíj fizetésére kötelezhetők azok, akik nem viselnek maszkot, ezen túl még a vonatról is leszállíthatók.

FONTOS: az aktuális hírekért és kötelező előírásokért tájékozódj a MÁV hivatalos oldaláról, ahol akár még ajánlatokról vagy népszerű úticélokról is olvashatsz!

Utazz nyáron vonattal belföldön vagy külföldön!

 

Nyári nemzetközi vonatközlekedés

Június 1-jétől már több nemzetközi járat közlekedik a külföldi vasútvállalatokkal együttműködve, ráadásul többsége az eredeti menetrendjeikkel és kapacitásaikkal. A teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhány példát/népszerű úticélokat alábbi felsorolásunkban.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

  • A Budapest-Bécs közötti járatok már óránként indulnak – a regionális forgalom Hegyeshalomnál változatlanul biztosított Bécs és Királyhida felé is. Azonban a Bécs–Kolozsvár közötti Transilvania EuroCity átmenetileg nem közlekedik.
  • Münchenbe, Németországba visszaáll kétóránként indulnak vonatok nappal, és ismét lehet utazni az éjszakai járatokon.
  • Újra forgalomba álltak a Szlovákiába és Csehországba közlekedő Metropolitan EuroCity vonatok, immáron az eredeti menetrendekkel.
  • Hasonlóan nyár elején indultak újra a Báthory EuroCity járatai Lengyelországba, naponta indulnak új vonatok Varsóba és Krakkóba nappal és éjszaka egyaránt. (Krakkóba, valamint Varsóba még korábbról, május végétől is lehetett utazni éjszakai járattal.)
  • Szerbiába szintén napi egy vonat indul Szabadka felé.
  • Romániába a lőkösházai határállomáson keresztül Bukarest, Temesvár, Déva, Arad, Brassó és Nagyszeben felé változatlanul közlekedik minden vonat, azonban felújítások miatt Nagyváradra és Kolozsvárra csak ősszel közlekednek majd újra a járatok.
  • Zágrábba – a gyékényesi határállomáson át – csak június 25-től indulnak vonatok Budapestről, napi egy alkalommal.
  • Szlovéniába pedig továbbra is közlekedik egy közvetlen vonat Budapestről Ljubljanába, a regionális forgalom úgyszintén a tervezett menetrend szerint biztosított.

 

Vásárolj vonatjegyet online, egyszerűen

Megújult az ELVIRA, a MÁV online jegyvásárlási felülete, ahol vonatjegyeidet néhány kattintás alatt meg tudod vásárolni egyszerűen és olcsóbb is, mint a pénztári vásárlás. A belföldi menetjegyre, kerékpárjegyre, élőállatjegyre illetve pót- és helyjegyekre a pénztári árhoz képest 10% kedvezményt biztosítanak, ami remek spórolási lehetőség és még az ÁFA-s számla igénylés is csak néhány kattintásból áll. Az új ELVIRA javában megkönnyíti a vonatjegyek vásárlását – nem kell többé sorban állnod a pályaudvaron és kapkodva megvásárolnod a jegyet a bonyolult jegykiadó automatákból.

„A MÁV-START új, webes felületről elérhető jegyértékesítési rendszert fejlesztett, ez az új Elvira, amely már mobilképernyőre optimalizált felülettel és a MÁV applikációval közös felhasználói fiókkal is rendelkezik.”
MÁV-csoport

A modern és letisztult online felületen csupán néhány kattintás alatt meg tudod vásárolni jegyeidet – akár a késésben lévő vonatokra is –, a MÁV telefonos applikációja használatával pedig még ki sem kell nyomtatnod jegyeidet, hiszen azok a vásárlást követően offline is elérhetők. Ráadásul átszállás nélkül osztrák, szlovák, cseh, román, lengyel és német városokba is tudsz online vonatjegyet vásárolni, de a MÁV-csoport az elérhető országok körét folyamatosan bővíti.

Vásárolj vonatjegyet online!

 

START Európa kedvezmények

A MÁV-START 2020-ban bevezetett START Europa ajánlatcsaládja a legkedvezőbb árú utazási lehetőséget kínálják Ausztriába, Németországba, Svájcba, Csehországba, Szlovákiába, Lengyelországba, Romániába, Horvátországba és Szlovéniába. A START Europa-nak köszönhetően egyszerűsödnek a nemzetközi ajánlatok, és a korábbi gyakorlattól eltérően nem csak Budapesttől, hanem (a vonat által érintett) vidéki városoktól is kiadhatók a legkedvezőbb árú vonatjegyek!

„Ezekkel a menetjegyekkel az egész családnak megéri utazni, mivel az osztrák, német, svájci, cseh, szlovák, horvát és szlovén városokba felnőttekkel utazó gyerekeknek 2. osztályon már 5 €-ért, 1. osztályon pedig 10 €-ért is elérhetők a jegyek bármelyik állomásra.”
MÁV-csoport

A START Europa menetjegyek a MÁV mobiltelefonos alkalmazásában és az internetes felületen is megvásárolhatók. További részletekért tájékozódj a MÁV hivatalos oldaláról: MÁV Start Europa.

Készen állsz a nyári belföldi és/vagy nemzetközi vonatozásra?