Provident
blog

Öblítő házilag: illatos ruhák környezettudatosan

Ha átböngészted valaha az öblítők összetevőit, akkor biztosan tudod, hogy csakúgy hemzsegnek a kemikáliáktól. Amennyiben környezet- és egészségtudatos életet élsz, akkor sem kell azonban lemondanod a puha és illatos ruhákról, hiszen könnyen és gyorsan készíthetsz isteni öblítőt házilag olcsón, természetes alapanyagokból. Cikkünkből most megtudhatod, hogy alapvetően mi a baj a hagyományos, bolti változatokkal, miért érdemes nekilátni saját öblítőt keverni, és megismerhetsz néhány szuper receptet!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Miért használunk öblítőt és mi a baj a hagyományos készítményekkel?

Öblítőket a legtöbb esetben azért adunk a mosáshoz, hogy kedvenc darabjaink puhán és illatosan kerüljenek ki a mosógépből. Emellett ezek a folyadékok csökkentik a statikus elektromosságot és lehetővé teszik, hogy a ruhák könnyen vasalhatóvá váljanak. 

Továbbá az is a szerepük lenne, hogy eltávolítsák a szálak közül a mosószer maradványokat. A baj azonban az, hogy a bolti változatok ahelyett, hogy ténylegesen elvégeznék ezt a feladatot, bevonatot képeznek az anyagon különböző vegyszerekkel: szintetikus, kationos felületaktív anyagokkal és illatanyagokkal. Mindezek pedig nemcsak egészségünkre, de környezetünkre is károsak.

Az illatanyagok és egyéb adalékanyagok emellett irritálhatják a bőrt és a légzőrendszert. Allergiás reakciókat vagy légúti problémákat okozhatnak, különösen azoknál, akik érzékenyek ezekre a kemikáliákra.

Ronthatják továbbá a ruhák állapotát és rövidíthetik azok élettartamát. Például az öblítőkben található vegyi anyagok hozzájárulhatnak a szövetek elszíneződéséhez.

A megoldás: ruhaöblítő házilag!

Természetesen nem minden öblítő egyforma, nagyon fontos tanulmányozni az összetevőket és olyan környezetbarát készítményeket választani, amelyek kíméletesek a bőrrel és nem szennyezik vizeinket. Még jobb, ha saját magunk készítünk öblítőt, így biztosak lehetünk abban, hogy olyan alapanyagok kerülnek bele, amik óvják saját és bolygónk egészségét. Az ecet vagy citromsav, valamint a szódabikarbóna jó társak ebben.

Nem kell megijedni, a kimosott ruhák nem lesznek ecetszagúak,  viszont az öblítő segít eltávolítani a mosószer maradványokat és finom puhaságot kölcsönöz ruháidnak.

Provident tipp: Szeretnél Te is házi mosószereket készíteni, de jól jönne egy kis anyagi segítség? Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Miért jó az öblítő készítése házilag?

Íme néhány érv, hogy miért is hasznos, ha magad látsz neki az öblítő készítésnek!

  • Egészségesebb és környezetbarátabb alternatíva – Házi öblítő esetén lehetőséged van arra, hogy kizárólag természetes összetevőket használj, amik nem ártalmasak az egészségre és az élővizekre, nem szennyezik bolygónkat.
  • Költséghatékonyság – A saját öblítőhöz használt alapanyagok olcsón beszerezhetők, így sokkal kevesebbet kell fizetned, mint a kész bolti változatokért. Ráadásul még a hulladékmennyiséget is csökkentheted.
  • Egyszerű elkészítés – Az öblítő kikeverése rendkívül egyszerű és gyors folyamat. Nincs szükség különleges eszközökre vagy kémiai ismeretekre. 
  • Kiélheted kreativitásodat – Az új receptek kipróbálása, és az összetevők különböző kombinációinak kikísérletezése nagyon örömteli folyamat, ahol megvalósíthatod minden elképzelésedet.

Természetes öblítő házilag: ecettel, citromsavval és szódabikarbónával

Lássuk most a 3 alap összetevőt, amelyek segítségével kiváló öblítőt készíthetsz!

  • Ecet – Sokféle háztartási feladatban jó szolgálatot tesz, beleértve a mosást is. Természetes lágyítószerként működik, segítve a ruhák puhaságát és rugalmasságát. Emellett hatékonyan szagtalanít, valamint segít eltávolítani a vízkő lerakódásokat a textíliákról és a mosógépről. Olcsó és könnyen beszerezhető.
  • Citromsav – Hasonlóan hatékony, mint az ecet. Lágyítja a ruhákat és friss illatot kölcsönöz nekik a mosást követően. Hozzájárulhat a mosógép és a ruhák hosszabb élettartamához. Segít megakadályozni a baktériumok és gombák elszaporodását a mosás során. Általában biztonságosabb például a selyemhez és a gyapjúhoz, mint az ecet.
  • Szódabikarbóna – Mosás közben megköti a szagokat, üde illatot biztosítva a ruháknak. Kellemesebb tapintásúvá teszi a holmikat. Hatékonyan eltávolítja a mosószer maradványokat és más vegyi anyagokat a ruhákról, ami hozzájárul azok tisztaságához és frissességéhez. Biológiailag lebomló.

A legjobb házi öblítő receptek

Most pedig jöjjön néhány egyszerű ruha öblítő házilag! Hogy minimalizáld a hulladéktermelést, érdemes egy nagy üvegben elkészíteni az öblítőt, így nem plusz műanyag flakont használni.

Ecetes öblítő házilag

800 ml vízhez adj 200 ml ecetet, valamint 10-15 cseppet kedvenc illóolajodból. A kész öblítőt a mosógép megfelelő adagolójába öntsd. 

Az illóolaj esetében fontos, hogy 100%-os tisztaságú legyen, különben foltot hagyhat a ruhán. Akár többfélét is használhatsz, ha szeretsz kísérletezni. Nagyon frissítő pl. a citrom, a narancs vagy a levendula. Találd meg saját kedvencedet! 

Öblítő házilag ecet nélkül

Ha valamiért nem vagy jóban az ecettel, akkor citromsavval is készítheted az öblítőt. Másfél liter vízhez adj 5-6 kanál citromsavat, majd jöhet bele 15 csepp illóolaj!

Öblítő házilag szódabikarbónával

Keverj el 1 liter meleg vízben 2 csésze szódabikarbónát, majd adj hozzá 1,5 csésze ecetet és 10-15 csepp illóolajat!

Illatos öblítő házilag mosóparfümmel

A természetes illóolajok hatása nem érvényesül olyan hosszan, mint a szintetikus illatanyagoké, ezért ha nem akarsz lemondani a sokáig illatozó ruhákról, akkor választhatsz mosóparfümöt. Ugyan ez nem természetes összetevő, ugyanakkor ha házi öblítődhöz adod, sokkal kisebb koncentrációban lesz jelen, mint a bolti készítményekben, így mindenképp környezetbarátabb megoldás,  és szervezetedet is sokkal kisebb mértékben terheli. 

1,5 liter langyos vízben oldj fel 6 kanál citromsavat, majd ehhez jöhet 10 ml mosóparfüm!

Mosogatógép öblítő házilag

És végül jöjjön egy mosogatógép öblítő recept, mert nemcsak ruháidat teheted illatossá, hanem edényeidet is. A receptúra nem tér el a textílöblítőkétől, arra érdemes csak figyelni, hogy belsőleg is fogyasztható illóolajat vásárolj. 250 ml ecethez adj  750 ml vizet és 8 csepp illóolajat!

Neked melyik a kedvenc házi öblítő recepted? Írd meg nekünk kommentben!