Provident
blog
Okos otthon kiegészítőkkel a kényelemért és a biztonságért

2019-05-12

Tudatos tippek

Okos otthon kiegészítőkkel a kényelemért és a biztonságért

Ha az okos otthonok kerülnek szóba, sokan egyfajta szükségtelen luxusként tekintenek ezekre az eszközökre, pedig sok szempontból rendkívül hasznosak. Nemcsak mindennapi kényelmünkről és biztonságunkról gondoskodnak, de az energiafelhasználást is csökkenthetjük a segítségükkel.

Az egyedi igények egyedi megoldásokat kívánnak, ezért az eszközök telepítése és programozása egyénre szabottan történik.

 

Már itthon is elérhető

Számos hazai cég kínál már smart home csomagokat, melyekben az okos otthon vezérlő irányít minden hozzá rendelt készüléket.

Átlagosan 160 ezer forintból már olyan rendszerünk lehet, mely a világítást, a szellőztetést, a redőnyöket és a biztonságtechnikai berendezéseket is automatikusan kezeli.

Közel 1 millió forintért már teljes rendszert építhetünk, melyben füstérzékelő, okosdugaljak, vízfolyás érzékelő, garázsnyitó, biztonságtechnika és IP kamera is megtalálható.

 

Okos otthonod helyetted is spórol

Veled is előfordult már, hogy égve hagytad a lámpákat, mikor elmentél dolgozni vagy pihenni egy hosszú hétvégére? Ilyenkor órákig vagy napokig feleslegesen égnek a lámpák, ami nemcsak a pénztárcádat terheli, de energiapazarló is. Az okos lámpa abban segít, hogy az ilyen “baleseteket” távolról is orvosolhasd, ha pedig bedugva hagytad a vasalót, az okos dugalj segítségével azt is kikapcsolhatod.

Az okos otthon megoldások bekapcsolják a fűtést, hogy mindig meleg lakásba érkezz haza. Lehúzzák helyetted a redőnyt, ha közeleg a vihar és nem vagy otthon. A biztonsági rendszer a mobiltelefonnal és a távfelügyelettel is kommunikál, akár nyaralás közben is láthatod ki csenget az ajtón és még beszélhetsz is vele, vagy beengedheted a lakásba.

Az intelligens házvezérlés arról is gondoskodik, amiről te megfeledkeznél.

A központi vezérlő wifin keresztül irányítja a biztonsági kamerákat, az égőket, a hőszabályozót, a garázsnyitót vagy akár a kerti öntözőrendszert.

 

Igényeidhez igazodva

Felolvastatnál egy hangoskönyvet? Változtatnád az izzók fényerősségét vagy színét a lakásban? Távvezérléssel nyitnád-zárnád a lakás bejárati ajtaját? Ma már ezeket is megteheted, ha az okos otthon megoldások közül választasz.

Az úgynevezett jelenlétszimuláció például biztonsági szempontból előnyös választás, mert véletlenszerűen kapcsolgatja az izzókat a lakásban, mintha csak otthon lennél.

Ha idős, egyedül élő családtagodat szeretnéd biztonságban tudni, távolról is segítheted: az okos otthon érzékelők beszámolnak neked a hőmérsékletről, riasztanak ha szokatlan nyílászáró nyitást, mozgást, füstöt vagy vizet érzékelnek. Sok rendszer tartalmaz már pánikgombot is, így időben érkezhet a segítség nagy baj esetén is.

 

Készen állsz az okos otthon bevezetésére?