Mutatunk néhány ötletet arra vonatkozóan, hogy milyen kerítéstípusokban érdemes elgondolkodni, ha építkezés, netán felújítás előtt állsz.

 

Hogyan tudunk olcsón kerítést építeni házilag?

Ahogy belevágunk egy építkezésbe, az árak szinte elszabadulnak, és hamar szembetaláljuk magunkat váratlan kiadásokkal. A gondolataink pedig egy felé húznak: „Ezt nem tudnám én is megcsinálni?”. A válasz egyszerű, feltehetőleg igen.

A legfontosabb, hogy legyenek terveink a kivitelezésre, hiszen így tudjuk megállapítani, hogy mennyi alapanyagra lesz szükségünk, ami az egész projekt kulcsa. Amennyiben ezeket elkészítettük, akkor kezdhetünk el gondolkodni a megvalósításon is.

Az olcsó kerítés ötletek között előkelő helyen szerepel a kész elemek felhasználása, így érdemes egyfelől ebben gondolkodnunk, de a meglévő régi kerítés felújítása is szóba jöhet. Sokan nyúlnak nem hétköznapi anyagokhoz is, úgymint a raklap kerítés, ami némi kreativitást is igénybe vesz, arról nem is beszélve, hogy munka is lesz vele bőven.

 

Fa kerítés ötletek

A nagyobb barkácsáruházakban már kaphatunk olyan kész kerítéselemeket, amiket mondhatni csak le kell mérni, megvenni és összeszerelni. Ezek közül vásárolhatunk léceket, de a lamella kerítés elem sokkal nagyobb felületet is lefedhet. Ez utóbbiból például több méret is elérhető.

Mennyibe kerül a fa kerítés házilag?

Nézzük az árakat:

  • lécekből álló kerítés elemet már 6000 Ft körül beszerezhetünk
  • ha csak léceket szeretnénk, annak az ára kicsit magasabb lesz, rusztikusabb darabokat 3000 Ft felett találunk
  • egyszerűbb darabok viszont már alig 1000 Ft-ért is kaphatóak

A lamella darabára is szintén magasabb, 10.000 – 25.000 Ft körül kezdődnek mérettől függően.

A fakerítés hiába örök klasszikus, sokak számára már az idejét múlt kategóriába sorolandó, azonban érdemes más szemmel nézni rá. Egy magasabb beton alappal kombinálva a fa is lehet formabontó megoldás, de a fajtában és pácban egymással megegyező, fából készült térelválasztók, kerítések is jól mutathatnak. A teljes összhang érdekében érdemes egy féle megoldás mellett elköteleznünk magunkat.

A fát érdemes kreatívan hasznosítanunk: alacsony szegélykerítéssel leválaszthatjuk a virágágyást, fából készült boltívvel igazán egyedivé és varázslatossá tehetjük a teljes koncepciót is.

DIY ötletek: fa kerítés otthon

 

Házilag olcsó raklap kerítést szeretnénk?

Pinteresten kutatva könnyedén találkozhatunk olyan „csináld magad” típusú ötletekkel, amikben raklapokat használnak. Ezeknek mind a mérete, mind a formája alkalmassá teszi arra, hogy kerítést készítsünk belőle. Mindössze arra kell figyelnünk, hogy a kerítésoszlopokat előtte megerősítsük, ezt semmiképpen nem tudjuk megúszni.

A raklap kerítés többek között arra is jó, hogy a belső felén lévő szerkezete polcként és rekeszként is újrahasznosítható. Sőt kreatívan fel is használható akár virágok tárolására, nevelésére is. A lényeg a lényeg így egy környezetbarát kerítésre tehetünk szert!

 

Tégla kerítés ötletek

Itt bizony egy kicsit csalhatunk! Ha szeretnénk például egy egyszerű betonkerítést feldobni, akkor könnyedén praktikus külsőt varázsolhatunk neki téglát imitáló kül- és beltéri falburkolóval. Már 8000 Ft/ m2 áron találunk ilyet, már csak fel kell ragasztanunk!

Persze dolgozhatunk igazi téglával is ebben az esetben azonban lehetünk költséghatékonyak, ha bontott téglát vásárolunk, sőt mi több rusztikus miliőt is teremthetünk az udvarunkban.

DIY ötletek: tégla kerítés otthon

Dobd fel te is a kerítésedet!