Provident
blog

Öntözőrendszer házilag: így tervezhetünk locsolórendszert!

A szép kert, üde zöld pázsit titka a rendszeres, napi szintű öntözés. A kézzel, slaggal történő locsolás azonban rengeteg értékes időt emészt fel, amit más hasznos tevékenységekre vagy pihenésre szánhatnánk. Éppen ezért rendkívül praktikus megoldás az öntözőrendszer, amit – egy kis tervezéssel és utánajárással – akár magunk is telepíthetünk.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Öntözőrendszer kiépítése otthon

Mennyi időt spórolhatunk meg, ha az öntözőrendszert házilag kivitelezzük?

Ahhoz, hogy a gyep valóban szép maradjon, négyzetméterenként körülbelül napi 4-6 liter vízre van szüksége. Az átlagos rendelkezésre álló vízmennyiséggel számolva ez azt jelenti, hogy 150 m2 kert esetén 30-45 percre van szükség a víz kilocsoláshoz. Egy átlagos kert azonban 3-400 m2 pázsittal is rendelkezhet, ami napi 1,5-2 óra locsolást jelent.

Ha egy szezonban mondjuk 60 napot locsolunk (és ez igen optimista számítás), az akár 90-120 órát, azaz 4-5 teljes napnyi locsolást jelent! Nem kérdés tehát, hogy érdemes belevágni az öntözőrendszer házilag történő telepítésébe!

Manuális vagy automata öntözőrendszer házilag: előnyök és hátrányok

A manuális öntözőrendszer – nevéhez híven – azt jelenti, hogy a csapot magunknak kell kinyitni és elzárni. Ez tökéletes megoldás, ha sok időt töltünk otthon, és nem tervezünk több napos utazást.

A manuális öntözőrendszer előnyei:

  • Egyszerűbb megtervezni és megvalósítani
  • Kedvezőbb a költsége

A manuális öntözőrendszer hátrányai:

  • Emberi beavatkozás szükséges a használatához

Az automata öntözőrendszer ezzel szemben egy csapra vagy falra szerelt vezérlőegységgel van felszerelve, amely időzíti a locsolást, vezérli a zónákat. Az automata rendszerhez csatlakoztatott szűrő és vízvezeték hálózat a föld alatt, kb. 30 cm-re van elvezetve. A különböző körökhez mágneses szelepek segítségével jut el a víz. A szórófejek csak öntözéskor, a nyomás hatására emelkednek ki a talajból, így nem zavarnak például fűnyírás közben.

Az automata öntözőrendszer előnyei:

  • Nem szükséges emberi beavatkozás, így hosszabb utazás alatt sem kell aggódni a kert miatt
  • Minden szempontból kényelmesebb, modernebb megoldás
  • Okos változat is létezik, amelyet a wifin keresztül, applikációval lehet irányítani

Az automataöntöző rendszer hátrányai:

  • Költségesebb a telepítése
  • Kialakítása komolyabb tervezést és körültekintést igényel
Hogyan építhetsz ki öntözőrendszert házilag? Mi segítünk!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy a havi kölcsönét, ha olyan befektetésbe kezdenél, amely hosszútávon megtérül és költséghatékony életet eredményez! THM:29,4%

A feltüntetett THM heti törlesztésű kölcsön esetén 500 000 Ft 110 hét futamidő, havi törlesztésű kölcsön esetén 1 500 000 Ft 30 hónap futamidő figyelembe vételével került meghatározásra. 

Öntözőrendszer tervezése házilag: mire érdemes odafigyelni?

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy az öntözőrendszer alapos, körültekintő tervezése kritikus pont, ezért nem szabad sajnálni a belefektetett időt és energiát. Lássuk, mire érdemes figyelni!

Területi adottságok

Minden kert más, ezért nagyon fontos az adott területhez szabni a tervet. Érdemes előkeresni a kert terveit (már amennyiben készült ilyen . Ha van terv akkor is érdemes ellenőrizni a méreteket.  Fontos tisztában lenni vele, hogy már 50 cm eltérés is gondot okozhat!

A terven a következőket rajzoljuk be:

  • Utak és építmények;
  • Vízvétel és elektromos áram helye;
  • Szintkülönbség;
  • Gyep, növényzet – itt tüntessük fel a vízigényt is.

Kút vagy vízvezeték a vízvételi forrás?

Vezetékes víz esetén nem kell külön engedélyt kérni locsolásra, kivéve, ha szeretnénk öntözési célra szolgáló vízórát felszerelni. Ez azért praktikus, mert nem kell csatornadíjat fizetni a kilocsolt víz után. Ezen kívül érdemes a következőkre  is  figyelni a tervezésnél:

  • Első számú szempont a tervezésnél, hogy a szükséges nyomás mellett mekkora a rendelkezésre álló vízmennyiség;
  • Vegyük figyelembe a statikus és dinamikus víznyomást és a nyomásingadozást – ha nyomásfokozó szivattyúra lesz szükség, arra szintén engedély szükséges!
  • általában minimum ¾ colos vezeték szükséges.

A kút létesítése minden esetben engedélyköteles. Ezt az Önkormányzat adja ki napi maximum 1,5 m3 vagy évi maximum 500 m3 vízszükséglet alatt. Ha több vízre van szükség, akkor a Vízügyi Hatóság engedélye kell.   A kútvíz esetén megfelelő teljesítményű kerti szivattyúra lesz szükség.

Kerti szórófejek méretezése

A locsolandó területek berajzolása után érdemes kiszámolni az egyes területek vízszükségletét, ezzel meg lehet megtervezni, hány  darab és milyen szórófejre van szükség. A következő tényezők fontosak lehetnek: :

  • A beöntözendő terület mérete
  • A szórófejek átfedési százaléka: az öntözés sugarában a szórófejtől távolodva az öntözött területre egyre kevesebb víz jut. Ezért általában  a szórófejeket úgy helyezik el,  hogy a középső területen a két szórófej vízsugara átfedje egymást, hogy  megfelelő mennyiségű víz jusson ki.
Öntözőrendszer - szórófejek megfelelő elhelyezése

Öntözési zónák meghatározása

A szórófejek vízfogyasztásait összeadva ki tudjuk számolni  a teljes vízszükségletet Ezt elosztva a rendelkezésre álló vízmennyiséggel  meg lehet határozni  – a szükséges zónák számát.

Öntözőrendszer csővezeték méretezése

A szükséges vezeték átmérőjét is érdemes meghatározni, amit  a vezetékszakasz hosszának és a szükséges vízmennyiségnek a figyelembevételével tudunk kiszámolni.

Figyelem! Szűkebb keresztmetszet esetén a súrlódási veszteség miatt nyomáscsökkenés állhat elő.!

Házi öntözőrendszer szett –  tippek mire lehet szükségünk a telepítéshez?

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy általában mire lehet szükség a telepítéshez:

Öntözőrendszer házilag – legfontosabb kellékek

Minden öntözőrendszerhezCsak automata rendszerhezSzerszámok
ivóvízcső (tipp KPE 25-ös 6 bar-os a szükséges és megfelelő hosszban);
menetes könyök idomok;
menetes egyenes idom(ok);
végdugó(k) (tipp KPE 25);  
szelepkötő T idom(ok);
szelepkötő könyök idom(ok);
karos csap;
szelepdoboz;
rotoros szórófejek;
közcsavar(ok);
fejbekötő szett;
teflon tömítő szalag
vezérlő automatika;
mágnesszelepek;
3M vízmentes csatlakozók;
elektromos vezeték (ami összeköti a vezérlő automatikát a mágnesszelepekkel)    
ásó;
gereblye;
gumikalapács;
ültetőkanál;
sniccer;
vízpumpa;
fogó;
csővágó olló;
csavarozó;
fúró;
csavarhúzó készlet;
kesztyű

Házi öntözőrendszer telepítésének főbb fonalakban

Ha a tervezéssel megvagyunk, és beszereztük a szükséges elemeket, akkor  a gyakorlati megvalósítás a következhet. Nézzük, mik lehtnek nagy vonalakban a legfontosabb lépések és mire érdemes  odafigyelni az egyes lépéseknél!

#1 Tereprendezés és árkok kiásása

Az elméleti  rész után kezdődhet a gyakorlati megvalósítás, melynek első lépése a a csővezeték lefektetéséhez szükséges árkok kiásása Ha már meglévő gyepen dolgozunk, akkor a gyepet érdemes gyeptéglánként kiemelni, így a munkálatok után vissza lehet majd állítani a pázsitot az eredeti állapotba.

Automata rendszer telepítésénél vízakna és , műanyag szelepakna helyét se felejtsük el..

#2 Zónák kialakítása: KPE csövek lefektetése és a szórófejek felhelyezése

Érdemes úgy megtervezni az öntöző rendszer, hogy az egyes zónák vízfelhasználása nagyságrendileg azonos legyen!

Automata öntőzerendszer telepítése esetén további teendők is adódnak, így : A mágnesszelepeket (elektromos szelepeket) összeszerelése

  • A zónák csővezetékeinek összekötése a szelepekkel
  • Vezérlő automatika felszerelése
  • Esőérzékelő felszerelése
Öntözőrendszer házilag

#3 Öntözőzónák vízforrásra való csatlakoztatása

Manuális öntözőrendszer telepítésekor eldönthetjük, hogy szeretnénk-e mechanikus vagy elektronikus öntözésvezérlőt felszerelni a vízforrásra.

Mielőtt betemetnénk az árkokat, mindenképpen végezzünk nyomáspróbát – így megkíméljük magunkat a kellemetlen meglepetésektől.

#4 Öntözőrendszer szórófejek beállítása

Ha manuális öntözőrendszert telepítettünk házilag, akkor az öntözőrendszer szórófejeknek beállításával készen is vagyunk.

#5 Vezérlőegység beállítása (automata öntözőrendszer telepítésénél)

Automata öntözőrendszer telepítésénél általában még hátra van a vezérlőegység beállítása. Ehhez mindig kövessük a vezérlőegység használati utasításában leírtakat!

Ne feledkezzünk meg a karbantartásról sem!

Igen gyakori hiba, hogy az öntözőrendszerek tulajdonosai elhanyagolják a tavaszi és téli karbantartást. Sajnos az a tapasztalat, hogy a legtöbb meghibásodás éppen ebből adódik. A karbantartás nagyobb része a télre való fekészítés, ekkor szükséges a kompresszoros kifúvatás. A szezon kezdetén ugyanakkor nincs túl sok feladat, csupán az öntözőrendszer főnyomócsövének nyomás alá helyezése, majd a víz kinyitása.

Bár az öntözőrendszer házilag történő kivitelezése elsőre nagy falatnak tűnhet, megéri az utánajárást, hiszen jóval kedvezőbb lesz a telepítés végső költsége, mintha szakember végezné el. Hosszú távon pedig gondoljunk a megspórolt időre, amit pihenéssel vagy szeretteinkkel tölthetünk majd el!

Jó tervezést!