Provident
blog

Öntözőrendszer házilag – így állíthatod össze otthon

Egy jó öntözőrendszer akár házilag is megépíthető! Nem szükségesek hozzá bonyolult megoldások, csak egy kis kreativitás és kitartás. Mutatjuk, hogy csináld!

 

Miért éri meg beruházni egy öntözőrendszerre?

Egy saját kerti öntözőrendszer számtalan előnnyel jár. Egyszerű és kényelmes megoldás arra, hogy a kerted mindig szép, egységes és tökéletesen zöld legyen, és rengeteg időt tudsz megspórolni a locsolással, már egy egészen kis kert esetében is. Ha ez még mind nem lenne elég, a modern öntöző- vagy locsolórendszerek szórófejei gazdaságosan és takarékosan vannak kiépítve, így még a vízfogyasztásodat is csökkentheted vele. Kell ennél több?

 

Mennyibe kerül egy kerti öntözőrendszer telepítése?

Nem igen lehet meghatározni egy egységes öntözőrendszer négyzetméter árat, hiszen az rengeteg mindentől függ, de legfőképpen egy kert méretétől és tagoltságától. Például sokkal olcsóbb egy 1000 négyzetméteres téglalap alakú terület öntözőrendszerét kiépíteni, mint egy feleekkora, de bonyolult alaprajzú telekét. A piacon jelenleg egy négy zónás automata öntözőrendszer anyag- és telepítési ára 200.000 és 300.000 Ft között mozog átlagosan, de a nagyobb átalakítások akár a félmillió forintot is megközelíthetik.

Provident tipp: Belevágnál a felújításba? Ne várj tovább! Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Locsoló- és öntözőrendszer

Ezeken túl szükséged lesz majd még különböző kerti eszközökre, amelyek elhanyagolhatatlanok egy ilyen jellegű felújítás/építkezés során. Itt gondolunk az ásótól kezdve a fogókon és kalapácson túl egészen a fúrógépig.

Ha pedig úgy döntenél, hogy saját magad állítanál össze egy kerti öntözőrendszert házilag, a teljes költség kb. 40%-át spórolhatod meg, ami egy ilyen kaliberű kiadásnál nem kis megtakarítás. Fontos azonban, hogy nagyon alaposan járj utána a témának, és csak akkor vágj bele szakember segítsége nélkül, ha már biztos vagy a dolgodban.

 

Öntözőrendszer tervezés házilag

Az első és legfontosabb lépés, mint minden felújítási és építkezési folyamat esetén, a tervezés. Egy saját öntözőrendszer kiépítése esetén ez az a pont, amin könnyedén el lehet bukni – a legtöbb házilag történő építkezés esetén nem a kétkezi munka eredményével, hanem az előzetes tervezéssel szoktak gondok lenni. Emiatt nagyon fontos, hogy mindent gondolj át, mérd fel kertedet centiről centire és tervezz előre!

Öntözőrendszer vízvételi helyének meghatározása és bevizsgálása

Nulladik lépésként szükséges megállapítani a rendelkezésre álló víz pontos mennyiségét. Ehhez saját mérőműszert is összeállíthatsz, de érdemes itt szakemberekhez fordulnod egy felmérés készítéséért, hiszen nem könnyű feladat meghatározni a különböző mennyiségi és nyomás adatokat, legyen szó vezetékes vízről vagy kútvízről.

Szórófejek és azok elhelyezése

Ami a szórófejeket illeti, ma már több különböző típussal találkozhatunk: vannak például egyszerű spray típusú, robotos vagy turbinás, sávszórós, süllyesztett négyszög esőztető vagy magánszelepes mikroszórófejek – és a többi. Érdemes ezeknek is jobban utána járnod, hogy melyik a számodra legszimpatikusabb darab.

Az öntözőrendszer tervezésnél kifejezetten fontos szempont, hogy a körülményekhez igazodva és az adott lehetőségeket kihasználva jól működő, valamint az öntözött növényzet igényeit hosszú távon kielégítő locsolórendszer készüljön el. Ehhez pedig elengedhetetlen a szórófejek megfelelő távolságra történő elhelyezése: figyelni kell arra, hogy merre fordulnak a fejek, mekkora területet fednek le spriccelés közben, és hogy ne fedjék egymást. Emellett persze nem szabad hagyni, hogy kimaradjon egy-egy szeglete a kertnek, hiszen ott nagyon gyorsan ki tud így száradni a növényzet.

Tipp: több szakember ingyenes öntözőrendszer tervező szolgáltatást kínál vevőinek, így érdemes szétnézned a piaci kínálattal, mielőtt döntenél, hogy teljesen DIY projektként fogod-e kezelni a telepítést.

Öntözőrendszer - szórófejek megfelelő elhelyezése

Vezérlés módja – manuális vagy automata öntözés

Végül érdemes még átgondolnod, hogy manuálisan irányítanád a locsolást, vagy belevágnál egy automata kerti öntözőrendszer kiépítésébe. Érdemes lehet ez utóbbiban elgondolkodnod, hiszen rettentően kényelmes megoldás, biztosan nem lesz így elfelejtve egy alkalommal sem az öntözés, valamint akár éjszaka, de még nyaralás alatt is biztosítva lesz növényeid számára a kellő vízmennyiség.

Készen állsz egy új öntözőrendszer telepítésére házilag?