Provident
blog

Örökölhető-e az adósság?

Az öröklés kettős dolog, talán épp ezért is nehéz és sokak által nem ismert jogi fogalom. Egyrészről rossz, hiszen egy – legtöbb esetben – hozzátartozó elvesztése következtében örökölt vagyonról van szó. Másrészt a hirtelen jött örökség sok lehetőséget is rejthet magában. Bár nem egy maffiózós filmet láthattunk, ahol komoly családi perpatvarokat indított el egy hagyatéki eljárás, az életben többnyire nem szokott különösebb problémát jelenteni az eljárás lefolytatása. De mi történik akkor, ha tartozást öröklünk? Kevésbé hangzik jól, mégis az adósság öröklése gyakran előfordul. Van, hogy nekünk kell mások után eltakarítani a szennyest, de hol a határ? És meddig lehet – vagy meddig kell – felelősséget vállalni az örökölt tartozásokért?

Az örökös jogosult visszautasítani az örökséget, amely lehetőség főként akkor merül fel, amikor az örökös a vagyonnal együtt adósságot is örökölne. Sajnos ilyenkor nem lehetséges az a válasz, hogy „köszönjük, az adósságot nem kérjük, de a vagyon jöhet”. Az örökség visszautasítására csak úgy van lehetősége az örökösnek, ha az örökölhető vagyon és tartozást egy összességként kezeli, külön-külön nyilatkozatot tenni nem lehetséges. Nincs tehát lehetőség arra, hogy a tartozást visszautasítsa az örökös, míg az örökség részét képező vagyont elfogadja. Éppen ezért, nagyon fontos utánajárni annak, hogy az örökség tartalmaz-e tartozást és ha igen, milyen mértékűt. Lehetséges, hogy volt egy hatalmas villája az elhunytnak, de az is lehet, hogy volt még mellette egy tetemes lakás hitel, személyi kölcsön, netán deviza-hitel, melyeket nem fizetett vissza és nem beszélt róla senkinek.

Fontos kérdés, hogy mi történik akkor, ha elfogadtuk az örökséget és csak utána derül ki, hogy az örökhagyó után tartozás is fennmaradt? Szerencsére nem olyan nagy a baj, mint elsőre gondolnánk, mivel nem kötelezhet minket a pénzügyi intézmény arra, hogy korlátlanul visszafizessük a tartozást. Tehát amennyiben örököltünk 300 ezer forint értékű vagyont, nem kell mindjárt visszafizetni a 3 millió forintos adósságot, mivel jogszabály alapján az örökösök a hagyatéki tartozásokért kizárólag a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felelnek. Ilyenkor szükséges megállapítani, hogy mennyi az értéke az örökölt vagyonnak és ez alapján milyen mértékű tartozás megfizetésére vagyunk kötelesek. Amennyiben visszautasítjuk az örökséget, az öröklési rendben következő örökös is jogosult eldönteni, hogy elfogadja vagy visszautasítja azt. Amennyiben valamennyi – akár törvényes, akár végrendelkezésben megjelölt – örökös visszautasítja az örökséget, akkor a magyar állam, mint szükségképpeni törvényes örökös örököl, amelyet ebben az esetben a visszautasítás joga nem illeti meg.

Jelen bejegyzés tájékoztatási céllal készült, és nem minősül jogi, pénzügyi vagy egyéb tanácsadásnak.