Provident
blog

10+1 legjobb őszi kirándulóhely Magyarországon

Ősszel talán a legjobb ötlet a kirándulás: már nincs hőség, de még a hegyekben sincsen túlzottan hideg. Megmutatjuk mely 10 magyar táj tartozik azon kirándulóhelyek közé, amiket érdemes meglátogatni idén ősszel is.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Őszi kirándulás tippek

Magyaroszágon rengeteg felfedezetlen kincs várja az érdeklődőket. Ilyenkor a kilátás páratlan, hisz minden narancsba borul és a csípős idő jól esik majd egy kiadós túra után.
Minden kiruccanást tervezés előz meg, lássuk mit érdemes magunkkal vinni az útra.

Hátizsák

Akár hosszabb, akár rövidebb túrát tervezünk, mindig érdemes elegendő folyadékot és ételt bepakolni a hátizsákba. A telefonunk mindig legyen feltöltve és nem árt ha egy hordozható töltő is helyet kap a táskában.
Jó ha van nálunk egy kis elsősegély csomag, hisz az út alatt bármi történhet, legyünk felkészültek.

Készülj hátizsákkal az őszi kirándulóhelyek bejárására!

Öltözködés

Mindig rétegesen öltözzünk fel, ugyanis mindig könnyebb levenni 1 réteget, mintsem fázni, ha nincs nálunk elegendő ruha.  Ennek ellenére érdemes mindig berakni egy plusz sálat vagy pulóvert is, a biztonság kedvéért.

Igyekezzünk úgy kiránduló időpontot választani, hogy az előrejelzések naposabb időt mutatnak, ugyanis ehhez mérten könnyebben tudunk majd öltözködni is.

Provident tipp: Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Bükk kirándulóhelyek ősszel

Bükk és térsége mindig jó ötlet ha kirándulóhelyet keresünk. Az Északi-középhegység bővelkedik barlangokban, erdőkben és egyéb természeti tájegységekben, így lesz miből válogatni a tökéletes őszi kirándulás helyszíneként.

Lillafüred ősszel

Lillafüred ősszel gyönyörű látványt nyújt, hisz az ott található Hámori-tó romantikus, őszi színekbe borul.
Ha a tótól tervezünk elindulni az őszi kirándulásunkra, akkor ajánljuk azt a 12 kilométeres útvonalat, ami alatt Lillafüredről kiindulva több látványosságot is megtekinthetünk.

Ilyenek például:

  • A Bársonyos-forrást
  • A Száraz-Szinva
  • Bükkszentkereszt
  • Hősök-kútja
  • A Kisdéli sípálya
  • Az Orosz-kút

Bükk-fennsík és Szalajka Völgy

Ha egy hosszú, de kevés szintkülönbséggel rendelkező gyalogtúrára vágynánk, érdemes végiglátogatni a Bükk-fensík körtúráját. A túra az Olasz-kaputól indul, a 18 kilométeres séta során pedig megcsodálhatjuk a Zsidó-rétet, a híres bükk-fensíki Őserdőt, és csodálatos kilátás tárul elénk Egerre, Bélapátfalvára vagy éppen a Szalajka-völgy környékére.

A Szalajka-völgy kifejezetten a kedvenc kalandos kirándulóhelyek egyike.

Ebben a káprázatos völgyben lehetőségünk nyílik megtekinteni a mesés, 17 méter magas Fátyol-vízesést, amelyet hazánk egyik legszebb természeti jelenségeként tartunk számon. Itt található még az Istállós-kői-barlang, a Gloriett-tisztás vagy a Szikla-forrás, a Bükk hegység egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása.

A szilvásváradi erdei kisvasút pedig megkoronázza a kirándulás végét!

Szinva-tanösvény

Ha már a Bükkben járunk, a miskolci Hegyalja úton található Szinva-tanösvényt érdemes megnéznünk, hisz egy nagyon érdekes és különleges őszi kiránduló helyszín tárul majd a szemünk elé.

Természeti látványosságokban itt sincs hiány.

A Molnár-sziklához vezető úton erdőfoltok és a cserjék kísérik utunkat, egy mesébe illő patakkal szegélyezve.

A túra nagyjából 3 óra és 3.5 km hosszú.

Dunántúli kirándulóhelyek ősszel

Nyugat-Magyarország területén is kedvünkre válogathatunk, ha látványosságokról és őszi kirándulóhelyekről van szó, hiszen a térség sok-sok kalandot és programot tartogat az ide látogatóknak.

Vadálló-kövek, Prédikálószék

Az őszi bakancslistát természetesen a Duna-kanyar meseszép környéke vezeti, mint a legszebb őszi kirándulóhelyek egyike. Kiemelkedő a Pilis-hegység egyik legnépszerűbb hegye, a Prédikálószék és világhírű panorámája.

A kb. 15 km-es, bár a majdnem 5 órás túra nem kifejezetten megterhelő, viszont annál szebb: az útvonal a bizarr sziklaformációk, a Vadálló kövek mellett halad el, majd a vadregényes Szőke-forrás-völgyben vezet vissza Dömösre.

Ha kirándulóhelyet keresnénk Budapest környékén, érdemes ide ellátogatni!

Tatai Fényes Tanösvény

A tatai Fényes Tanösvény egy 18 állomással rendelkező, kb. 1,5 km hosszú ökoturisztikai útvonal, amely „interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit” – olvasható a Fényes Tanösvény hivatalos oldalán. Ha az őszi kirándulás és az aktív pihenés szerelmesei közé tartozunk, ez az úti cél nekünk lett kitalálva!

Látogasd meg az ország legszebb kirándulóhelyeit az őszi hónapokban!

A Tanösvény Tatán, a Fényes Fasoron található és 09.00-19.00 között várja a látogatókat.

Jegyek:

  • Teljes árú: 1600 Ft
  • Gyerek, diák, nyugdíjas: 1200 FT

A Tanösvény 3 éves korig ingyenesen látogatható.

Fertő tó és környéke

Egy igazán híres tó is a szívünkbe lopta magát, ami nem más, mint a Fertő tó.

Vélhetően nem kell bemutatnunk a Sopron melletti területet, mindenki legalább egyszer már járt Európa legnagyobb sztyeppetavának területén – ha pedig még nem, akkor itt az ideje!

A tó magyar oldalán a két legnevezetesebb látnivaló közé tartozik a fertőrákosi kőfejtő, illetve az Esterházyak káprázatos nyári rezidenciája, a „magyar Versailles” néven is ismert Esterházy-kastély.

A kastély hétfőtől vasárnapig várja látogatóit, 09.00-18.00 óra között.

Jegyárak:

  • Felnőtt (teljes árú): 3 500.- Ft/fő
  • Kedvezményes (diák/nyugdíjas): 1 750.- Ft/fő
  • CsaládI I. (2 felnőtt + 1 gyermek 18 év alatt): 8 000.- Ft/család
  • CsaládI II. (2 felnőtt + 2 vagy több gyermek 18 év alatt): 7 000.- Ft/család

Kaszó lombkorona tanösvény

Somogy megyében Kaszó településen található egy közel 10 méter magas, illetve 124 méter hosszú tanösvény, amely által kapunk egy természetközeli képet a belső-somogyi erdőről.

A felső szinten egy hídszerkezet vezet minket végig, amelyen megtalálható az izgalmas függőhídon kívül pár pihenő pont is a kirándulók számára.

A tanösvény a nap 24 órájában látogatható.

Gemenci erdő, Gemenc

A Tolna megyében elhelyezkedő Gemenci erdő tökéletes választás lehet azok számára akik víz közeli kirándulóhelyet keresnek. Különleges vadvízi állatvilága és gyönyörű növényvilága minden évszakban várja az érdeklődőket.

Pihenő pontok, sőt kisvasút is várja az oda érkezőket, amivel megtekinthetjük a csodás élővilágot.

A Duna fontos szerepet játszik ezen a területen, hisz ártérben fekszik, és a folyó jóvoltából igen változatos a növény- és állatvilág.

Olyan állatokkal találkozhatunk itt, mint:

  • hód
  • szarvas
  • aranysakál
  • róka
  • gém
  • fekete gólya
Különlegesebbnél különlegesebb állatokkal találkozhatsz Magyarország legszebb őszi kirándulóhelyein!

Őszi kirándulóhelyek a Balatonnál

A Balaton minden évszakban jó választás, viszont nyáron és ősszel a legszebb kirándulóhelyek egyikévé válik.
Lássuk mi miket ajánlunk ezen a környéken.

Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyörs

A Badacsonyörsön található Arborétum és Borászat hatalmas élményt nyújthat minden kiránduló számára.

A Folly Arbortétum története az 1900-as években kezdődőtt, amikor Folly Gyula 0.4 hektárnyi területre egzótákat ültetett, melyek szerves részei a mai gyűjteménynek is.

Az Arborétum különleges növényvilággal és cédrusok összességével várja a látogatókat.

Ha a túra végén pedig még egy kis pluszra vágyunk, akkor szakértett borokat kortyolgatva megcsodálhatjuk a balatoni panorámát.

Az Arborétum belépőjegy vásárlásával látogatható, 09.00 és 20.00 óra között.

  • Felnőtt: 2500 Ft
  • Gyerek (6-18 év), nyugdíjas: 1900 Ft

Hubertlaki-tó, Bakonybél

A Bakony legszebb tavaként is emlegetett Hubertlaki-tó az erdő mélyén, 5 km-re a település központjától található.

Régen egy vadászkastélyhoz tartozott a terület, ma már csak egy vadászház áll a kastély helyén.   A tavat végig fák övezik, így valóban eggyé válhatunk a természettel, amíg körbesétáljuk a területet.


Séta közben pedig megismerhetjük a tavat övező legendát is:

Az akkori hercegi sarj kicsapongó életet élt, ám egyik húsvétkor, egy vadászat alkalmával fénylő keresztet pillantott meg egy szarvas agancsai között. Ő ezt egy jelnek vette és ezek után teljesen megtért. Előbb remeteként, majd papként, végül pedig püspökként élte az életét, és X. században a vadászok védőszentjévé választották.

Koloska-völgyi Vadaspark, Balatonfüred

Bár a Balatonra jellemző nyüzsgés ősszel sem apad el, ha szeretnénk elkerülni a zsongást és kicsit békésebb vizekre eveznénk, akkor érdemes ellátogatni a Koloska-völgyi Vadasparkba.

A park jelenleg nyolc különböző vadfajnak ad otthont:

  • gím- és dámszarvasoknak,
  • muflonoknak,
  • őzeknek,
  • és a fürj, fogoly, fácán és a tőkésréce madárfajoknak.

A park egész évben belépődíj nélkül látogatható!

Magyarország látnivalók ősszel

Ha nem őszi kirándulóhelyet, hanem inkább sétálósabb, pihentetőbb programot keresünk akkor jó ötlet ellátogatni arborétumokba vagy botanikus kertekbe. Itt is megcsodálhatjuk az ősz adta növényvilágot, sőt egzotikus növényekbe és virágokba is belebotolhatunk.

Csodáld meg az ősz adta növényvilágot Magyarország legszebb kirándulóhelyein!

Szarvasi Arborétum

A Szarvasi Arborétum, illetve a „Pepi-kert” intézmény ma öt fás gyűjteményt gondoz 82 hektárnyi területen, története pedig egy család (Bolza) nevéhez fűződik – hasonlóan a Folly Arborétumhoz. Az Arborétumban három körtúra között választhatunk, merre is szeretnénk kalandozni, a hegyi mamutfenyő, a kék pávák, vagy a Tündöklő Kövek mellett számos érdekességet is találhatunk.

Az Arborétum Szarvason, I.kk 9, 5540 szám alatt található és 08.00-18.00 között várja az érdeklődőket.

3 fajta jeggyel látogatható, viszont vigyázzunk, hétköznap és hétvégén más-más jegyárak vonatkoznak az oda érkezőkre.

Jegyárak hétköznap

Arborétum:

  • Felnőtt: 1900 Ft
  • Gyerek, diák, nyugdíjas: 1400 Ft

Mini Magyarország:

  • Felnőtt: 1900 Ft
  • Gyerek, diák, nyugdíjas: 1400 Ft

Kombinált:

  • Felnőtt: 2900 Ft
  • Gyerek, diák, nyugdíjas: 2100 Ft

Jegyárak hétvégén

Arborétum:

  • Felnőtt: 2800 Ft
  • Gyerek, diák, nyugdíjas: 2100 Ft

Mini Magyarország:

  • Fenőtt: 2800 Ft
  • Gyerek, diák, nyugdíjas: 2100 Ft

Kombinált:

  • Felnőtt: 4200 Ft
  • Gyerek, diák, nyugdíjas: 2900 FT

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Magyarország legnagyobb botanikus kertje Vácrátóton található.

Megtekinthetjük az ország leggazdagabb növényvilágának gyűjteményét, ugyanis itt összesen 13000 fajta növény van összegyűjtve.

1952 óta a Magyar Tudományos Akadémia tulajdona, de sokan nem tudják, hogy ezelőtt egy kastélyhoz tartozott.

A Botanikus Kertbe belépőjeggyel tudjuk látogatni 08.00-18.00 óra között, viszont szerencsére akár előre, online is megvehetjük őket.

  • Felnőtt egyéni: 1 800 Ft
  • Felnőtt egyéni munkanapokon: 1 500 Ft
  • Nyugdíjas / Diák (közoktatásban 7–18 év) / Pedagógus egyéni: 1 200 Ft/fő

Jó kirándulást és kalandozást kívánunk mindenkinek!