Provident
blog
Mi az a Jövedelemarányos Törlesztés Mutató?

2017-01-12

Mi az a Jövedelemarányos Törlesztés Mutató?

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 32/2014. (IX. 10.) rendeletével bevezetésre került az ún. Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM).

– A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató egy mutatószám, amely az ügyfélnek a hitelnyújtást követően fennálló havi adósságszolgálata és az igazolt havi nettó jövedelmének hányadosa. Adóstársak esetén valamennyi adóstárs havi adósságszolgálata és igazolt havi nettó jövedelme összesítve értendő.

– Amennyiben az ügyfél, illetve adóstársak esetén az ügyfelek összesített igazolt havi nettó jövedelme alacsonyabb, mint ötszázezer forint, a JTM hitelkérelem elbíráláskori értéke (forinthitel nyújtása esetén) nem haladhatja meg az 50%-ot.

– Amennyiben az ügyfél, illetve adóstársak esetén az ügyfelek összesített igazolt havi nettó jövedelme eléri vagy meghaladja az ötszázezer forintot, a JTM hitelkérelem elbíráláskori értéke (forinthitel nyújtása esetén) nem haladhatja meg a 60%-ot.

JTM = havi adósságszolgálat

igazolt havi nettó jövedelem

 

A Provident a havi adósságszolgálatba az ügyfél összes – akár az ügyfél nyilatkozata, akár a Központi Hitelinformációs Rendszer adatainak lekérdezése alapján – ismert, a Providenttel vagy bármely más hitelnyújtóval szemben fennálló hiteltartozása után fizetendő rendszeres havi törlesztőrészletet beszámítja. Hitelkártya-szerődés vagy fizetési számlához kapcsolódó hitelkeret esetén a Provident havi adósságszolgálatba a hitelkeret 5 százalékát számítja be. Amennyiben az ügyfél valamely más hitelügyletben adóstársként vesz részt, a Provident az ezen másik hitel havi törlesztőrészletét az egyes adóstársak között egyenlő arányban megosztja, és az ügyfélre így eső havi törlesztőrészlet-hányadot tekinti az ügyfél ezen másik hitelből eredő havi törlesztőrészletének.

A JTM-et nem kell alkalmazni a háromszázezer forintot meg nem haladó összegű hitelre, amennyiben az ügyfél a hitelkérelem elbírálásakor nem rendelkezik hiteltartozással olyan, 2015. január 1. után igényelt hitelből eredően, amelynek eredeti hitelösszege nem haladta meg a háromszázezer forintot.