Provident
blog

Hol folyik el a pénzem? – Spóroljon pénzügyi szokásain!

20.000 forint évente az SMS-szolgáltatásokért? Rutinszerűen meghosszabbított biztosítások? A mindennapokban észre sem vesszük, pedig havonta akár több 10.000 forint is elfolyik a családi kasszából a nem testreszabott pénzügyi döntéseink hatására.

Átgondolt számlaválasztás – csökkenő költségek

Egy tényleges igényeinkhez igazodó bankszámlával sokat spórolhatunk! Amit barátaink, szüleink, vagy munkatársaink használnak, nem biztos, hogy számunkra is a legjobb. Ma már nem jelent nehézkes ügyintézést egy bankszámlaváltás: a legtöbb szolgáltatónál lehetőség van online számlanyitásra, míg az egyszerűsített bankváltás során akár 13 munkanap alatt válthatunk.

Döntésünk előtt gondoljuk át, hogy

A számunkra legjobb számlacsomag kiválasztása nem egyszeri feladat. Ezen felül legalább féléves rendszerességgel ajánlott felülvizsgálni a szolgáltatások körét, és aktuális igényeinkhez igazítani a konstrukciót. Az egyes bankok ajánlatai, a kapcsolódó szolgáltatásaik, valamint azok díjai eltérőek lehetnek. A kényelmes és gyors számlaválasztáshoz használjuk az MNB Bankszámlaválasztóját!

Vizsgáljuk felül biztosításainkat is! Váltsunk kedvezőbbre!

Ha egy biztosítási szerződést nem a valós igényeinkhez igazítva kötünk meg, az felesleges kiadáshoz, vagy éppen kellemetlen meglepetéshez vezet egy esetleges káresemény bekövetkeztekor. Mind a Kötelező gépjármű felelősségbiztosításunkat, mind a választható cascó-t javasolt évente felülvizsgálni, és több szolgáltató ajánlatát összehasonlítani. Gyakran előfordul, hogy akár ugyanannál a szolgáltatónál is kedvezőbb feltételeket érhetünk el, ha korábbi szerződésünk meghosszabbítása helyett azt szabályosan felmondjuk, és „új ügyfélként” új szerződést kötünk-  Ha online kapcsolattartást és elektronikus fizetést vállalunk, gyakran díjkedvezményeket érhetünk el.

A szerződéses feltételek közül a biztosítási díj mértéke mellett a legfontosabb szempont, hogy a biztosítás milyen káreseményekre terjed ki, illetve melyek a biztosító mentesülésének esetei. Pénzügyi Navigátor füzetünkből megismerheti a megfelelő biztosítás kiválasztásának szempontjait.

Nézzük át telekommunikációs előfizetéseinket!

Érdemes átgondolni, hogy valóban kihasználjuk-e vásárolt telekommunikációs szolgáltatásainkat (telefon, kábeltévé, internet). Ha igényeinkhez igazodva összehasonlítjuk a különböző szolgáltatók ajánlatait, a szerződéses időszak/hűségidő lejártával egy váltással akár jelentős összegeket takaríthatunk meg. Nézzünk utána, hogy a családtagok különböző előfizetéseit lehet-e „csomagba” rendezni! Az MNB Háztartásiköltségvetés-kalkulátorával áttekinthetjük, hogy kiadásainak mekkora hányadát jelentik ezek a tételek.

Figyeljünk a „pénznyelőkre”!

Háztartásunk költségvetését sok, szinte láthatatlan tétel is terhelheti. Ezek beazonosításához kattintsunk a Pénziránytű Alapítvány Pénznyelők kalkulátorára, mely a kiadások felülvizsgálata mellett fogyasztási szokásaink átgondolásához is segítséget nyújt.