Provident
blog

Szappankészítés házilag: egyszerű receptek és tippek kezdőknek

Citromos vagy levendulás szappan házilag? Gondoltál már rá, hogy jó lenne megtanulni szappant főzni? De nem tudod, hogyan vágj bele a szappankészítés rejtelmeibe? Ebben segítünk most neked! Velünk megismerheted a szappankészítés alapjait és trükkjeit, így természetes anyagokból készült, egyedi szappanokat gyárthatsz, melyeket akár ajándékba is adhatsz szeretteidnek.

Miért érdemes házi szappant készíteni?

A szappankészítés házilag számos előnnyel jár, amelyek miatt kifejezetten érdemes belevágnod ebbe a kreatív feladatba. Vegyük sorra, hogy miért is érdemes kipróbálnod ezt a különleges hobbit!

  • Nincsenek kellemetlen, rejtett összetevők: A házi szappanról pontosan tudni fogod, hogy milyen alapanyagokat tartalmaz, hisz csak és kizárólag olyan természetes anyagok vannak benne, amit a szappanfőzés során te magad felhasználsz.
  • Egyedi illatokat és színeket álmodhatsz meg: Teljesen szabadjára engedheted a kreativitásodat, bármilyen illatú és színű szappant készíthetsz otthon – rajtad áll, hogy megteremtsd a tökéletes kombinációt és létrehozd álmaid szappanát.
  • A saját bőrödhöz passzoló szappant alkothatsz: A szappan alapanyagaként a bőrtípusodnak megfelelő összetevőket használhatsz. Olyan házi szappant készíthetsz, amely megfelelően táplálja és hidratálja a bőrödet. 
  • Költségtakarékos megoldás: A szappankészítés házilag lényegesen olcsóbb, mintha a boltban vásárolnád meg a szappant vagy a tusfürdőt. 
  • Környezetbarát alternatívát biztosít: A házi szappanok természetes olajokból, zsiradékokból és illóolajokból készülnek, amelyek nem terhelik a környezetet. Emellett az otthoni szappangyártás során jóval kevesebb csomagolóanyag és hulladék keletkezik.
  • Közös programnak is tökéletes: A szappanfőzés igazán kreatív családi vagy baráti program is lehet. A szappanok elkészítése során nemcsak közösen alkothattok, de felejthetetlen emlékeket is szerezhettek.

Hogyan történhet a szappankészítés házilag?

A házi szappankészítésnek több technikája különböztethető meg: a szappan készülhet reszeléssel, hideg eljárással vagy meleg eljárással is. Nézzük, hogy mit is takarnak a különböző technikák!

Szappan feldarabolása

Hideg eljárásos szappankészítés: a klasszikus módszer

A hideg eljárás a legelterjedtebb módszer a hobbi szappankészítők között. A technika lényege, hogy a kiválasztott zsiradék vagy olaj nátrium-hidroxiddal (NaOH) azonos hőmérsékleten elszappanosításra kerül. Ezt követően pedig a különféle alapanyagok hozzáadásával kialakítható a szappan egyedi állaga, illata és színe. 

Reszelt szappan: a praktikus és sokoldalú választás

A reszelés a legkönnyebb és legkevesebb idő- és energiabefektetést igénylő eljárás. Itt gyakorlatilag egy már meglévő szappan újrafeldolgozásával készíthetsz egyedi terméket. Nincs más teendő, mint lereszelni a szappant, majd egy lábasban felolvasztani a reszeléket. Az olvadt szappanhoz különféle aromákat és színezékeket rakhatsz, ezáltal személyre szabhatod a végeredményt.

Meleg eljárásos szappan: gyors megoldás tapasztaltaknak

A meleg eljárás rendkívül hasonlít a hideg eljárásos technikához, azonban egy gyorsabb és bonyolultabb módszerről van szó. A meleg eljárás alkalmazása során folyamatosan fenn kell tartani a hőmérsékletet, hogy megfelelő végeredmény szülessen. A meleg eljárással készülő szappanokhoz több tapasztalatra és szakértelemre van szükség, ezért ez a technika azoknak javasolt, akik már gyakorlottabbak a szappanfőzésben. 

Mivel a meleg eljárásos módszer a tapasztaltabb szappankészítőknek ajánlott, ezért a következőkben a hideg eljárással és a reszeléses módszerrel fogunk részletesebben foglalkozni.

Hideg eljárásos szappankészítés

A hideg eljárás során növényi zsiradékkal és lúggal fogsz majd dolgozni. Ez nem a legveszélytelenebb kombináció, ezért rendkívül fontos, hogy pontosan kövesd az utasításokat, és megfelelő védőfelszerelést használj.

Milyen eszközök szükségesek a szappankészítéshez?

  • Védőfelszerelés: Szerezz be gumikesztyűt, hosszú ujjú inget, védőköpenyt és védőszemüveget!
  • Mérleg: Grammpontossággal mérőt válassz!
  • Lúgoldó edény: Hőálló, nem törékeny, fedeles edény a lúgoldatnak. Semmiképp ne használj alumínium edényt, mert az reakcióba lép a lúggal. 
  • Lábos, amit kizárólag szappanfőzésre használsz.
  • Műanyag keverőkanál.
  • Öntőforma: Lehet akár szilikonból vagy fából készült is.
  • Sütőpapír
  • Laborhőmérő
  • Botmixer, amit csak szappankészítéshez használsz.

Milyen alapanyagok kellenek a hideg eljárásos szappankészítéshez?

A hideg eljárásos szappankészítéshez az alábbi alapanyagokat kell előzetesen beszerezned:

  • növényi zsiradékok és/vagy olajok,
  • desztillált víz,
  • lúg (nátrium-hidroxid),
  • illóolajok (opcionális),
  • színezékek (opcionális),
  • szárított növények, termések (opcionális).

Mik a hideg eljárásos szappankészítés lépései?

  1. Készítsd elő az összes kiválasztott alapanyagot és eszközt! Ne feledkezz meg az eszközök és a munkapult fertőtlenítéséről se! Fontos, hogy olyan helyiségben dolgozz, ami jól szellőztethető, ugyanis a keletkező gőzöket nem szabad belélegezni.
  2. Mérd ki a desztillált vizet és öntsd bele a lúgoldó edénybe! Szépen lassan adagolva és óvatosan kevergetve add hozzá a lúgot a desztillált vízhez! A sorrend rendkívül fontos: mindig a lúgot öntsd a vízbe, ugyanis ellenkező esetben a keverék kifröccsenthet az edényből. A lúgoldat készítése közben keletkező gőzöket soha ne lélegezd be, ennek érdekében használhatsz akár védőmaszkot is.
  3. Tedd rá a fedelet az edényre – ekkor egy exoterm kémiai reakció miatt az oldalt fel fog melegedni. Helyezd a lúgoldó edényt hideg vizes fürdőbe és várd meg amíg lehűl – körülbelül 40 fokosnak kell lennie az elegynek. Ha a lúg nem oldódik fel, akkor rázogasd meg az edényt.
  4. Miközben a lúgos víz hűl, olvaszd fel a növényi zsiradékokat és add hozzá az olajokat is. Amennyiben csak olajjal dolgozol, akkor azt vízgőz felett melegítsd fel 40 fokosra. A lúgoldatnak és az olajkeveréknek ugyanolyan hőmérsékletűnek kell lennie ahhoz, hogy az eljárás sikeres legyen.
  5. Öntsd bele a lúgot az olajkeverékbe és kezd el kevergetni, amikor puding állagúvá válik a massza, akkor mehet bele a színezék, az illóanyag és az egyéb hozzávaló. A folyamatot gyorsíthatod, ha botmixerrel is átkevered a masszát.
  6. Az elkészült szappanmasszát töltsd ki az öntőformákba! Takard le alaposan, hogy a szappan szépen fokozatosan hűljön le! Ha erre nem fordítasz kellő figyelmet, akkor a szappan törékennyé válhat. Ha egy hosszú formába öntötted a szappant és szét kell vágnod darabokra, akkor 24 óra elteltével szeleteld fel a szappant, majd tedd vissza a sötét, fényvédett, száraz és szobahőmérsékletű helyére. A szappan használata előtt legalább 4-6 hetet kell várnod.
Hirlevel banner BLOG 820x420-1

A folyékony szappan készítése

A folyékony szappan készítése gyakorlatilag a reszeléses módszert takarja: a folyamat során egy már meglévő szappan átalakítása történik. A folyékony szappan készítése lényegesen egyszerűbb, mint a hideg eljárásos módszer, épp ezért sokkal kevesebb eszközre és alapanyagra lesz szükséged.

Milyen eszközök kellenek a szappankészítéshez?

  • Sajtreszelő vagy kés a szappan feldarabolásához.
  • Lábas és fedő, amit csak és kizárólag szappankészítéskor használsz.
  • Mérleg vagy konyhai mérőedény.
  • Szappanadagoló, amibe az elkészült szappant öntheted.

Milyen alapanyagokra lesz szükséged?

Az alapanyagokat tekintve az alábbiakat kell beszerezned a folyékony szappan készítéséhez:

  • szappantömb,
  • meleg víz,
  • glicerin vagy olívaolaj (opcionális),
  • illóolajok (opcionális),
  • színező anyagok (opcionális),
  • szárított növények, termések (opcionális).

Mik a folyékony szappan készítésének lépései?

Folyékony szappan készítése
  1. Készítsd elő az eszközöket és az alapanyagokat! Ennél a módszernél nem lesz szükséged védőfelszerelésre.
  2. Reszeld le a sajtreszelőn a szappantömböt, vagy vágd fel apró darabokra egy kés segítségével! 
  3. Mérd le, hogy pontosan mennyi lett a reszelék! Ez azért fontos, mert ennek a mennyiségnek körülbelül a nyolcszorosára lesz szükséged a vízből
  4. Tedd bele a lábosba a reszeléket és öntsd fel meleg vízzel! Minél több a víz a reszelék mennyiségéhez képest, annál hígabb lesz a massza. 
  5. Ha szeretnél ennél a lépésnél, adj hozzá egy kanál glicerint vagy olívaolajat a főzethez. Ezeknek hidratáló hatásuk van, segítenek megőrizni a bőr megfelelő nedvességtartalmát, puhább és simább bőrt eredményeznek. A mennyiségre viszont ügyelj, mert ha túl sok glicerint használsz, akkor az a későbbiekben zsíros érzetet okozhat a bőrön.
  6. Kevergetés mellett kezdd el melegíteni a tűzhelyen a masszát, ügyelj arra, hogy semmiképp ne forrjon fel a főzet!
  7. Ha teljesen felolvadt a szappanreszelék, akkor vedd le a tűzről, takard le egy fedővel és hagyd kihűlni! Érdemes 15 perc pihentetés után egyszer átkeverni. 
  8. A massza hűlés közben szépen lassan be fog sűrűsödni. Ez több órába is beletelhet, de akár egy éjszakára is szükség lehet hozzá. 
  9. Ha megfelelő állagúra sűrűsödött a folyékony szappan, akkor jöhetnek az illóolajok és a színezékek. Ezt követően pedig öntheted is át a szappanagadolókba. 
  10. Ha véletlen túl sűrű lett a szappan, akkor öntsd fel körülbelül 4-5 dl meleg vízzel és kezdd el újra feloldani a masszát. Ha pedig túl folyékony, akkor melegítsd fel ismét és tegyél bele még szappanreszeléket. Előfordulhat, hogy a tökéletes állag elérése érdekében több alkalommal is végig kell menned a lépéseken.

Szappankészítési tippek kezdőknek

A szappankészítés házilag egy izgalmas és kreatív folyamat, amely során szinte korlátlan lehetőségeid vannak az illatok, a textúrák és a színek kísérletezésére. Összeszedtünk néhány tippet, hogy milyen illóolajokat és növényi zsiradékokat érdemes választanod, ha még kezdő vagy a szappanfőzés világában. 

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Milyen illóolajokat használj?

Az illóolajok nemcsak kellemes illatot adnak a szappanodnak, hanem számos jótékony hatással is bírhatnak a bőrödre. 

  • Levendula: Nyugtató, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és segít a bőr regenerálódásában. Érzékeny, ekcémás, irritált, zsíros és pattanásos bőrhöz is kiváló.
  • Teafaolaj: Antibakteriális, gombaölő, tisztító hatású, különösen ajánlott zsíros bőrre.
  • Citromolaj: Energizáló, bőrtónus javító, fertőtlenítő, méregtelenítő és nagyban segít a bőr tisztításában.
  • Bergamott olaj: Felfrissítő, nyugtató, segít a bőr egyenletesebbé tételében.
  • Borsmenta: Ekcémára, kiütésekre és különböző bőrgyulladásokra rendkívül hatásos.

Mielőtt belecsepegtetnéd az illóolajat a szappanmasszába, mindig végezz bőrtesztet, hogy biztosan kizárd az allergiás reakció lehetőségét!

Szappan készítés és csomagolás

Milyen zsiradékokkal dolgozz?

A zsírok és olajok adják a szappan alapját, és ezáltal meghatározzák annak legfőbb tulajdonságait is. Például a felhasznált zsiradéktól függ a szappan keménysége, a habképző képessége és a hidratáló hatása is. 

  • Kókuszolaj: Kemény szappant eredményez, jó habképző, tisztító hatású, rendkívül jó bőrápoló.
  • Olívaolaj: Puha, hidratáló szappant ad, jól táplálja a bőrt.
  • Shea vaj: Puha, hidratáló, bőrnyugtató hatású, kimondottan ajánlott száraz bőrre.
  • Ricinusolaj: Jó habképző, kifejezetten javasolt sampon- és borotvaszappanokhoz.
  • Napraforgóolaj: Rendkívül jól hidratálja a bőrt, magas E-vitamin tartalma miatt pedig nehezen avasodik.

A szappankészítés házilag egy szuper hobbi: bőrbarát, természetes anyagokból készült, környezettudatos szappanokat készíthetsz egyszerű és megfizethető módon. A folyamat során teljes mértékben te dönthetsz az összetevők listájáról, így elkerülheted a mesterséges alapanyagokat és allergéneket. A házi szappanok pedig nemcsak a bőrödnek tesznek jót, hanem a környezetnek is! Próbáld ki te is ezt a népszerű hobbit, és élvezd a saját készítésű szappanok illatát és ápoló hatását!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.