Provident
blog

A tudatos vásárlás alapja: mindig tedd fel a megfelelő kérdéseket magadnak!

Az akciós lehetőségek még a legtudatosabb vásárlókat is képesek megtéveszteni. Egy hatalmas árengedmény láttán a marketingpszichológia azonnal működésbe lép: egy vissza nem térő lehetőség képzetét kelti, majd sokszor felesleges költekezésre ösztönöz. A kedvezményes időszakok nem csak az emberek pénztárcájára, de a céltalan pazarlás miatt a környezetre is hatalmas csapást mérnek.

Ennek elkerüléséhez érdemes néhány tudatos gondolatotot megfogadni és beépíteni a vásárlási szokások közé. Egy új dolog beszerzése előtt elég feltenni a megfelelő kérdéseket, és máris tudni lehet, hogy mi az, amire valóban szükség van és mi az, amiről csak hirtelen hittük azt.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Mit érdemes átgondolni egy új dolog megvásárlása előtt?

Napjainkban már több kutatási statisztika is rámutatott arra a szomorú tényre, hogy az akciós vásárlási időszakok után az árucikkek majdhogynem 80%-a rövid idő után a kukában landol. (A műanyag csomagolásról nem is beszélve.) Ennek következményeként amellett, hogy hatalmas mennyiségű erőforrás veszik kárba, a környezetre is negatív hatást gyakorol.

A szükségtelen pazarlás azonban tudatos gondolkodás segítségével megszüntethető. Amint odafigyelünk arra, hogy hosszú élettartamú, valóban hasznos, javítható és újrafelhasználható termékeket vásároljunk, máris közelebb kerülünk ahhoz a körforgásos gazdasági rendszerhez, ami segít a fenntartható mindennapok kialakításában.

Így vásárolj tudatosan

1.    Újdonság öröme és kihasználatlanság vagy szükség és funkció?

Rengeteget írtunk már arról, hogy egy mindennapos bevásárlás során mennyire fontos listával érkezni a boltba, de mi a helyzet akkor, amikor például egy új sportcipőt vagy bútort szeretnénk venni? Az első kérdés, amit ilyenkor érdemes megválaszolni: csak unjuk a régit vagy tényleg hozzátesz a mindennapokhoz, ha bővítjük a repertoárt?

Az előző gondolatnál maradva, például nem minden sportcipő alkalmas futásra. Heti 3-4 alkalmas kinti sprintek vagy egy maratonra való felkészülés esetén nagyon fontos, hogy olyan cipő legyen a lábon, ami valóban a futáshoz lett kialakítva. Míg a heti 1 edzés során megtett futópados, 20 perces “kardiós” kocogáskor valószínűleg egy univerzális edzőcipő is jó szolgálatot tesz. Tehát, hiába a közel százezres runner sneaker, ha egyébként nincs kihasználva és csak az újdonság örömét kelti.

Ugyanígy van ez a bútorokkal, konyhai eszközökkel és gyakorlatilag mindennel. Amíg a konyhaszekrényt a megújulás jegyében ki lehet egészíteni, át lehet festeni, fel lehet fóliázni, addig a megunt étkészletet el lehet adni vagy cserélni egy garázsvásáron. Mindig érdemes átgondolni, hogy az, amiből újat szeretnénk, egyrészt helyettesíthető-e meglévő holmikkal – vagy újrahasznosítható-e mások által -, másrészt funkcionálisan is indokolt-e a cseréje.

Így teheted tudatosabbá mindennapjaidat

2.    Kinek lehet még hasznos?

Vannak olyan helyzetek, amikor hiába a rengeteg pro és kontra, akkor sem tudunk dűlőre jutni egy vásárlás kapcsán. Vagy azért, mert az új eszköz nem képezi a mindennapok szerves részét, vagy azért, mert még mi magunk sem tudjuk pontosan, hogy visszahozza-e majd az árát. Ilyenkor egy dolog jelenthet biztosítékot, mégpedig a környezetünk. Ha előre és 100%-ra tudjuk, hogy kihasználatlanság esetén lesz olyan, aki kapva kap az alkalmon, hogy vagy megvegye tőlünk vagy velünk felváltva használja, garantáltan megkíméljük magunkat a felesleges költekezéstől.

Ezért egy nagyobb beruházás esetén ésszerű döntés felmérni, hogy a családunk, barátaink, munkatársaink körében még kinek lehet hasznos az újdonság. Mire gondolunk? Egy tablet például tökéletes munkaeszköz is lehet, amit a kollégák is kölcsönkérhetnek egy-egy meeting alatt. De emellett a gyerekek is imádni fogják, ha a családi utazás közben, kényelmesen nézhetik a kedvenc meséjüket. Jól látszik, hogy így nem csak egy, de rajtunk kívül már kapásból két másik módon is megtérül a beruházásunk.

Problémáid vannak a tudatos vásárlással? Mi segítünk!

3.    Értékőrző, könnyen tárolható?

Egy nagy árengedmény láttán, fontos mérlegelési szempont lehet az értékállóság és a tárolhatóság kérdése is. Az érték ez esetben nem kizárólag a márkát jelenti, hanem a minőséget is, hiszen valljuk be, a kettő nem mindig jár együtt. Amennyiben viszont pontosan jól tudjuk egy brand termékeiről, hogy kiváló színvonalúak, bátran vásárolhatunk – az értékőrző dolgok a legjobb befektetések.

Ha odafigyeléssel használjuk őket, jó áron eladhatók évek múlva is, de néha az is megéri, ha a vadiúj, de kedvezményesen megvásárolt terméket ki sem bontjuk, csak megőrizzük, majd az akciók után eredeti áron továbbadjuk. Utóbbi természetesen csak akkor működik, hogyha a hosszú távú tárolásához megfelelő helyet és környezetet tudunk biztosítani.

Légy Te is tudatos vásárló!

Vásárlás előtt állsz, de bizonytalan vagy? Megkönnyítjük a döntést!

Egy új dolog megvásárlásának nem csak funkcionális oka lehet. Van, hogy az örömszerzés, illetve önmagunk munkájának megbecsülése, azaz az önjutalmazás a célja. Ezzel nincs is semmi baj – sőt még fontos is -, de csak addig a percig, amíg nem torkollik rendszeres és szükségtelen költekezésbe. Ha viszont te is épp egy hatalmas leárazás közepén ácsorogsz, miközben képzeletbeli kérdőjelek cikáznak a fejed felett, mindenképp ellenőrizd magad, mielőtt döntesz! Segítünk pontot tenni a dilemmáid végére: töltsd ki villámgyors tesztünket és legyél te is a “soha vissza nem térő alkalmak” tudatos vásárlója!