Provident
blog

Új szocpol támogatás részletei

A CSOK egyik nagy előnye az előző szocpol támogatáshoz képest, hogy bővült az igénylést beadhatók köre. Így a CSOK-ot már az egygyermekes szülők vagy házaspárok is igényelhetik (az előző szocpol támogatás feltétele két gyermek volt). Alapvető feltétel, hogy a szülővel közös háztartásban élő gyermek életkora ne haladja meg a 16 évet (nappali tagozatos képzési rendszerben tanuló gyermek esetében a 25 évet). Azon gyermektelen házaspárok számára is elérhető a CSOK, akik még nem töltötték be a 40. életévüket és nyilatkoznak, hogy 4 éven belül vállalnak egy, vagy 8 éven belül két gyermeket. Ezen kívül a támogatást gyám is igényelheti, ha igazolni tudja, hogy már legalább 1 éve él a gyámsága alatt lévő gyermekkel közös háztartásban.

Mire igényelhető a CSOK?

Egy másik változás az előző szocpol támogatáshoz képest, hogy bővült a felhasználhatóságának köre is. A CSOK ugyanis nem csupán új lakás vagy ház megvásárlására, illetve építésére használható fel. A megvásárlásra szánt ingatlan akár használt is lehet, azonban kitétel, hogy legalább komfortos legyen. Ezen felül a CSOK igénybe vehető lakás, vagy családi ház bővítésére is. Fontos még tisztában lennie azzal, hogy a támogatás 40 és 160 m2 közötti lakóingatlanra igényelhető (attól függően, hogy hány gyermekre igényeljük), melynek vásárlási értéke nem haladja meg a 16 és 35 millió forint közötti maximumot (attól függően, hogy az ország mely pontján helyezkedik el az ingatlan)

A támogatás mértéke

A támogatás mértékének részleteiről érdemes pontosan tájékozódni. Alapvetően azzal kell tisztában lennie, hogy ez egyrészt függ a gyermekek számától, másrészt a lakóingatlan energetikai minősítésétől, vagyis több gyermek (maximum 4) és jobb energetikai mutatókkal rendelkező ingatlan esetében magasabb összeg igényelhető (500.000-3.250.000 Ft között).