Provident
blog

10 tojásos recept húsvétra

Próbáld ki a 10 különleges tojásos receptünk egyikét, és dobd fel vele a húsvéti menüt!

Nem véletlen, hogy a tojás a magyar konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, hiszen bővelkedik Omega-3 zsírsavakban, B12-vitaminban és D-vitaminban, mellette pedig még finom is! Bár a tojásra – mint ahogy sok más ételre – is igaz, hogy nem ajánlott a túlzott fogyasztása, de érdemes beépítened étrendedbe, hogy az változatos és egészséges legyen. Éppen ezért hoztunk Neked 10 szuper tojásos étel receptet, amelyet érdemes elkészítened, akár idén húsvétra!

1.Francia omlett

A tojásos ételről először mindenkinek a tojásrántotta, az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb melegreggeli jut eszébe. Az ünnepi asztalra viszont érdemes valami igazán különleges reggelivel készülni. Váltsd fel a szokásos rántotta receptedet egy francia omlettre!

Az eredeti francia omlett a következő képpen készül: a felvert tojást alacsony lángon kezdd el sütni, és éppen csak annyira kevergesd meg, amíg a massza minden része szépen lassan átsül. Ezt követően reszelj egy kis sajtot a „lepény” egyik felére, majd hajtsd rá a másik felét, és kapcsold le a lángot. Et voilà! Kész is az ínycsiklandó omlett!

Tipp: A franciák egy kevés tejszínt vagy tejet, illetve egy kis lisztet is szoktak keverni a tojáshoz, hogy igazán krémes legyen az omlett. Olaj helyett pedig használj vajat a sütéshez!

2.Tükörtojás, kicsit másképp

A tükörtojás is a népszerű reggelik egyike, hiszen gyorsan elkészül és szinte bármi mellé fogyaszthatod. Hogy hogyan dobhatod fel könnyen ezt az egyszerű ételt? Például, ha normál serpenyőbe teszel egy kaliforniai paprika közepéből vágott karikát, vagy akár egy pogácsaszaggatóval kiszúrt kenyérszeletet, és ebbe ütöd bele a tojást. Ha pedig egészségesebb formában próbálnád ki, használj kókuszzsírt a sütésnél és tálald teljes kiőrlésű kenyérrel.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

3.A tökéletes lágytojás

Bár elsőre nagyon egyszerű ételnek tűnhet a lágytojás, mégis fejedelmi lakomává emelheti a húsvét reggeli étkezést. Ahhoz, hogy elérd a tökéletes lágy állagot, pontosan 3 percig kell főznöd a tojást enyhén sós vízben. Ahhoz, hogy mártogatható állagú legyen, 3 percig kell főznöd. Ha úgy szereted, amikor a sárgája is szilárdabb akkor kicsit tovább, kb. öt percig főzd!

4.Tojássaláta medvehagymával

Nincs is jobb egy friss húsvéti tojássalátánál, igaz? Készüljön akár tejföllel, akár krémsajttal, a tökéletes tojássaláta titka az egészen apróra vágott főtt tojás és a friss fűszerek – mint például a medvehagyma! Fogyasztása előtt érdemes pár órára betenni a hűtőbe, hogy igazán össze tudjanak benne érni az ízek.

5.Joghurtos, mustáros tojáskrém

A tojássaláta és a tojáskrém közötti lényeges különbség a tojás állagában, méretében rejlik. Ha tojáskrémet szeretnél készíteni, a megfőtt és lehűlt tojásokat alaposan törd össze egy villa segítségével, hogy utána könnyedén kenhető legyen. Adj a tojáshoz kb. 5 evőkanál joghurtot és 1-2 evőkanál mustárt – attól függően, mennyire szereted a mustár ízét. Végül sózd, borsozd ízlés szerint és hagyd pihenni a hűtőben néhány órát.

6.Sajtos tojásmuffin

Ha valami merészebb tojásos ételt készítenél, próbáld ki az alábbi sajtos tojásmuffin receptünket!

Hozzávalók 6 darab muffinhoz:

  • 6 db tojás
  • 20 dkg trapista sajt, reszelve
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3-4 fej gomba, szeletelve
  • 1 fej piros pritamin paprika, aprítva
  • 10 dkg spenót
  • só, bors

Elkészítés:

Először melegtísd elő a sütőt 180 ºC-ra és készítsd elő a muffinformákat, majd vékonyan kend ki őket olívaolajjal. Egy nagyobb tálban verd fel tojásokat, majd add hozzá az apróra vágott pritamin paprikát, a szeletelt gombát és spenótot. Ízesítsd a préselt fokhagymával, sóval és borssal, végül keverd bele a reszelt sajtot is. Ha elkészült a tojásos massza, oszd el egyenlően a 6 muffinformában a keveréket és süsd kb. 20-25 percig.

Tipp: Ha laktózérzékenyek vagy, helyettesítheted a tejet növényi tejjel, a sima trapista helyett pedig nyugodtan használhatsz laktózmentes sajtot is.

Tojásos muffin recept

7.Tojásos töltött zöldségek

Szintén a sütnivaló finomságok közé tartoznak a tojásos töltött zöldségek. Ahogy minden receptnél, itt is bátran kedvedre formálhatod az elkészítés módját – legyen szó töltött cukkiniról, tökről vagy avokádóról, garantáltan a család kedvence lesz!

8.Tojásos melegszendvics

Ha egy kiadósabb reggelire vágynál, kombináld a tojást a melegszendviccsel! Először egy kevés vajon süss készre egy tükörtojást, közben pedig vajazd meg két szelet kenyér mindkét oldalát. Ha elkészült a tojás, egy másik, száraz serpenyőben melegítsd fel a megvajazott kenyereket, és tegyél rájuk pár szelet sajtot. Ha kész, helyezd rá az egyikre az elkészült tükörtojást és borítsd rá a másik sajtos kenyérszeletet. Mellé fogyassz friss paradicsomot és paprikát, úgy az igazi!

9.Spenótos-gombás frittata

A frittata egy méltán népszerű tojásos étel, hiszen pillanatok alatt elkészül, mégis egy különlegesség. Zöldségekkel igazán izgalmassá tehető, szerintünk spenótosan és gombásan a legfinomabb! Mutatjuk, hogyan készítheted el te is:

Hozzávalók:

  • 8 db tojás
  • 6 dl tej
  • 15 dkg sajt, kockákra vágva
  • 1 marék spenót
  • 1 marák gomba, szeletelve

Elkészítés:

Mindenekelőtt melegítsd elő a sütőt 180 ºC-ra. Ezt követően vegyél elő egy nagy keverőtálat, és verd fel benne a tojásokat a tejjel, sózd és borsozd ízlés szerint. Utána egy serpenyőben alacsony lángon pirítsd meg a gombát és a spenótot, és még mielőtt színt kapna, öntsd hozzá a tejes tojást. A keveréket alacsony lángon, ritkán kavarva süsd egészen addig, amíg alulról össze nem állt a massza kb. 2-3 cm magasságban. Ekkor jöhet a sajt a tetejére, majd az egészet serpenyőstől tedd a sütőbe, és 10-15 perc múlva kész is a frittata!

Frittata recept

10.Buggyantott tojás

Nem kell megijedni a buggyantott tojás készítésétől, hiszen egy kis gyakorlással tökéletesen elsajátítható technikája. Először forralj vizet egy nagy lábosban, majd vedd le alacsony lángra, és hagyd, hogy éppen csak gyöngyözzön a forró víz. Ekkor nagyon lassan és óvatosan csúsztasd a vízbe a tojást és főzd kb. 3-4 percig, attól függően, mennyire szeretnéd, hogy belül folyós legyen.

Te melyik receptet készíted el húsvétra?