Provident
blog

20 tipp olcsó európai utazásra

Ha egy külföldi nyaralás árát kell magunk elé képzelni, hajlamosak vagyunk vagyonokra gondolni. Pedig könnyen mienk lehet az olcsó repülőjegy vagy az álomszállás, csak néhány apró trükköt kell bevetnünk. Utasbiztosítás-kalkulátor, európai útvonaltervező, repjegyvadász honlapok segítik a kalandot – mert utazni jó, utazni élvezet!

1. Az olcsó utazás egyik alapszabálya, hogy vagy azt döntsük el mikor, vagy azt hogy hova utazunk. Válasszuk ki úticélunkat vagy az utazás dátumát, és vegyük sorra az olcsó légitársaságok kínálatát. Megéri a bogarászás, a fapados repülőjegy gyakran kevesebbe kerül, mint kijutni a reptérre.

2. Pakoljunk könnyedén: nemcsak útközben lesz könnyebb a cipekedés, de ha lemondunk a feladott bőröndről, akkor a csomagköltségen is jelentősen spórolhatunk.

3. Amikor szállást keresünk, ne csak szállodákban gondolkodjunk, és nyugodtan felejtsük el az utazási irodák kötött csomagjait is. Nézzünk körül a booking.com-on és az AirBnb-n is.

4. Ha van már Facebook-ismerőseink között olyan, aki regisztrált az AirBnb-n, akkor kérjünk tőle meghívót: mi is szállásra váltható ajándék pontokat kapunk, és ő is kedvezményekhez jut.

5. Ha igazán autentikus élményre vágyunk, akkor az ingyenes szálláscsere programban is részt vehetünk a Couchsurfing vagy a Hospitality oldalakon. Itt térítésmentesen fogadhatunk külföldieket saját otthonunkban – és mi is megszállhatunk másoknál ingyen.

6. Az utolsó pillanatos, last minute ajánlatok között is érdemes böngészni, ha nem vagyunk szívbajosak. Ezek a csomagok időnként több, mint baráti áron elérhetők.

7. Ha az idegen nyelv nem probléma, vegyünk inkább megérkezéskor útikönyvet: sokkal olcsóbban is találhatunk, mintha itthon vennénk. Ha már útközben tervezgetni szeretnénk , akkor érdemes antikváriumokban használt könyvet venni – a tavalyi, kissé meggyűrt kiadás féláron ugyanúgy megteszi, a sokszázéves látványosságok ritkán változnak.

8. Nézzünk utána, hogy online foglalással hogyan spórolhatunk: az elővételben megváltott buszjegyek, múzeumbelépők gyakran jelentősen olcsóbbak.

9. Mindenhol vannak vékonyabb pénztárcára szabott éttermek, de talán akkor járunk a legjobban, ha megoldható, és magunk főzünk a nyaralás alatt. A helyi ínyencségeket így is megkóstolhatjuk, ha a közeli piacon szerezzük be a hozzávalókat.

10. Ha nem szeretünk főzni, akkor is megoldhatjuk olcsón az étkezéseket: keressük a turista útvonalaktól távolabb eső, helyiek által látogatott büféket és kifőzdéket.

11. Soha ne spóroljunk az utasbiztosításon! A legeslegjobb esetben „kidobott pénz”, hiszen nem esett semmi bajunk, ha viszont valamilyen baleset, váratlan kár ér bennünket, hálásak leszünk magunknak az előrelátásért. A legegyszerűbb külföldi orvosi látogatás is kisebb vagyonba kerülhet, nem beszélve a többnapos kórházi tartózkodásokról. Legyen biztosításunk, és ne legyen rá szükség!

12. Jó dolog hazatelefonálni vagy fényképeket küldeni a többieknek, de miért tegyük ezt méregdrága percdíjakkal és aranyáron mért mobilnettel? Használjuk ki az okostelefonunk és az ingyen wifi kínálta lehetőségeket: Facebook-on és Skype-on is hívhatjuk a családot és ugyanitt a frissen készült szelfiket is elküldhetjük nekik.

13. A repülőtársaságok és az online foglalórendszerek időnként tévedésből filléres ajánlatokat is kitesznek. Hajós körút a Földközi-tengeren 3 ezer forintért? Az ilyen ajánlatok felkutatására szakosodott Utazómajom és a Mindenkiutazhat.hu megtalálja.

14. Ha tengerentúli útban (is) gondolkodunk, a Skyscanner és a Cheapoair oldalak segítenek megtalálni adott időpontok között a leginkább optimális (legrövidebb, legkevesebb átszállásos vagy épp legolcsóbb) repjegy-kombinációt.

15. Vannak országok, ahol többet ér a pénzünk. Érdemes tudakozódni internetes fórumokon, de elmondhatjuk, hogy Montenegróban, Albániában és Bulgáriában olcsóbban eltölthetünk egy-egy hetet a tengerparton, mint Horvátországban vagy a francia Riviérán.

16. Keressünk ingyenes programokat! Majdnem minden nagyvárosban találni érdekes ingyenes programokat, legyen az egy koncert, egy kiállítás vagy egy bizonyos napokon belépő nélkül látogatható nevezetesség.

17. Keressünk ingyenes idegenvezetéseket! Krakkóban, Glasgow-ban és még számos nagyvárosban tartanak lelkes idegenvezető-tanoncok kötelező részvételi díj nélküli sétákat. Ezek a jó hangulatú városnézések gyakran vidám sörözésbe torkollanak – ahol illik meghívni a vezetőnket egy korsóra. Az angoltudás ide kötelező!

18. Gyalogoljunk. Akár a tömegközlekedés napijegyén, akár a milánói dóm liftjén, akár egy ebéd árát is megspórolhatjuk, ha hajlandóak vagyunk gyalogolni a látnivalókért.

19. Használjuk ki a város-kártyákat! A Salzburg Card birtokában például 1-2 látványosságra szóló belépő áráért a város össze nevezetességét megnézhetjük.

20. Ha szuveníreket szeretnénk hazahozni, ne a főtéren vegyük meg őket – ugyanazok .