Provident
blog
3 dolog, amire oda kell figyelned, ha használt autót vásárolsz!

2019-02-12

Észtárca

3 dolog, amire oda kell figyelned, ha használt autót vásárolsz!

Az autóvásárlás mindenki életében egy komoly mérföldkőnek számít, így különösen fontos, hogy képben legyünk és alaposan felmérjük a kiválasztott autót annak minden hibájával és előnyével együtt! Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a fontos dolgokat, amiket feltétlenül le kell ellenőriznünk azelőtt, hogy aláírnánk az adásvételi szerződést!

A hirdetés

A legkönnyebben online tudunk potenciális használt autókat találni, azonban azelőtt, hogy feleslegesen utaznánk el az eladóhoz, még telefonon egyeztessünk néhány fontos kérdéssel kapcsolatban. Először is a hirdetésben leírtakra érdemes visszakérdezni!

Kérdezzük meg, hogy mennyit futott, vannak-e sérülései a járműnek, ami esetleg nem látszódik a képeken, de azt is feltétlenül derítsük ki, hogy mikor és mi kapcsán járt utoljára szervízben a kocsi. Arról se feledkezzünk meg, hogy a papírokról érdeklődjünk, feltétlenül tudakoljuk meg, hogy vezetett szervízkönyvvel rendelkezik-e a jármű, az autó magyar vagy netán külföldi okmányokkal rendelkezik-e!

 

Az autó állapota

Ha meggyőzőnek találtuk a hirdetést már a telefonos egyeztetés alapján, akkor itt az ideje, hogy személyesen is megnézzük a kiszemelt darabot! Fontos, hogy ellenőrizzük az autó külsejét rozsda és festék felhólyagosodást keresve, felhajtsuk a szőnyegeket ellenőrizve, hogy tapasztalunk-e valahol beázást.

Nagyobb költséggel jár, ezért ellenőriznünk kell azt is, hogy lengéscsillapítók száránál tapasztalunk-e olajfolyást vagy olajsarat, mert, ha igen, az azonnali cserére szorul. Arról se szabad megfeledkeznünk, hogy felmérjük a féktárcsa állapotát, elsősorban azt, hogy mekkora pereme van és mikor lesz esedékes a cseréje. Az autó elektronikájának működésének az ellenőrzését se hagyjuk el – az ablakok, az ülésfűtés, a navigáció, a klíma, az ablaktörlők stb. állapota sok mindent elárul.

Mindenkinek megvan a maga szakterülete, nem szégyen, ha mi pont nem értünk az autókhoz. Amikor viszont vásárlás előtt állunk feltétlenül vonjunk be egy szakértőt!

 

A papírok és a hitelesség

Az autó adatai, illetve azok hitelessége kulcsfontosságú, főleg egy használt autó vásárlása esetében. Mindenképpen ellenőrizzük, hogy a motortérben meglegyen az ütött alvázszám és az egyezzen is azzal, ami a forgalmi engedélyben szerepel – ha ezt egy vezetett szervízkönyvvel vetjük össze máris sokkal többet fogunk megtudni!

Már elvittük az autót egy próbakörre, élmény volt vezetni és nem tapasztunk közben további problémákat? Egy magyar papíros autónak rendelkeznie kell egy törzskönyvvel és egy forgalmi engedéllyel is, illetve, ha valaha volt a kocsin hitel, akkor annak az eltörléséről szóló igazolásnak is léteznie kell.

 

Használt autó vásárlás esetén feltétlenül legyünk elővigyázatosak és legyünk tisztában azzal, hogy milyen járművet választunk ki!