Provident
blog
Háztartási kisokos 9. – Mindent a használtautó-vásárlásról

2018-04-05

Tudatos tippek

Háztartási kisokos 9. – Mindent a használtautó-vásárlásról

Míg az autóhasználat sokszor maga a szabadság, addig az autóvásárlás már jóval keményebb dió. Amennyiben nem fektetünk elég időt és energiát a megfelelő jármű kiválasztásába, később már csak szomorúan nézhetjük, ahogy repülnek ki a százezer forintok az ablakon. Sajnos ez fokozottan érvényes abban az esetben, ha csak használt autót engedhetünk meg magunknak, de nem szabad csüggedni! Eláruljuk, mire kell figyelnünk, hogy ne járjunk rosszul a vásárlással.

Előkészületek

Az idő kulcskérdés: ha nem vészhelyzet kényszerít a vásárlásra, nézzük végig az összes lehetőséget. Gyerekkori álmaink megvalósítása helyett (egyelőre) inkább igényeink és pénztárcánk számára optimális változatot keressünk. Ne dőljünk be az elsőre megtalált, kedvezőnek látszó ajánlatnak, mérjük fel rendesen a kínálatot, a piaci lehetőségeket! Írjuk össze a megfelelő kérdéseket, amivel tesztelhetjük az eladó hitelességét és tudását, így hiteles képet kaphatunk az autóról. A másik, amire muszáj előzetesen gondolnunk, a vételáron felüli költségek: nincs olyan használt autó, akármilyen jó állapotban vesszük át, amire ne kellene még egy kicsit költeni a tulajdonosváltás után.

Provident tipp

Hitelre lesz szüksége az autóvásárláshoz, így szeretne pontosan és tudatosan tervezni? Számítsa ki kölcsöne költségeit hitelkalkulátorunkkal, és kérjen visszahívást munkatársunktól!

Állapotfelmérés

Amikor végre megtaláltuk az igazit, a megvétele előtt feltétlen vigyük el szakértőkhöz, ugyanis a szervízes állapotfelmérést semmi sem pótolhatja. Hiába csillog-villog minden, a mai autók nagy része alá be se lehet kúszni, egy emelő segítségével azonban kiderülhetnek a turpisságok. Ugyanígy a fékek állapotát sem ajánlatos pusztán ránézésre megállapítani, kell a pados tesztelés. Ezután érdemes ellenőrizni a szervízkönyvet: a gondosan vezetett, rendszeres adminisztráció (és a karbantartás, amit jelképez), valamint a kopóalkatrészek megbízható cseréje mindig megnyugtató. 2012 óta központilag vezetett, így lekérdezhető a használt autók kilométeróra-állása, így ezt is ellenőrizhetjük. Az a 15-20 000 forint, amennyibe ezek a rutinvizsgálatok kerülnek, bőven behozzák az árukat, ha a százezres károkra gondolunk rossz választás esetén. Ezeken felül kihagyhatatlan az eredetiségvizsgálat, ahol az alvázszám, a motor, a szélvédő, és a többi gyári alkatrész alapján megtudhatjuk, hogy minden megfelelő és legális-e az eladott járművel kapcsolatban.

Gépjármű átíratás és autóbiztosítás

Amennyiben a fenti eljárások során mindent rendben találunk, hivatalosan is nyélbe üthetjük az üzletet. Az adásvételi szerződés megkötése után a lehető leggyorsabban át kell íratni a használt gépjárművet új tulajdonosa nevére. Ez az adminisztratív terhek mellett további anyagi kötelességeket ró ránk: minél újabb és minél nagyobb teljesítményű az autó, annál tetemesebb az átírási illeték összege. Ezenfelül is akadnak plusz költségek az eljárás során, mint például az új forgalmi engedély, az új törzskönyv és a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás. Utóbbiból számos honlap segít kiválasztani a számunkra legkedvezőbb opciót, így itt is sok pénzt spórolhatunk, ha kellő alapossággal és türelemmel állunk a kereséshez.

Nektek mi a legfontosabb szempont, ha autóvásárlásra kerül a sor?