Provident
blog

3 ok, amiért érdemes bankszámlát nyitnod a gyermekednek!

A pénzügyek életünk szerves részét képezi, éppen ezért érdemes a lehető leghamarabb pénzügyi tudatosságra nevelni a gyermekünket is. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy miért javasolt bankszámlát nyitni a csemetédnek is már tizenéves korában!

Megismeri a pénzintézeti fogalmakat

Ha már van a gyermekünknek egy bankszámlája, akkor ezzel egyidejűleg az alapfogalmakkal is megismerkedhetnek. Ilyen lehet például a folyószámla vagy a hitelszámla, illetve, hogy a kettő között mi a különbség, melyiket mikor használjuk és mire. Ezen kívül már viszonylag korán megismerhetik a THM, a kamat, a kölcsön, a törlesztőrészlet és a futamidő fogalmát is, amik gyakran előkerülnek már akkor is, ha csak egy reklámot, hirdetést meglátnak. Tisztában lesznek a gazdaságilag tudatos lehetőségekkel, megtakarítási formákkal, és felnőttkorukban már sokkal nyitottabban és gyakorlatiasabban viszonyulnak a pénzügyek világához.

 

Megtanulja, hogy milyen beosztani és tervezni

Amit a felnőttek már élesben végeznek, azt a gyerekek játszva, szinte tét nélkül sajátíthatják el a havonta beérkező zsebpénzüknek köszönhetően. A bevételüket ugyanis meg kell tanulniuk beosztani, hogy megvehessék maguknak azt a kisebb – nagyobb értékű tárgyat, amit kinéztek maguknak. A megtakarításhoz vezető úton pedig olyan döntéseket kell hozniuk, hogy mire költik el a pénzüket, hol spórolnak, és hol döntenek inkább egy másik lehetőség mellett.

A gyerekek már ilyenkor el tudják sajátítani a megtakarítás jelentőségét és okos megoldásokat alkalmazhatnak arra vonatkozóan, hogyan gyarapítsák a pénzüket.

Legyen szó arról, hogy iskolai büfében vesznek egy szendvicset és innivalót, vagy otthon szánnak időt arra, hogy készítsenek maguknak harapnivalót, töltenek a palackjukba vizet. Ezek mind olyan döntések, amik előre vihetik őket céljaik elérésében, de ha figyelmetlenül apránként költik el a pénzüket kisebb dolgokra, akkor ezeket nem tudják megvalósítani.

 

Próbáljátok ki együtt a Provident Családi Kasszasikerek Program feladatait!

A Provident Családi Kasszasikerek program elsődleges célja, hogy az alapvető pénzügyi és gazdasági ismereteket egyszerűen és közérthetően elsajátíthassák a magyar háztartásokban a felnőttek és a fiatalok is egyaránt. Mivel már könnyedén a weboldalról is elérhető a Családi Kasszasikerek 2.0 készségfejlesztő szerepjáték, így érdemes elővenni a családban, hogy közösen bővítsétek az ismereteiteket, és tanuljatok játékos formában. A közösen eltöltött idő ezáltal nem csak szórakoztató, de hatékony is lesz!

 

Te is fontosnak találod a gyermeked pénzügyi neveltetését?