Provident
blog

4 konyha típus – Neked melyik való?

Ahány ház, annyi szokás, és annyi konyha is! Most bemutatunk 4 legjellemzőbb elrendezést a kicsi helységektől kezdve egészen a konyhaszigetekig. Nézzük meg, mire kell figyelned a választáskor!

 

A forma mindent visz

Annyiféle konyha típus van, hogy már a kategóriák felállítása sem egyszerű. A teljesség igénye nélkül jegyzünk egyenes egysorost, kétsorost, konyhaszigetet, sarokkonyhát. Ez utóbbiak között megkülönböztetünk az L, U és G alakúakat. Érdemes minden alap formát megismerni, mivel vannak olyan lakás terek, amik például csak a sarokkonyhát engedik meg, míg egy szűkebb, hosszúkás térben a legjobb elrendezés az egysoros konyha lesz. A túl szellős, vagy túl tömött területek sok bosszúságot szülhetnek a későbbi mindennapokban. Éppen ezért fontos, hogy a konyhabútort már abba az egységbe tervezd, ami a legjobb választásnak tűnik oda, és nem fordítva, egy szekrénysorhoz kezd el megtalálni a típust.

 

Látványtervezés

Az alapvető konyha gépek kiválasztása közben a “kevesebb több” irányelv vezéreljen. Sokan viszont belecsúsznak abba a hibába, hogy túl kevés lesz az a kevés, és nagyon egyhangú konyhát raknak össze. Ezt elkerülendően az egyforma konyhaszekrény ajtók helyett választhatsz különböző színű vagy felületű elemeket, esetleg néhány nyitott, vagy matt üveges polcokat. A polcba rejtett dekorvilágítás pedig igazán izgalmassá teheti a konyhát, csakúgy mint egy-két környezetétől elütő csempe darab.

 

Provident-tipp

Ne szabjon határt a pénztárcád a konyha kialakításának, ha igazán szeretsz ott tüsténkedni! Igényelj Provident személyi kölcsönt és kezdd el a tervezést még ma!

 

Milyen konyhát illik minimalista lakáshoz?

Egyszerű a válasz: egysoros. Főleg az egylégterű otthonok amerikai konyhás megoldásaira igaz, hogy egyszerre feltűnőek, szépek és tágasak is, azaz kifejezetten letisztult hatást eredményeznek. Népszerű vonal ez, amit jól mutat, hogy nem csak a kis lakóparki és panellakásokban választják egyre többen, hanem a nagyobb családi házakban is.

 

A legjobb konyha időhiányra

Folyamatosan attól szenvedsz, hogy kevés időd marad főzni és sütni? Nem is gondolnád, mennyit tudsz fogni egy jól megválasztott konyha típussal! A konyhasziget és az L alakú sarok sokat segít, az ő esetükben egymáshoz közel helyezkednek el az egyes munkafázis területek, ami komoly gyorsulást eredményezhet. Nyugodtan sakkozz a zónákkal, például hagyhatsz egy üres pultot a főzőlap és a mosogatógép között, ha tudod, sokszor jól jön majd, ha szó szerint kéznél van egy ilyen blokk.

 

Hogy állsz, elő is vetted már a kockás lapot a tervezéshez?