Provident
blog

5 hely a Balatonnál, ahol még tuti nem jártál

Bizonyára Te is sokat nyaraltál már a Balatonnál – de jól ismered környéket? Kipróbálnál új dolgokat és új helyeket? Cikkünkben mutatunk 5 helyet, ahol még tuti nem jártál!

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

A Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont a Balaton legnépszerűbb „akváriuma”, egy néhány évvel ezelőtt nyílt modern látogatóközpont Balatonfüreden. Itt az egész családnak lehetősége van élőben, szemtől-szemben találkoznia a vidék halaival, a pár centiméteres szélhajtó küsztől egészen Közép-Európa leghatalmasabb haláig, a több mázsásra is megnövő harcsáig, de ugyanígy találkozhattok a bodorkával is – bizony, ez is egy halfajta! Kb. egy órás program, amely idő alatt mindent kényelmesen meg lehet szemlélni, az akváriumban úszkáló halakat és a Balatonról készült kisfilmet is. Felnőttek számára 1000 Ft, gyermekek számára pedig 500 Ft a belépőjegy.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Fövényesi kertmozi

Fövényesen található a híres retro hangulatú fövényesi kertmozi, amely egész nyáron premierfilmekkel várja a mozirajongókat a strand közvetlen közelében. Ráadásul régebbi és/vagy alternatív filmeket is játszanak a legújabbak mellett. Kutyabarát kertmozi egész családok számára, a kisgyerekeknek játszótérrel és gyerekpáhollyal, szükség esetén pedig szúnyogriasztóval és pokrócokkal várják a házigazdák a betérőket. Az aktuális havi műsor megtekintéséhez és a jegyfoglaláshoz keresd fel hivatalos oldalukat, vagy a Balaton Mozi oldalát.

Örvényes és az örvényesi szabadstrand

Egy csendes és romantikus kis falura vágysz, méghozzá a Balaton partján? Akkor fedezd fel Örvényest a falusi élet minden bájával! Apró, meghitt falu közvetlen a 71-es út mellett, Tihanytól csupán néhány kilométerre. Ráadásul egy felújított szabad stranddal rendelkezik, ahol nem csak ingyen, de nyugodtan és csendben is strandolhatsz. Érdemes lehet még felkeresned a friss örvényesi kút vizét, illetve a helyi kistermelőket is, mint például a Szilveszter Pincét. Ha pedig már Örvényesen jársz, ne felejts el fellátogatni Vászolyba sem – a gyönyörű kilátásért mindenképp megéri!

Ha már sorra vettétek a strandokat, nézzetek szárazföldi kalandok után a családdal – és olvasd el korábbi cikkünket a Top Balatoni kirándulóhelyekről!

Folly Arborétum

A fenyőmúzeumnak is becézett Folly Arborétum a Folly család mások számára is megnyitott különleges arborétuma és borászata.

„Arborétumunk nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem csupán különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem a családunk története, Isten segítségével több generáció elkötelezett munkájának és kitartásának eredménye.”
Folly Réka

A badacsonyörsi édenkert tökéletes desztináció egy kis pihenésre: gyönyörűen ápolt és árnyékot adó növények, botanikuskert és balatoni panoráma. Felnőttek számára 1800 Ft, gyermeke számára pedig 1200 Ft-ba kerül egy-egy belépő ára. Amennyiben úgy döntenétek, hogy ellátogattok a Folly Arborétumba, érdemes legalább fél napot, de akár egy teljes napot erre a programra szentelni, hiszen a kellemes sétákon túl szervezett programokon is részt tudtok venni.

Hegyestű és a szentbékkállai kőtenger

A Balaton-felvidéken, Monoszló és Zánka között, pontosan a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található a Hegyestűnek nevezett különleges tanúhegy, illetve bazaltvulkán maradvány. A látvány hazánkban is egyedülálló, de még európai viszonylatban is ritkaságszámba megy. Gyakori kirándulóhely a nyaralók körében, olyannyira, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezetett túrákat is szervez a természeti látványosság megismertetésére. A Hegyestű Geológiai Bemutatóhely könnyen megközelíthető, egy túra pedig 600 Ft-ba kerül a gyerekeknek, 1000 Ft-ba pedig a felnőtteknek.

A Hegyestűtől nem messze található a völgy másik, talán a leglátványosabb természeti nevezetessége, a Szentbékkálla község melletti Kőtenger. Az izgalmas és különleges homokkő építményekre még akár fel is lehet mászni (amennyiben biztonságos!), a híres Ingókövet pedig még mozgatni, vagyis inogtatni is lehet. A Káli-medence látnivalók csodás élményeket ígérnek kicsik és nagyok számára egyaránt!

Fedezd fel a Balaton eldugottabb, különleges helyeit!