A magyar tengernél minden évszakban találhatsz izgalmas felfedezni valót. Ha már sorra vettétek a strandokat, nézzetek szárazföldi kalandok után a családdal. Az alábbi kirándulóhelyek gyerekekkel is remek programnak ígérkeznek.

 

Szigliget

Ha a Balaton északi partján nyaraltok, egy kitérőt mindenképpen tegyetek Szigliget kedvéért. A település strandja a gyerekes családoknak és a sportolni vágyóknak is feledhetetlen kikapcsolódást nyújt, de a több mint 750 éves Szigligeti várhoz is erősen ajánlott felgyalogolni. A várból lélegzetelállító panoráma tárul eléd a Balatonra és biztosan büszkeséggel tölt majd el, hogy ezt a várat még a törököknek sem sikerült bevenniük.

A vártúrát a kicsik is élvezni fogják, van itt kovácsműhely, várkápolna, barokk konyha, a vár tövében található kézműves udvarban pedig olyan portékákkal gazdagodhattok, ami egész évben mosolyt csal majd az arcotokra.

balaton parti látnivalók szigliget

A Várgaléria épületében vártörténeti- és fegyverkiállítás is megtekinthető korabeli tárgyakkal. A vár mellett megkóstolhatjátok a környék legjobb fagyiját és az újonnan nyílt Gasztroplaccon számtalan finomsággal és zenei programokkal várnak.

A vártól körülbelül 15 percnyi sétaútra található a település legrégebbi épülete, az Avasi templomrom, melynek torony része az eredeti formájában maradt meg.

 

Tihany

Bár a településről elsőre mindenkinek a visszhang és a levendulák jutnak eszébe, a legnépszerűbb épülete mégiscsak a Bencés apátság, ahonnan ráadásul páratlan kilátás nyílik a tájra. Ha erre jártok, mindenképpen sétáljatok el a Belső tóhoz is.

A Tihanyi-félsziget nevezetességeit a Lóczy Lajos tanösvényen járva is megismerhetitek, ami egy hozzávetőlegesen 4,5 km hosszú sétaútvonal, így másfél óra alatt könnyedén teljesíthető.

Az apátságtól induljatok a zöld jelzést követve a Visszhang-domb felé, hogy az Óvárhoz érve 220 méter magasságból tekinthessetek le a Belső-tóra és a Füredi-öbölre. A kanyargós túra az erdőn át az egykor szerzetesek által kivájt barlanglakásokhoz vezet, melyek közül 3 maradt fenn eredeti állapotában egy sziklaomlás következtében. Tovább haladva a Ciprián-forráshoz értek, majd a kerékpárúton egészen a hajóállomásig.

balaton parti látnivalók tihany

Ha több időtök is van, akár a 11 km-es túrára is vállalkozhattok, de ez már egy 5 órás program lesz, cserébe viszont olyan nevezetességeket is láthattok mint a Gejzírmező, melynek leghíresebb tagja az Aranyház-gejzírkúp, de itt található a Sobri Jóska-barlang is.

A gyerekek számára a Kalandsziget tartogat igazán maradandó élményeket, hiszen itt különböző nehézségi fokú pályákon összesen 60 akadályt kell leküzdeniük, miközben kedvükre mászhatnak vagy éppen csúszhatnak az árnyas fák között kialakított terepen.

 

Szent György-hegy

Aki a Balaton északi partján jár és szereti a minőségi, kézműves borokat, annak bizonyára nem kell bemutatni Badacsonyt. Ha már erre visz az utatok és egy kicsit meghittebb hangulatra vágytok, a Szent György-hegy biztosan elragadja majd a szívetek. A hegyen egyre-másra családi pincészetekbe botlotok és a helyet körüllengő különleges energiák is visszacsalogatnak majd ide. Találtok itt klasszikus családi éttermet, indiai lakáséttermet, de olyan pincészetet is, ahol különleges, amfórákban készült pezsgőket kóstolhattok.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Persze nemcsak a borkedvelőknek érdemes ide ellátogatni, hanem azoknak is, akik a családdal együtt fedeznék fel a Tapolcai-medence egyik legkülönlegesebb tanúhegyét.  Az egykori vulkán körül tett túra során a Lengyel kápolnától indulva törtök 415 méter magasságba, a hegycsúcsról pedig elétek tárul a Badacsony, a Gulács, Szigliget és a Balaton csodálatos látképe. A kirándulás legemlékezetesebb része egészen biztosan a bazaltorgonák megpillantása lesz, de van itt turistaház és egy különleges természeti képződmény a Jégbarlang, ahol legalább 10 fokkal hidegebb van még a legnagyobb nyári hőségben is.

 

Keszthely

Ha egy kis városnézésre szottyan kedvetek, akkor irány Keszthely. A Festetics-kastélyt nagyobbacska gyerkőcökkel már bátran meglátogathatjátok, hiszen a barokkos környezeten és az impozáns könyvtáron túl a csodaszép, gondozott parkban tett séta igazán frissítő lesz a számukra.

A múzeum állandó kiállításai – a Vadászati- és Hintó Kiállítás, valamint a Pálmaház – mellett programokat is szervez látogatóinak, ráadásul itt található Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút kiállítása is.

A kulturális programok után látogassatok el a Festetics Imre Állatparkba is, hiszen itt a legkisebbek is igazán jól érezhetik magukat. A hely egy működő gazdaság mindennapjait mutatja be, ahol a lovak, kecskék, szamarak, ősmagyar kutyafajták és a baromfiudvar minden lakója testközelből megismerhető.

A város környéke szintén természeti csodákban bővelkedik, az egyik leglátványosabb a Keszthelyi-hegység Csodabogyós-barlangja, mely Balatonedericsnél található és gyerekek számára 10 éves kortól látogatható.

A Balaton Múzeum interaktív kiállítása garantáltan retro hangulatba hoz, de a kicsik is jól fognak szórakozni, mert játszva ismerhetik meg nemcsak a Balaton történelmét, de állat- és növényvilágát is és arra is rácsodálkozhatnak, hogyan festett a strand a különböző korokban.

Felkészültél rá, hogy felfedezd a Balaton legnépszerűbb látnivalóit?