Provident
blog

5 pénztárcabarát takarítási tipp ecettel

Már nagyanyáink is tudták, hogy az ecet igazi csodaszer, amit nem csak ételek ízesítéséhez használhatunk. Az ecet maró hatása miatt kiválóan alkalmas vízkő eltávolítására, és a mosógép tisztítás is egyszerű és hatékony vele. 5 pénztárcabarát takarítási tippet mutatunk most, amikhez csupán ecetre lesz szükséged!

Tisztít és fertőtlenít

 

Háztartási gépeidet óvnod kell, rendszeresen tisztítással megelőzheted, hogy a lúgos víz hatására idő előtt tönkremenjenek, így nagyobb kiadásoktól is könnyen megóvhatod magad.

  1. A mosógépben és mosogatógépben felgyűlt vízkő az igazi ellensége a gépeknek, mert eltömíti a lefolyókat, roncsolja az alkatrészeket. De nem kell egyből drága tisztítószerekre, esetleg szerelőre költened: az ecetes mosógép tisztítás lesz a hatékony és olcsó megoldás számodra!
  1. Nemcsak a mosógépedet tisztíthatod meg ecettel! A vízforralót vagy épp a kávéfőzőt is érdemes időnként átmosod ecetes vízzel. Mikróban és sütőben is melegíthetsz egy pohár vízben feloldott pár csepp ecetet, majd ezután szivaccsal belülről töröld át a sütődet.

Provident tipp

 

Az ecettel takarításnak egyetlen hátránya van, amit bizony elég gyorsan észre fogsz venni: nagyon erős illata van. Ha végeztél a takarítással, mindenképp szellőztess egy nagyot, majd gyújts gyertyát, ami elveszi a nem kívánt szagokat otthonodban.

  1. Az ecet pénztárcabarát csodaszer a zsíros edények mosogatása során is. Ráadásul a megszokott termékeken kívül környezetbarát és költségkímélő megoldást is jelent, mivel az ecet használatával nem juttatunk mesterséges anyagokat környezetedbe.
  1. A ruhák tisztításánál is vesd be az ecet erejét! Makacsabb foltoknál már mosás előtt ecetes vízbe áztathatod ruháidat: 10%-os ecetnél 1 liter vízhez 2 dl-t hozzá adj belőle. Az ecet hatása nem marad el, mert a foltok eltűnnek és a ruhák színe is élénk marad.
  1. A 10%-os ecettel a sütő mögötti csempéket is újra fénylővé varázsolhatod: hígítsd az ecetet 1:1 arányban vízzel, majd szivaccsal súrold át a megtisztítani kívánt felületeket.

Provident tipp

 

Mivel az ecet maró hatású, ezért hogy ne irritálja a bőrödet, mindenképp viselj kesztyűt, ha ecettel takarítasz otthonodban!

Te mire használod az ecetet? Oszd meg a tippjeidet velünk kommentben!