Provident
blog

5 gyors sajtos tészta recept

A tészta mindenki örök kedvence, mert nagyon sokféle módon lehet elkészíteni, mindig tudsz az alapanyagokkal új ízeket varázsolni hozzá, ráadásul gyorsan és megfizethető finomságokból főzheted meg az aznapi vacsorát. Most 5 olyan tészta recept következik, amikkel isteni rakott sajtos tésztákat készíthetsz, egyszerűen és gyorsan!

Tésztaételt bármilyen alkalomra is készítesz, jó választás lesz: ízletes, laktató és könnyen elkészíthető mindegyik változat. Nem kell húst enni ahhoz, hogy jól lakj egy-egy étkezésnél, a tészta receptek hús nélkül is megállják a helyüket, ráadásul megfizethetőek akkor is, ha sok személyre kell főznöd.

1. Kombináld zöldséggel!

 

A zöldségeket és a sajtos mártásokat bátran kombinálhatod, és elkészíthetsz egy sajttal és brokkolival rakott tésztát. Ha a sajtos tészta sütőben készül, akkor még jobban összeérnek az ízek, a sajt finoman ráolvad a tésztára és olyan ropogósra sütheted, amilyen a te saját kedvenced. A brokkolit párold meg és főzd ki közben a tésztát, majd keverd őket össze egy hőálló tálban, szórd meg parmezánnal és reszelt dióval, locsold meg bőven tejföllel és rakd a sütőbe. Mielőtt készre sülne, a tetejét még megszórhatod reszelt sajttal, amit hagyj finoman rápirulni a tésztára.

2. Fűszerezz bátran!

 

A sajtos tészta másképp is készülhet, például csirkével, ami remekül passzol a sajtos ételekhez. A csirkét vágd csíkokra, és süsd félkészre serpenyőben, és friss fűszerekkel – például kakukkfűvel, zsályával, rozmaringgal – ízesítsd meg. A kifőtt pennét forgasd meg forró olívaolajban, szórd meg kevés fokhagymával és add hozzá a csirkét, majd reszelj rá bőven sajtot és mehet a sütőbe.

3. Variáld a sajtokat!

 

Gondolj a juhtúróra is, ha sajtos tésztát szeretnél készíteni! Markáns íze miatt maximum borsot használj hozzá fűszerezésre, és a tésztát se túl sós vízben főzd ki. A juhtúró íze sütve még jobban felerősödik, imádni fogod!

4. A klasszikus is jó választás!

 

Ha rakott tésztákról van szó, akkor a lasagna nem maradhat ki a sorból! Az olasz konyha legismertebb fogását besamel mártással és paradicsomos szósszal készítsd el, a tésztarétegek közé bőven szórj parmezánt, és a tetejét se kíméld – ettől az isteni sajttól lesz a lasagna olyan, amilyen Olaszországban.

5. Próbáld ki Amerika kedvencét is!

 

Az amerikaiak kedvence a mac and cheese, ami az itthon is ismert sajtos makaróni fűszeresebb változata. Készíts világos rántást vajjal és liszttel, majd adj hozzá 5 dl tejet, reszelt cheddar sajtot és parmezánt is. Ha elolvadtak a sajtok, mehet a tésztára a finom öntet, és még sütőben süsd össze az egészet 10 percen keresztül.

Provident tipp

 

Ezek a gyorsan elkészíthető tésztaételek mindig jó választások egy-egy vacsorára, és a családi összejövetelekre is tökéletesek, hiszen a legkisebbtől a legidősebb családtagokig mindenki szereti őket.