Provident
blog
5 tipp, ha biciklit vásárolnál

2019-06-16

Tudatos tippek

5 tipp, ha biciklit vásárolnál

A városi közlekedés egyik legjobb alternatívája a kerékpár, hiszen segítségével könnyedén juthatunk el egyik pontból a másikba, kikerülhetjük a dugókat, ráadásul nemcsak a környezetvédelmet támogathatjuk, de a napi testmozgást sem kell az edzőterembe zárva elvégeznünk. Hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet, segítünk eligazodni a bicikli vásárlás dzsungelében.

 

Mire használnád?

Természetesen nemcsak a városi tekeréshez találunk kerékpárokat a hatalmas kínálatban, ezért az első és legfontosabb eldöntendő kérdés, hogy kerékpárúton, terepen, hobbi vagy sportolási célra használnád a biciklit. A válasz leszűkíti a kört és segít megtalálni a számodra legideálisabb jelöltet.

 

Válassz méret szerint!

Akárcsak a ruhák esetében a biciklik kiválasztásánál is lényeges szempont a helyes méret, melyet a testmagasság és a lábak hossza határoz meg. Az állítható kormány- és nyeregmagasság segítségével még inkább testre szabható a bicikli. A kerékpározási élményt tovább fokozhatjuk egy kényelmes nyereggel, melyet leginkább az előredőlés szöge határoz meg. Ahány ember, annyiféle igény, ezért ha biztosra mennél, mindenképpen olyan eladótól vásárolj, aki lehetőséget ad, hogy 10-15 perc erejéig menj néhány kört a kiszemelt kerékpárral.

 

Ahány igény, annyi fajta

Kis túlzással állíthatjuk, hogy ma már annyira változatos a kínálat, hogy az alapokon túl szinte alkatrészenként válogathatjuk össze az elvárásainknak megfelelő kerékpárt.

Lássuk, hogyan is választhatod ki a céljaidat legjobban kiszolgáló modellt.

  • Ha leginkább murvás földutakon és nehezebb terepen hajtanád a bringát, akkor a klasszikus mountainbike-kal nem foghatsz mellé. Ennek a fajtának mind a váza, mind robusztus kerekei arra teremtődtek, hogy megbírkózannak a kihívásokkal.
  • Az úgynevezett trekk kerékpár vagy túrabicikli akkor hasznos a számodra, ha sok felszereléssel nagy távokat szeretnél megtenni akár aszfalton, akár murvás úton. Vázfelépítése és kormányzása hosszú távon is kényelmes utazást tesz lehetővé. A váltó megfelelő beállításával a felfelé tekerés sem okoz áthidalhatatlan nehézséget.
  • Sportos túrákhoz a cross típus a nyerő, hiszen itt nincs szükség arra, hogy nagyobb csomagokat cipelj, a kikapcsolható teleszkópnak köszönhetően pedig a sima terepen is gyorsan haladhatsz.
  • Az országúti kerékpárokat a gyors haladásra fejlesztették ki, a nagyméretű, keskeny kerekek és a könnyű vázszerkezet is ezt segíti elő, akárcsak a hajlított kormány, mely a minimális légellenálláshoz szükséges pozícióban tartja a testet.
  • A legnépszerűbbek persze az úgynevezett city bike-ok, vagyis a városi kerékpárok, melyeknél a csomagtartó, a sárvédő és a világítás is az alapfelszereltség része, de kötelező tartozék az elől fehér, hátul piros fényvisszaverő, valamint a csengő is.

 

Mennyit szánj rá?

Akár használtan is vásárolhatsz biciklit, ha csak hébe-hóba szeretnéd majd tekerni. Ebben az esetben már néhány 10 ezer forintért is remek üzletet köthetsz, de ha ennél komolyabbak a szándékaid, akkor érdemes kicsit jobban körülnézni a szaküzletekben. A minőség és az ár általában az alkatrészek színvonalától függ, így 80-100 ezer forinttól akár több százezer forintra is rúghat egy profi városi kerékpár ára.

 

Hogyan válasszunk gyerekeknek?

Másfél éves kortól a futóbiciklire érdemes szavazni a biztos egyensúlyérzék kialakulásáig. A gyerek bicikli kiválasztásánál is fontos szempontok: a kor, a magasság és a képességek.

Ne feledkezzünk meg a biztonságról sem: a fejet védő sisakról és a fényvisszaverő mellény használatáról is mindig gondoskodjunk.