Provident
blog

Készíts mennyei fagyikat házilag

Ha nyár, akkor fagyi! Viszont nem csak cukrászdákban élvezheted ezt a jeges finomságot, mert a házi fagyi könnyen elkészíthető, finom és spórolsz is vele!  Az otthoni fagyizáshoz pedig még csak fagyigép sem kell, hanem elég pár jó recept, amiket most megmutatunk.

Mindenki sorolja a kedvenc ízeit, ha a nyár sláger édessége kerül szóba: citrom, mangó, vanília, pisztácia, joghurtos málna, belga csokoládé. A fagylalt házilag is készülhet, csupán friss gyümölcsökre és még pár egyszerű hozzávalóra lesz szükséged.

Eper fagyi

Az eper fagyi recept szerint vízzel is készítheted a jeges finomságot. 1 liter fagyihoz ezekre lesz szükséged:

  • 7 dl víz
  • ízlés szerint eper – minél több, annál gyümölcsösebb
  • 10-20 dkg porcukor
  • pár levél bazsalikom

Az eper ízéhez remekül illik a bazsalikom aromája, ezért érdemes ezzel a növénnyel feturbóznod a házi fagyidat. Az epret és pár bazsalikom levelet adj hozzá 7 dl vízhez, majd keverd el a porcukrot benne, és 5 percig forrald az egészet. Ha kihűlt, tedd mélyhűtőbe, majd másfél óra elteltével botmixerrel turmixold össze. Ezután újabb 1 órára tedd a fagyasztóba, hogy a már összeaprított alapanyag jeges fagyivá fagyjon.

Provident tipp

Minél inkább szereted az eper természetesen fanyarkás ízét, annál több gyümölcsöt használj fel saját fagyid elkészítésénél. Ha viszont az édesebb ízeket kedveled, akkor hagyd, hogy a porcukor és a bazsalikom domináljon a fagylaltodban.

Citrom fagyi

A citrom fagyi házilag az epres változathoz hasonlóan készül: 7 dl vízre, 2 darab citromra és 20 dkg porcukorra lesz szükséged az elkészítéséhez.

Elkészítés:

  • Az egyik citrom héját pucold le és apríts fel.
  • Csavard ki mindkét citrom levét és keverd el a 7 dl vízzel.
  • Add hozzá a porcukrot a vízhez és 5 percig forrald így.
  • Hagyd kihűlni, majd tedd be a fagyasztóba.
  • Egy-másfél óra múlva keverd át botmixerrel és fagyaszd jegesre.

Ha szeretnéd feldobni a sima citromfagyit, akkor keverj bele levendulát, vagy adj hozzá pár málna szemet, amitől még izgalmasabb ízvilágot érsz el az otthoni fagyi készítésnél.

Fehércsokoládés fagyi

Ha kifejezetten édes desszertre vágysz, akkor csinálj fehércsokoládés fagyit!

Hozzávalók:

  • 3 db tojássárgája
  • 5 dl tejszín
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 1 evőkanál méz
  • 2 dl sűrített tej

A tejszínt és a tejet melegítsd fel, majd add hozzá a mézet, és hagyd állni fél órát. A tojássárgáját verd habosra és forrald össze a tejszínes, tejes, mézes főzettel. A fehércsokit törd apróra és dob bele az edénybe ezt is. Az így elkészült fagyialapot hagyd kihűlni, majd tedd mélyhűtőbe jegesre fagyi. Csokiöntettel, fanyar gyümölcsökkel tálald!

Izgalmas dolog lesz otthon kikísérletezned a kedvenc fagyid ízét, és új változatokat is kitalálnod a nyári melegre. Az otthoni fagylalt készítés azonban nemcsak azért jó, mert olyat és annyit készítesz ebből a hideg desszertből, ami neked tetszik, hanem mert rengeteget is spórolsz vele. Egy családnak leugrani fagyizni, nem olcsó mulatság, de ha otthon ültök az asztal köré, mindenki többször is szedhet a házilag elkészített finomságokból.

Te is szoktál fagyit készíteni otthon? Írd meg nekünk tippjeidet kommentben!