Provident
blog

A makulátlan hűtő megtalálása

Akadnak küzdelmes napok, melyek után semmit nem szeretnénk, csak hazajutni és a lehető leggyorsabban valami finomsághoz jutni, mielőtt ledőlünk a kanapéra. Mondanunk sem kell, hogy ilyenkor a hűtőszekrény az egyik, ha nem konkrétan a legjobb barátunk. Ám nem csak a hasonló krízishelyzetekben játszik nagy szerepet, mindennapjainkhoz is elengedhetetlen a megfelelő működése. Ma már számtalan típus és rengeteg funkció közül válogathatunk, ezért összegyűjtöttük, milyen szempontokat érdemes mérlegelni egy új hűtő megvásárlása előtt.

Konyhában marad

Két dolog meghatározó a hűtő nagysága szempontjából: a rendelkezésünkre álló hely és a család fogyasztása. Az első a készülék teljes méretét, a második belső űrtartalmát és elrendezését befolyásolja. Az elhagyhatatlan méricskélés során vegyük figyelembe, hogy a különálló gépnek minden oldalon plusz 5 centiméternyi helyre lesz szüksége a „levegőzéshez”. Ez elsőre furán hangzik, de akár évekkel is megnövelheti hűtőszekrényünk élettartamát. A beépített darabok kevesebb helyet igényelnek és stílusosabbak, ugyanakkor az űrtartalmuk is kisebb. Ez akkor lehet probléma, ha a család viszont kifejezetten nagyétvágyú. Mindkét esetben ellenőrizzük, hogy az ajtók megfelelő irányba nyithatók, nem ütköznek bele semmibe és szabadon mozgathatók.

 

Elrendezés a lelke mindennek

Az űrtartalom mellett az is fontos lehet, hogy a hűtőn belül hogyan helyezkednek el a különböző rácsok és rekeszek. Ma már alap, hogy ezeknek egy része állítható és variálható, ahogy egy ideje az ital- és tojástartók sem számítanak extrának. Itt is gondoljuk végig alaposan a család igényeit: kell külön tároló a zöldségeknek, vagy inkább az üdítőknek szeretnék plusz helyet biztosítani? A másik főkérdés a fagyasztó helye: a kombinált hűtők joggal közkedveltek, azonban ott is el kell dönteni, hogy fent vagy lent van jobb helyen a mélyhűtő. Amennyiben a friss ételeket részesítjük előnyben, a sima hűtő felül lesz jó helyen, hiszen akkor jobban kézre áll a gyakori használathoz. Ám ha a gyorsfagyasztott vacsorákra esküszünk, célszerűbb, ha nem kell folyamatosan hajolgatni egy kis falatozásért, így a fenti fagyasztó az ideális megoldás.

 

Dupla, nem semmi

Ahol a háztartás fogyasztása jelentősebb az átlagnál, ráadásul nem tudják fontosság szempontjából rangsorolni a fagyasztót és a sima hűtőt, mindezeken felül pedig még elegendő tér is akad a konyhában egy nagyobb géphez, ott a dupla ajtós készülék a megoldás. A side by side hűtők esetén legfeljebb az ajtók keskenysége lehet a probléma, különösen a mélyhűtő esetén, de erre is van megoldás! A francia ajtós modellek kétajtós felső hűtőjükkel és alsó fagyasztójukkal nem csak esztétikai szempontból kínálnak izgalmas megoldást, de a mirelit pizza is különösebb fennakadás nélkül tárolható bennük.

 

Egy kis extra

Mára már régi sláger a jégkocka és vízadagoló, de még mindig sokaknak szimpatikus a gondolat, hogy a hűtő nyitogatása nélkül csillapíthatják a szomjukat. Tényleg praktikus megoldás, de a tapasztalatok alapján sokkal gyorsabban romlik el a gép több részénél. Az okoshűtők világával azonban ennél már sokkal szélesebb a különleges funkciók skálája: okostelefonunkon vagy a hűtő ajtaján található vezérlő segítségével külön-külön is beállíthatjuk az eltérő tárolórészek hőmérsékletét és páratartalmát, de akinek még ez sem elég meggyőző, a csúcsmodellekben található belső kamerák segítségével akár élőben is ellenőrizheti a hűtőben tárolt ételek állapotát. Szinte már mellékes, hogy az érintőképernyős vezérlő tévénézésre, jegyzetelésre, illetve a WiFi kapcsolatnak köszönhetően internetes böngészésre is használható.

 

Csak energiatakarékosan

Az, hogy nagyobb összeget áldozunk az új készülékre, nem jelenti azt, hogy hosszabb távon ne spórolhatnánk a választással, sőt! Egy háztartás energiahasználatának 14%-át a hűtő teszi ki, így érdemes alaposan elolvasni a fogyasztásukkal kapcsolatos tájékoztatót. Amennyiben beépített víz- és jégadagoló is található a készülékben, az átlagnál 20%-kal nagyobb energiafogyasztásra számíthatunk. Jól teljesítenek azok a készülékek, ahol a fagyasztó található felül, ám az energiatakarékos változatok az abszolút bajnokok: legalább 20%-kal kevesebb áramot használnak el hagyományos társaiknál. Azt, hogy mennyire takarékos az adott hűtőszekrény, a készülékeken feltüntetett energiaosztályi besorolásból tudhatjuk meg. Napjainkban már A+ kategória alá nem érdemes menni, de az A+++ osztályba tartozó gépekkel takaríthatjuk meg a legtöbb pénzt és energiát, környezetünk védelméről nem is beszélve.

 

A külcsín se mindegy

A beépített készülékekkel érhetjük el konyhánkban a legegységesebb végeredményt, de egy rozsdamentes acélból készült különálló hűtő is ugyanolyan stílusos. Utóbbi egyetlen hibája, hogy megmaradnak rajta az óhatatlanul zsíros ujjlenyomatok, de a gyártók már ezt is kiküszöbölték. Olyan anyagokkal fedik a modern hűtőket, melyek megszólalásig hasonlítanak a rozsdamentes acélra, de csak a látszat erejéig, így viszont összekoszolni is nehezebb őket. Természetesen a klasszikus fehér vagy fekete modellekkel sincs semmi probléma, de egyedi dizájnnal még konyhánk központi díszévé is válhat egyik kedvenc háztartási gépünk.

 

Ugye nektek is fontos, hogy minden rendben legyen a hűtővel?