Provident
blog

A nappali lelke – találd meg a tökéletes televíziót!

Vitatkozhatunk arról, hogy ez mennyire szerencsés, de tény: a legtöbb háztartásban kiemelt szerepet tölt be a tv. Sokszor a nappali fókuszpontja, a szoba központi szervezőeleme. Mivel a tv árak is meglehetősen borsosak, nem hagyatkozhatunk pusztán a megérzéseinkre a tv vásárlás során. Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, hogy biztos a megfelelő darabra essen a választás!

Amire nem kell figyelni

Ma már gyakorlatilag minden, amit az elektronikai cikkeket forgalmazó üzletek polcain látunk a kategóriában, okos tv, így erre nem kell külön figyelmet fordítanunk. Az ívelt képernyőn sem érdemes sokat merengenünk: látványosnak látványos, de funkcionalitás tekintetében elmaradozik a sík képernyőjű, lapos tv nyújtotta minőségtől. Szintén felesleges külön összeget kiadni a meghosszabbított garanciáért, hiszen napjainkban olyan strapabíró és biztonságos alkatrészek alkotják a legmodernebb technológiával készült televíziókat, hogy elenyésző a jótállás hatálya alatt fellépő problémás esetek száma. A kontrasztarány fontos, az osztályozása azonban nem egységes, így ebből a szempontból a legjobb, ha a saját szemünkre hagyatkozunk.

 

Az ideális tv képernyőméret

Mint a legtöbb bútor és háztartási eszköz esetében, a tv vásárlást is otthon érdemes elkezdni. Mérjük fel a nappali arányait, a család tévénézési szokásait, a szoba fényviszonyait, mielőtt elindulunk az áruházba. Egy átlagos családi nappaliban általában 55-65 colos, azaz 140 és 165 cm közötti a képernyő átmérője. Az ilyen nagyságú készülékek többnyire ár-érték arány szempontjából is méltányosak. Általános szabály, hogy az átmérő hosszának háromszorosa az a távolság, ahonnan a leginkább élvezhető a látvány, és még a szemnek sem annyira megterhelő.

 

LED vagy OLED?

A plazmatévék kiszorulása után az LCD LED technológia versenytársa az OLED lett, ami például képes megjeleníteni versenytársa Achilles-sarkát: a tökéletes feketét. Ezeknek azonban a legolcsóbb változata is félmillió forint, amiért már csúcskategóriás LED készülékeket kaphatunk. Akinek azonban nincsenek anyagi korlátai, azok számára már az új QLED televíziók is számításba jöhetnek, ami a LED készülékek betegségeit orvosolva igyekszik felvenni a versenyt az OLED változatokkal. Ez például a fényerő – és ezzel összefüggően időnként a színhűség – tekintetében sikerült is.

Felbontás

A kiadásokra szánt büdzsé mindennek gátat szabhat, de aki tartós befektetésként tekint az új televízióra, az 3840×2160-as felbontás alatt már nem vásárol készüléket. Ez a 4K-nak is nevezett UltraHD (3480×2160) minőség, ma már nem érdemes ennél alacsonyabb pixelmennyiséggel operáló tévék közül válogatni. Nem véletlen a fejlődés: az HD változatokkal ellentétben itt a kisebb tárgyak is élesen látszanak, a képi világ sokkal élettelibb. Ma már könnyedén találhatunk hozzá megfelelő minőségben sugárzott adást is, ami a 8K (7680 x 4320-as felbontású) még nem mondható el. Ez ugyan hosszútávon valószínűleg majd megváltozik, de 1-2 évig még nem térül meg a csúcskészülékbe fektetett pénzünk.

 

Képfrissítés

A herzben megadott szám azt jelzi, hogy hányszor frissíti televíziónk a képet egy másodperc alatt. Az alap 60 Hz volt, de a gyorsabb mozgások itt már elmosódnak, ezért 120 Hz alatti készülékeket ma már nem ajánlunk. A magas, akár 600 Hz-es értékek csak a hibákat kiküszöbölő algoritmusok teljesítményét jelzik, ezeket érdemes figyelmen kívül hagyni, és az alapértékre koncentrálni.

 

Tekerjük fel a hangerőt

Amilyen helytakarékos megoldás a lapos képernyő, olyan kellemetlen az ebből fakadó veszteség a hangminőségben. Szerencsére erre is akad megoldás: egy soundbar (avagy hangprojektor) beszerzése könnyedén képes orvosolni a problémát. Aki szeretné kompromisszumok nélkül átélni a tökéletes filmélményt, válasszon a Dolby Atmos technológiáját támogató készüléket, amivel 5-6 hangfal használata nélkül is valósághűbb, gazdagabb hangzásvilágot kapunk.

 

Csatlakozók

Ma már egy tv a legritkább esetben tölti be kizárólag az alapfunkcióját: számítógépes monitorként használjuk, játékkonzolt kapcsolunk hozzá, esetleg streaming vagy egyéb internetes szolgáltatásokat veszünk igénybe rajta. Ám akkor is, ha csak a régi DVD lemezeket szeretnénk megnézni az új készülék segítségével, érdemes arra törekedni, hogy minél több (legalább 3-4) HDMI csatlakozó legyen rajta, és azért legyen mellette pár USB port is.

 

Ti is örülnétek egy új tévének?