Te is odavagy a friss, zamatos piaci portékáért és az azokból készíthető menükért? Összegyűjtöttünk 3 olyan receptet, amit te is garantáltan el akarsz majd készíteni!

1. Muszaka – Mennyei görög fogás

Szerencsére éppen itt van a padlizsán, a cukini és az újkrumpli időszaka, így mindezekből bátran bevásárolhatsz, ha legközelebb ellátogatsz a piacra!

A fogás komplexitását a rétegezettsége adja, lévén, hogy külön-külön kell megsütnünk az összetevőket, hogy az ízek teljesen összeérjenek. Elsőként a krumpli és a hagyma egyvelegét kell egy tepsiben tolnunk, és nagyjából 20 percig sütnünk, majd ezt követően egy réteg vékonyra szelelt padlizsán jön, amit újabb 20 perc sütésnyi koronáz meg. A harmadik zöldséges réteg a cukkinié lesz, aminek újfent hozzávetőlegesen 20 percre lesz szüksége odabent.

Mindeközben egy serpenyőben el kell kezdenünk összekészíteni a húsos részt, ami krumpli-padlizsán-cukkini szentháromsága fölé kerül. Ehhez először is meg kell karamellizálni a hagymát, megszórni egy kevés fahéjjal valamint szegfűszeggel és rövid pirítást követően egy kanál paradicsomszósszal összefőzni az egészet. Ezután kerülhet csak a serpenyőbe a darált hús, amit fehéredésig kell pirítani, majd adj hozzá annyi paradicsomszószt, hogy ellepje az egészet. Itt aztán nincs idő pihenni, amíg a rotyog a hús, addig el kell kezdeni a besamel szószt is!

Semmiképpen se spórolj a tejjel, az a fontos, hogy kellemes állagú, bőséges mennyiségű adag keletkezzen. Amikor ezzel is megvagy, a besamel szósz harmadát öntsd a húshoz, hogy ezáltal egy kicsit ragadós állagú szószt kapj. Elsőként aztán ezt öntsd a zöldségek tetejére, majd oszlasd el rajta a maradék besamelt és már mehet is vissza az egész a sütőbe újabb 20 percre!

 

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

 

2. Rakott cukkini – Gyorsan és könnyedén

A legegyszerűbb és egyben az egyik legnagyszerűbb receptek egyike a rakott, töltött cukkini. Amilyen gyorsan elkészül, éppen annyira finom is, hiszen mindössze annyi a dolgod, hogy egy darálthúsos szószt készítesz.

piac

Ebbe pedig aztán kedvedre pakolhatod a zöldségeket, a paradicsomtól kezdve, a kukoricán át, egészen a babig minden mehet bele. Miután ezzel elkészültél a cukkinik kivájt közepét töltsd meg a szósszal, reszelj a tetejére némi sajtot és mehet is a sütőbe!

 

3. Sült zöldségek, csak úgy egyszerűen!

Ha csak egy kis zöldségre vágysz, akkor nincs értelme túlgondolni a dolgokat! Válogasd össze a kedvenceidet – pl. paprikát, padlizsánt, cukkinit, paradicsomot – öntsd nyakon az egészet olíva olajjal, sóval, borssal, a kedvenc fűszereiddel és már mehet is sülni az egész! Ugye milyen egyszerű könnyen finom és tápláló fogást készíteni?

grillezett zöldség

Sikerült ötleteket merítened a mai zöldséges ebédhez?