Provident
blog

Hogyan őrizd meg a gyümölcsök, zöldségek frissességét?

Egyszerűen odavagyunk a gyümölcsökért, mert édesek, zamatosak és nyüzsögnek bennük a vitaminok. Csak hát van egy olyan rossz tulajdonságuk, hogy a meleg lakásban viszonylag hamar romlani kezdenek vagy megpenészednek és nem mindig tudjuk együltő helyünkben megenni az egész láda cseresznyét vagy barackot.

Nagyon tud fájni, amikor bevásárolunk gyümölcsökből, zöldségekből, aztán a felét ki kell dobni, mert megromlottak. Éppen ezért összeszedtünk pár ötletet, hogy hogyan lehet őket frissen tartani:

A bogyós gyümölcsök frissességének megőrzésére legjobb az ecet. A megmosott gyümölcsöket öntsük fel annyi vízzel amennyi ellepi őket és keverjük el őket 1-2 evőkanálnyi ecettel. Hagyjuk így 15 percre, majd mossuk át tiszta vízzel és itassuk le a nedvességet papírtörlővel. Ne aggódjunk, egyáltalán nem veszik át az ecetes ízt!

A fóliahegesztő hasznos dolog, ha a könnyen barnuló banánról vagy almáról van szó. Persze, ha nincs kéznél otthon, akkor a háztartási csomagoló fólia is nagyon hasznos tud lenni. Tekerjük a fóliát a banánra, mivel így megakadályozhatjuk az etilén kibocsájtását, ami gyorsítja az érési folyamatot, így a romlást is. Almánál hasonló eljárással őrizhetjük meg a frissességet: ha van kéznél vákumos tárolózsák az nagyon jó, de egy sima tároló doboz is megteszi, a legfontosabb, hogy ne érje levegő -főleg a vágott felületen- a gyümölcsöt. Tovább frissen tarthatjuk a gyümölcsöket hűvös helyen, akár a pincében vagy a hűtőben is.

A leveles zöldségeket, mint amilyen a saláta, mosatlanul tegyük egy papírtörlőbe, hogy felszívja a felesleges nedvességet, ami miatt a rothadás hamarabb elindulna. Ezután mehet a hűtő alsó rekeszébe. Ha a zöldségek mégis fonnyadásnak indulnának, egy jó jégkockafürdő újjáélesztheti őket! Tegyük bele a zöldségeket egy tál jégkockába, rázzuk meg és máris sokkal frissebbnek tűnnek majd.

A burgonya köztudottan kicsírázik egy idő után. Hogy ezt megakadályozzuk, mindig tároljuk sötét, hűvös helyen, pl. a mosogató alatt, vagy a spájz mélyén, vagy csak figyeljünk oda, hogy ne érje közvetlen napfény.