Provident
blog

A tökéletes kávéfőző titka

Lássuk be, az emberek többsége nem önmaga, amíg nem itta meg reggel az első csésze kávét. Ám ahhoz, hogy ne csak túléljük a napot, de a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle, minőségi munícióra lesz szükségünk. Éppen ezért vesszük sorra a kávéfőzők típusait, hogy végre kiderüljön: melyik felel meg legjobban az igényeinknek és ízlésünknek?

Csak a kávéfőzőn múlik?

Természetesen még számos tényező befolyásolja a végeredményt: a kávébab fajtája, származási helye és pörkölése; a víz minősége és aránya; a hozzáadott tej zsírtartalma, mennyisége, állaga… És akkor még a hozzáadott cukorról, mézről és egyéb édesítőszerekről, aromákról szó sem esett. Az igazi kávérajongók ezekre mind-mind odafigyelnek, de a hétköznapi fogyasztók számára is sokszor érezhető a különbség. Ez azonban nem változtat a tényen, hogy a kávéfőzőnknek kiemelt szerepe van abban, mi kerül a kedvenc bögrénkbe vagy a nagyi csészéjébe.

 

Klasszikus kotyogós

Ha már szóbahoztuk a nagyszülőket, akkor muszáj ezzel a retró darabbal kezdenünk. A legkisebb, legkönnyebben hordozható és tárolható készülék, ami kapásból nagy előny azoknak, akik sokat utaznak, vagy kevés hely áll rendelkezésükre a konyhában. Ennek megfelelően a kotyogósok ára is nagyon baráti, viszont igen nehezen tisztítható, továbbá könnyű vele összekoszolni a konyhapultot – főzés előtt és közben egyaránt. Az automata készülékeknél sokkal magasabb hőmérsékleten működik, így igazán forró és erős kávét készíthetünk vele, ami elsősorban az eszpresszó (avagy presszókávé, „fekete”) szerelmeseinek fontos szempont. Azonban nekik is figyelni kell arra, hogy ne főzzék túl a kávét: nem csak a tűzhely takarításával kell ilyenkor számolniuk, de az italnak is kellemetlen, kesernyés utóíze lesz.

 

Filteres kávéfőzők

Szintén egy kifejezetten pénztárcabarát verzió, ám azért érdemes elgondolkodni az ár-érték arányon. A filteres kávéfőzők legnagyobb előnye, hogy nagyobb mennyiséget is le lehet bennünk főzni, így ideális a vendéglátáshoz, vagy esetleg, ha magas a koffeinfüggők száma a családban. A kotyogós verzióhoz hasonlóan ezzel is csak feketekávét tudunk főzni, ráadásul az eredmény nem fogható a frissen őrölt alapból leszűrt eredményhez.

 

Kapszulás kávéfőzők

A technológiai új, mégis hamar közkedveltté vált (a fejünket tennénk rá, hogy az elmúlt évek egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándéka a kapszulás kávéfőző). Ezekkel a gépekkel ugyan nem készíthetünk csúcskategóriás kávét, ám legalább hamar elkészül és megbízható minőségű – persze csak akkor, ha a készülékhez megfelelő kapszulákat vásárolunk. Az áruk meglehetősen széles skálán mozog, legnagyobb hátrányuk mégis az, hogy nem igazán környezetbarát a kapszulás megoldás. A gyors, praktikus és dizájnos megoldások szerelmesei ennek ellenére imádják ezeket a készülékeket: úgy gyűjti a hulladékot, hogy nem koszolja össze a konyhát, a formatervezők fantáziája pedig egyszerűen kiapadhatatlan ebben a kategóriában.

 

Podos kávéfőzők

Legnagyobb előnyük, hogy a csomagok egységes szabvány szerint készülnek, így nem kell márkahűséget esküdnünk: bármelyik párnácska használható bármelyik podos gépben. Emellett elképesztő ízkavalkád áll rendelkezésünkre: vanília, ginzeng, mogyoró… csak a képzeletünk és az ízlésünk szabhat határt. További pozitívum, hogy nem koszol, hiszen az őrült kávé a párnácskában marad. Ár tekintetében középkategóriás: aki nem szereti a kötöttségeket és a koszt, és nem ragaszkodik a frissen őrölt kávé élményéhez, annak egész biztos megéri podos gépet vásárolnia.

 

Eszpresszó kávéfőzők

Az előpörkölt kávéval működő készülékek közül a hagyományos eszpresszó kávéfőzővel érhetjük el a legjobb ízhatást. A rendelkezésünkre álló termékskála igen sokszínű, mivel nem kell márkákhoz vagy típusokhoz ragaszkodnunk a kávé kiválasztása során. Mérete a kisebb és kezelhetőbb kategóriába tartozik, mindemellett pedig még egy igen hasznos funkcióval bír is: könnyedén beállítható rajta a víz és a kávé aránya, így pontosan olyan erősségű lehet életmentő forró italunk, mint ahogy azt szeretjük. Ráadásul kifejezetten kedvező áron.

 

Darálós kávéfőzők

Megérkeztünk a csúcsra! Aki a maga teljességében szeretné kiélvezni az istenek italának ízét és élénkítő hatását, azt semmi sem térítheti el attól, hogy beruházzon egy frissen daráló automatára. Nem csak a pörkölés típusát, valamint a kávé erősségét és a víz hőmérsékletét állíthatjuk be az ilyen készülékeken, de számos modellben beépített tejtartály található, így kedvenc latte macchiatonk és cappuccinonk ugyanolyan könnyedén és frissen elkészíthető vele, mint a legerősebb presszókávé. Az időzítőnek és a nagy tartályoknak köszönhetően nagyobb vendégsereg kiszolgálására is tökéletesen alkalmas, továbbá az sem elhanyagolható tény, hogy igazán egyszerű a használata és a tisztítása. Lehet, hogy egy automata kávéfőző nagyobb befeketés a többi készüléknél, de az igazi kávéfanatikusok és az amatőr baristák számára garantáltan megérik az anyagi áldozatot, hiszen strapabíró, tartós használatra tervezett darabok.

Nektek mire van szükségetek a tökéletes kávézáshoz?