Provident
blog
A tökéletes otthoni hangrendszer titka

2019-01-25

Tudatos tippek

A tökéletes otthoni hangrendszer titka

Egyre többen rendelkeznek határozott elképzeléssel arról, hogy milyen tv illik a nappalijukhoz és az igényeikhez. A makulátlan hangzásra azonban már kevesebben fektetnek hangsúlyt, pedig az is nélkülözhetetlen az önfeledt házimozizáshoz és zenehallgatáshoz. Te sem tudod, milyen lehet az ideális hangrendszer otthonra? Szerencsére jó helyen jársz: most eláruljuk, milyen lehetőségek közül választhatsz, mire érdemes odafigyelni a hangrendszer vásárlás során!

Soundbar avagy hangprojektor

Az egyszerű, de nagyszerű megoldás. Használatát elsősorban az teszi szükségszerűvé, hogy a kiváló képminőséget biztosító és helytakarékos plazma televíziók éppen a helyszűke miatt nem rendelkeznek érdemben használható, beépített hangsugárzóval. Az egyszemély hadseregként funkcionáló darabokon túllépve ugyanúgy kiépíthetünk egy komplett rendszert további hangsugárzókkal és mélynyomóval kiegészítve, mint a hangfalak esetén. Dizájn tekintetében a „cső” formatervezésű és a talapzatként funkcionáló változatok közül válogathatunk.

 

Saját rendszer kiépítése 1. – Az erősítő

Elsőre ijesztőnek tűnhet a hangrendszer központi elemének kiválasztása, ráadásul igen költséges változatokat is találunk a műszaki áruházak kínálatában. A legfontosabb, hogy pontosan felmérjük saját igényeinket: milyen típusú tartalmat szeretnénk hallgatni/nézni; milyen számban és minőségben akarunk hangfalakat vásárolni; milyen elrendezésben és csatlakozással kívánjuk mindezt kivitelezni a nappalinkban.

A fentiek ismeretében már sokkal könnyebben tudnak nekünk segíteni a szakeladók, de az ő ajánlatuktól függetlenül is törekedjünk Bluetooth vagy WiFi hálozathoz való kapcsolódásra alkalmas, illetve kellő mennyiségű HDMI bemenettel bíró készülék vásárlására. A jövőbe tekintő, extra igényes keresgélők válasszanak 7.1-es és Dolby Atmos hangzást támogató erősítőt – aminek természetesen csak akkor van értelme, ha a hangfalak is kompatibilisek ezzel a teljesítménnyel.

 

Saját rendszer kiépítése 2. – A hangfal

A teljeskörű „surround” élményhez először is szükségünk lesz két front hangszóróra a képernyő jobb és bal oldalán: ezek biztosítják a zenét, a háttérzajt és a különleges hanghatásokat. A képernyő alá egy center hangszóró kerül, ezen közvetíti a dialógusokat és a kiemelt hangeffekteket. A kanapé mellé vagy mögé kerülnek a hátsó, „surround” hangszórók, melyek a térhatásért felelősek. Mindezt egy mélynyomóval koronázhatjuk meg, hogy a basszus is kellő nyomatékot kapjon a hangzásvilágban. Elengedhetetlen, hogy az egyes darabok összehangolhatók legyenek egymással és az erősítővel!

Sajnálatos módon a hangfal esetében is szembesülnünk kell a világ egyik fájdalmas igazságtalanságával: sokszor választanunk kell a teljesítmény és a dizájn között. Különösen nehéz mérlegelni a költségesebb változatok esetében, de megkönnyíti a döntést, ha arra gondolunk: ez egy évtizedes befektetés, ami nagyban meghatározza mindennapi komfortérzetünket. Amennyiben már a gondolatától is rosszul vagyunk, hogy apró nappalinkat kábelekkel és óriási hangfalakkal pakoljuk tele, nyugodtan válasszunk egy szerényebb hatékonyságú, de az enteriőrhöz jobban idomuló darabot. Ám ha kellő nagyságú tér áll rendelkezésünkre, és kizárólag kifogástalan hangminőségben tudjuk élvezni kedvenc együttesünk legújabb albumát, nem érdemes kompromisszumot kötni a teljesítmény tekintetében.

 

Házimozi hangfalszettek

Praktikus megoldásnak tűnik egyszerűen besétálni az áruházba, majd két perc alatt kiválasztani és megvásárolni az előre összeállított hangfalszettet. Azonban így a legnagyobb az esély arra, hogy az igényeinkhez képest túlzó, vagy azokat jócskán alulmúló legyen a végeredmény. A legtöbbször még csak nem is költséghatékony az összeállítás, egyesek szettek pedig még egy átlagos soundbar teljesítményét sem haladják meg. Némi odafigyeléssel persze ezek között is megtalálhatjuk az ideális kombinációt, de a keresésbe fektetett időt és energiát semmikép sem szabad megspórolni.

 

Szimpla sztereó

Egy egyszerű és pénztárcakímélő megoldás, bár el kell ismerni, hogy egy kissé „retró”. Azonban még most is meglepően jó összhatást érthetünk el két toronyhangszóró (és persze egy erősítő) segítségével. Abban az esetben, ha még egy plusz mélynyomóval is felturbózzuk a rendszert, és az alapdarabokat is a nagyobb teljesítményű kategóriából választjuk ki, már jelentősen jobb hangzást érhetünk el, mint ha ugyanannyit költenénk egy surround szettre.

 

Kábelek vs. vezeték nélküli hangrendszer

Napjainkban már egy komplett lakást lefedhet a vezeték nélküli hangfalrendszer, ami természetesen a vezeték nélküli technológiáknak köszönhető. Ám akármilyen kellemesnek tűnik a kábelektől mentes zenehallgatás a fürdőkádban, a legjobb hangminőséget és a problémamentes csatlakozást még mindig a HDMI kábelekkel érhetjük el. Megnyugtató azonban, hogy a kategórián belül nincs különbség: ugyanolyan teljesítményt biztosít a 3000 forintos, mint a tízszer annyiba kerülő kábel.

A WiFi kapcsolat elméletileg jobb hangzást biztosít, mint ha kizárólag bluetooth hangszóró áll rendelkezésünkre. A bluetooth viszont egységes és egyszerű rendszerrel rendelkezik, ami nem mondható el a WiFi hálózatot használó megoldásokról – és ez néha több kellemetlenséggel jár, mint ha kicsit gyengébb minőségben jut el hozzánk a hang. A gyártók ennek ellenére töretlen lelkesedéssel dolgoznak az egységesítésen a kezelhetőségi problémákon, így nekünk is érdemes optimistán tekinteni a jövőbe.

Nektek is fontos a tökéletes hangzás filmnézés, zenehallgatás vagy játék közben?