Provident
blog

Alakítsd át a kerted kedved szerint!

Áhítozva nézegeted a kertészeti magazinok tökéletes fotóit az ideális kertekről? A színpompás virágszőnyegek, a hibátlan gyep és az árnyas kerti pavilon minden udvart olyan hellyé varázsol, ahol szívesen elidőzünk a családdal. Néhány egyszerű tanácsot megfogadva neked is olyan kerted lehet, ami irigylésre méltó.

Kerttervezés profi módra

A hivatásos kertészek egyik alapvető “trükkje”, hogy mindent aprólékosan elterveznek, hogy az adott területet hogyan lehet a legjobban kihasználni. Minden kert más és más, így a talaj, a benapozottság és méret is döntő abban, hogy milyen lesz a végső arca.

A füvesítés olyan lényegi eleme a kertépítésnek, amit akkor sem kerülhetsz el, ha csak egy zsebkendőnyi zöld területed van. A gyep-minőség titka, hogy alaposan készítsd elő a tápanyagban gazdag talajt és ne felejtsd a gyomtalanítást sem. Ha kész vagy, akkor már csak az rendszeres öntözésen és a napsugarakon múlik minden. Gyakori vágással sűrű és egészséges lesz a gyepszőnyeg.

kertészkedés

Látványos apróságok

Ha mindig is szerettél volna egy mutatós kis fűszerkertet, akkor most a garázsban porosodó bontott tégláknak nagy hasznát fogod venni, mert ezekből csodaszép spirált alkothatsz. Kívülről befelé haladva egyre magasabb sorokat alkoss csigavonalban, a köztes részeket pedig földdel töltsd ki és alaposan nyomkodd le, hogy stabilan álljon. Ezután pedig már kerülhet is bele az illatos bazsalikom, menta és rozmaring, amik a méheket is odavonzzák majd.

Apropó méhek: mivel manapság eléggé megfogyatkozott a számuk, támogathatod őket egy saját kezűleg barkácsolt méhecske hotellel. Erre a célra egy hasáb fa is megfelel, amibe változó átmérőjű, körülbelül 3-10 centi mély lyukakat fúrva, barátságos otthont teremthetsz a magányos méhek szaporodásához.

Ha madárbarát kertet szeretnél, a madáretető mellett ne feledkezz meg a folyamatos vízellátásról télen-nyáron. Egy talpon álló öntöttvas vagy beton madárfürdetővel egész évben vendégeid lesznek a cinkék és a vörösbegyek, ráadásul az impozáns látvány a kertedet is ékesíti

 

Új helyett újítsd fel a régit!

A fa kerti ülőgarnitúra olyan befektetés, melybe érdemes beruházni, ám rendszeres karbantartást igényel. Ha úgy látod, hogy kissé megfakult, kapj elő egy csiszolót és frissítsd fel a felületét, ezután pedig kezeld időjárásálló, ápoló festékkel, hogy ezzel is növeld az élettartamát. Hogy igazán kényelmes és mutatós legyen a végeredmény, használj puha ülőpárnákat, amiket akár saját kezűleg is megvarrhatsz, így csak az alapanyagra kell költened.

kertészkedés

Egy kis kreativitással és elszántsággal olyan kertépítési ötleteket is megvalósíthatsz, amikről mindenki azt hiszi majd, hogy profi keze munkája.

Készen állsz rá, hogy csodaszép kerted legyen?