Provident
blog

Hozd ki a legtöbbet a kertedből – Teremts értéket a szabadidődben!

Az otthon, családi körben eltöltött időnk rendkívül értékes, ezért korántsem mindegy, hogy milyen környezet vesz minket körül. Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy kertes házban élsz, akkor ennél jobb alkalom nem is kell, hogy igazi oázist varázsolj az eddig elhanyagolt zöld területből ötletes kert építési tippek segítségével.

Milyen a talaj?

A kerttervezés előtti legfontosabb teendőd, hogy ellenőrizd a talaj minőségét. Ha túl homokos vagy agyagos, akkor mindenképpen talajjavításra lesz szükség, hogy a kerti növények egészségesen fejlődhessenek. Kertészeti áruházból akár interneten is rendelhetsz zsákos földet erre a célra.

 

Pihennél vagy kertészkednél?

A kert kialakításánál vedd figyelembe saját igényeidet is, azaz, ha inkább pihenéssel töltenéd az idő nagy részét, akkor olyan növényeket válassz, amik kevés gondoskodással is beérik. Ha szívesen teszel-veszel a kertben, akkor bátran ültethetsz rendszeres nyírást és öntözést igénylő fajtákat, de akár egy kisebb ágyást is elkülöníthetsz a zöldségek és a bogyós gyümölcsök számára.

 

Kevésből sokat

Nem feltétlenül kell mélyen a pénztárcádba nyúlnod ahhoz, hogy szép kerted legyen, hiszen kezdheted facsemetékkel, kis cserjékkel és palántákkal, a virágokat pedig akár magról is nevelheted, hiszen megfelelő gondoskodás mellett gyorsan fejlődnek majd.

Nézd meg tippeinket, amellyel kertészkedés közben is spórolhatsz!

Füvesíts, akár a profik!

Hogy a szomszéd is megirigyelje a pázsitod, alapos előkészítési munkálatokkal kell kezdened a füvesítés folyamatát, melynek része a gyomtalanítás és a trágyázás. A terep elegyengetése után következhet a vakondháló leterítése és ha szeretnél, ekkor kell kiépíteni az öntözőrendszert is. Ez utóbbit jobb, ha egy öntözéstechnika terén jártas, profi kivitelezőre bízod, mert egy apró hiba is rendkívül sok bosszúságot okozhat a későbbiekben.

Sokan az őszi vetést favorizálják, mert ilyenkor a melegigényes gyomok már visszaszorulnak és a tavaszi munkálatokra kellően megerősödik a fű. Ha nincs türelmed kivárni, amíg a magok szárba szökkennek, akkor a gyepszőnyeg a neked való megoldás, amit akár interneten is megrendelhetsz.

A fűnyírás fő szabálya, hogy kánikulában legalább 5 centis magasságot hagyj, hogy ne száradjon ki a fű, de a túlöntözéstől is óvakodnod kell, mert könnyen gyökérrothadáshoz vezethet. A 2-3 naponta alaposan meglocsolt pázsit gyökere jobban bírja majd a szárazságot, mint a gyakran, de kevésbé öntözötté, mert azok inkább a talaj felső rétegében húzódnak, így érzékenyebbek a forróságra.

 

Tó a kertben? Igen!

Ha minden álmod egy kis kerti tó, a legfontosabb, hogy erre a célra ideális helyet jelölj ki a kertben, tehát ne legyen mellette lombhullató fa, félárnyékos helyen legyen és ha halakat is telepítenél bele, akkor minimum 1 méter mély mederben gondolkodj. Szükséged lesz szűrőre, vízpumpára és algamentesítőre is az egészséges környezet fenntartásához. Ne feledkezz meg a mutatós vízi növényekről sem, amik még természetesebbé és gazdagabbá teszik a tó megjelenését. Az inspirációs képgyűjtő oldalakon kerti tó ötletek garmadájából választhatod ki azokat a tippeket, amik segítenek, hogy egyedit alkothass.

 

Zegzugos ösvények

A kert akkor izgalmas, ha kisebb területekre osztjuk és minden része valami mást kínál. Az örökzöldeket, a virágos növényágyásokat és a kis kerti lakot összekötő ösvényeket kedved szerint alakíthatod ki. Használhatsz betonból készült színezett térkövet, rusztikus téglát vagy fa hatású tipegőket. Ha nem rettensz meg egy kis barkácsolástól, akkor sablon alapján saját, szabálytalan alakú burkolatot is készíthetsz betonból kiöntve. A lehelyezett kövek közeit apró kaviccsal is kitöltheted, vagy használhatod a természetesebb hatású mohát vagy füvet.

Ha több területen is megjelenik a térburkolás, ügyelj rá, hogy a kerítés és a homlokzat is harmóniában legyen a kiválasztott színnel és anyaggal, hiszen így lesz igazán dekoratív a végeredmény.

Nem szívesen bajlódnál a szállítással? Kényelmes megoldás az online kertészet, ahonnan a kertépítéshez szükséges dolgokat megrendelheted, így sem cipekedned, sem sorban állnod nem kell majd.

Készen állsz a kertépítésre?