Provident
blog

Álmaink mosógépének felfedezése

Lehet, hogy az embereket egyenként vizsgálva valóban a szem a lélek tükre, de egy család pszichés állapotáról valószínűleg a felgyülemlett szennyes mennyisége és minősége árulkodik a legjobban. Ennek az ápolására pedig egy megbízható és igényeinknek minden tekintetben megfelelő háztartási gépre van szükségünk – magyarul: egy ideális mosógépre! Szerencsére mint mindig, most is akad pár tippünk, ami segít kiválasztani mindenki számára a tökéletes darabot.

 

Költségek

Ma már 100 000 forint alatt is könnyen találhatunk készülékeket, amik tisztességesen megbirkóznak a háztartási feladatokkal. Ám a nagyobb háztartási eszközökre, melyeket jó eséllyel évekig, sőt, talán évtizedekig fogunk használni, mindig érdemes hosszútávú befektetésként tekintenünk. A XXI. században egyértelmű, hogy senki sem szeretné folyamatosan felügyelni a tisztítási folyamatot, ezért csak automata mosógép vásárlásában érdemes gondolkodnunk. Az is egyszerűen belátható, hogy a szárító funkcióval rendelkező változatok sokszor ugyan másfélszer annyiba kerülnek, mint az opciót nélkülöző társaik, ám még mindig olcsóbban jövünk ki ezekkel, mintha külön kellene beszereznünk a szárítógépet.

 

Méretek

Nem lehet eléggé hangsúlyozni: mindig milliméterre pontosan mérjük le, hogy mekkora hely áll majd rendelkezésünkre, mielőtt bármilyen háztartási eszközt vásárolunk. A mosógép sem kivétel: akár külön mosókonyhában, akár a fürdőszobánkban tároljuk majd, bizonyosodjunk meg róla, hogy a háztartási vízvezeték hálózathoz való csatlakozás mellett a mosógép méretével sem lesz majd problémánk, és könnyedén elfér majd a kiválasztott helyiségben.

Bár nem hosszra és szélességre vonatkozó kérdés, de a kiválasztott szobában arra is figyelnünk kell, hogy ha érzékeny a padlófelület, akkor véletlenül se vigyünk haza olyan készüléket, amely erőteljesen rázkódik a mosás vagy a centrifugálás alatt.

Szintén fontos végiggondolni, hogy milyen mennyiségben és gyakorisággal gyűlik össze a szennyes. Amennyiben csak egy- vagy kétszemélyes a háztartásunk, ráadásul a munkához vagy az edzéshez szükséges ruházatunk sem képez külön tételt, bőven elég lehet egy 5-6 kg kapacitású mosógép (általában az elöltöltős készülékek kompakt változatai között találunk ilyen típusokat). Egy több fős család számára azonban nagyobb dobra és teljesítményre lesz szükség, így inkább egy 10-12 kg-os kategóriájú gépbe tanácsos beruháznunk.

 

Elöl- vagy felültöltős

A felültöltős mosógépek általában olcsóbbak, valamint csendesebbek és kevésbé „mozgékonyak”, mint az elöltöltős darabok. A legtöbb azonban nem annyira kíméletes a textíliákkal, ráadásul a ruhák is jobban összegyűrődnek bennük, továbbá a nagyobb kapacitással (értsd: dobbal) rendelkező készülékek aljából már a hosszabb karú tulajdonosok is nehezen halásszák ki az utolsó pár zoknit. Az elöltöltős mosógépekből ezzel szemben kompakt változat is kapható (ahogy azt már az előző bekezdésben is említettük), bár azokban már nem érvényesül annyira nagyobb típus legjobb tulajdonsága, ugyanis az használja a legkevesebb vizet. Ez nem csak környezettudatos megoldás, de a szárítást is meggyorsítja.

 

A penészedés sajnos mindegyik változatot veszélyezteti, de megelőzhető azzal, ha havonta egyszer fél liter 20%-os ecetet öntünk a mosógép dobjába, majd elindítunk egy 90°-os programot. Azonban akkor, ha már fennáll a komoly probléma, speciális tisztítószerekkel érdemes küzdenünk ellene, súlyosabb esetekben pedig akár alkatrész cserére is szükség lehet.

 

Gőzmosógépek

Ma már otthoni változatban is elérhetők azok a készülékek, melyek a vizes mosást gőztisztítással kombinálják. Így az előmosási fázisban képesek még jobban fellazítani a szöveteket; a főmosási fázisban gondoskodnak a mosószer optimális oldódásáról, valamint a mosótér gyors felmelegedéséről a dobban; a mosási fázis végén pedig fertőtlenítenek, valamint lágyabbá teszik az anyagot és megelőzik a gyűrődéseket, ráadásul még a szagokat is semlegesítik.

 

Környezetvédelem

Ma már szinte kötelező tudatosan odafigyelni arra, hogy minél energiatakarékosabb és környezetkímélőbb készülékekkel és megoldásokkal vegyük körbe magunkat. Jelenlegi tárgyunk esetében a legkevesebb vizet az elöltöltős, nagy kapacitású gőzmosógépek használják el a mosási ciklus alatt. A készülékek energiatakarékossága terén az ismerős osztályozásból érdemes az A+++ besorolású készülékeket választani, de azzal is kicsit zöldebbé tesszük a világot, ha alacsonyabb hőmérsékleten, gazdaságos programmal mosunk, és nem használjuk a szárító funkciót.

 

Kiegészítő funkciók

A fenti szempontok mellett még számos extra lehetőség közül választhatunk. A mosás végét jelző hangjelzés ma már szinte alap, ahogy a különböző hőfokozatú programok közötti választás is. Ezek mellett sok gép lehetőséget kínál extra öblítésre, ha érzékeny a bőrünk vagy nehezen eltávolítható a ruhákon található szennyeződés (pl. állatszőr), ahogy az automata (mosópor és öblítő) adagoló is egyre népszerűbb. Természetesen – ahogy ma már szinte mindenből – mosógépekből is elérhetők az okos verziók, melyeket egy applikáció segítségével mobilunkon keresztül is irányíthatunk.

A ti családotok életében is kulcsfontosságú a mosógép?