A hideg számos feladat elé állít minket, ha autónkról van szó. Cikkünkben a legfontosabb pontokat vesszük végig, ami biztosíthatja télen is a kényelmes és biztonságos vezetést.

 

A téliesítés nem csak a gumikról szól

Bár nagyon fontos, sőt, az egyik legfontosabb teendő a nyári gumik cseréje télire, de nem csak ennyiből áll a felkészülés. Autónkat a hideg jobban igénybe veszi, mint a melegebb hónapok. Ez vonatkozik a fogyasztásra és korrodálódásra is.

Autó téliesítése - bemutatjuk, mi mennyibe kerül!

 

Téli abroncsok

A gumikat -5 és +25 fok között ajánlott tárolni, és nem szabad egymásra pakolni őket. Az ilyen körülmények mellett tudjuk minimalizálni tárolás közben a lehetséges deformálódásokat. Felhelyezés után mindenképp ellenőrizzük a bordamélységet, aminek 4 mm-nek kell lennie. Illetve folyamatosan tartsuk a megfelelő guminyomást.

 

Ne felejtsd el a fagyállót!

A hűtőfolyadék önmagában megfagy, ezzel szétrepesztheti a hűtőt, ami nem kívánt költségeket okozhat. Könnyedén megelőzhető a baj, ha megfelelő mennyiségű és minőségű fagyállót adagolunk hozzá. Érdemes akár a -25, -30 fok körüli hőmérséklettel is számolni, és ennek függvényében vásároljunk fagyállót.

 

Ablaktörlő lapátcsere

Télen gyakran szembesülhetünk rossz látási viszonyokkal. Eshet a hó, eső és gyakori a köd is. Ne rontsuk a helyzetet azzal, hogy a szélvédőn nem látunk ki megfelelően. Ez megelőzhető, ha jó állapotú ablaktörlő lapátokkal vágunk bele a télbe. A csíkos, maszatos, hiányos törlés csak veszélyezteti a tájékozódást.

 

Akkumulátor – legyen feltöltve!

Fagypont alatt az akkumulátorok teljesítménye romlik. Ezt akár a mobiltelefonjainkon is megtapasztalhattuk. Az autók esetében sincs ez másképp. Emiatt fontos, hogy mindig tökéletes állapotban használd, és ez télen hatványozottan igaz. Célszerű elvinni egy műszeres akkutesztre, ahol rögtön kiderül, ha orvosolni kell a problémát.

Autó téliesítése - ezekre figyelj

 

Világító berendezés – hogy mindenki jól lásson

A téli hónapokban a legrövidebbek a nappalok. Fontos, hogy lámpáink, izzóink és jelzőfényeink állapota kifogásolhatatlan legyen, hogy tökéletesen láthassunk vezetés közben, és minket is lásson a forgalom. Ha hibát észlelnél, mindenképp látogass el egy szerelőhöz.

 

Félig tele a tank

Télen pillanatok alatt képes az időjárás rosszra fordulni, és ezzel együtt a forgalom is kiszámíthatatlanná válhat. Jobb a legrosszabbra is felkészülni, és inkább több benzin legyen a tankban, hogy a forgalomban lévő extra várakozás ne okozhasson meglepetéseket.

Provident tipp: Igényeld a Provident heti kölcsönét, vagy havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

 

Extra segítség

Ha már szóba került a legrosszabb, akkor ajánlott egy mentőcsomagot is összeállítani, ami a kötelező autófelszerelés mellett mindig legyen az autóban. Így a lefulladás, elakadás, lerobbanás a hideg időben se foghat ki rajtunk. A szett javasolt tartalma: indító kábel, vontató kötél, szerelőkesztyű, hólánc, tartalék fagyálló, tartalék motorolaj, párásodás elleni spray, szélvédő takaró, hókaparó, jégkaparó, seprű, kefe

Ugye az alapos szervíz se fog kimaradni?