Provident
blog

Az ideális tűzhely kiválasztása

Szerencsés esetben akár több évtizeden keresztül az otthonunk szerves részét képezi, és szinte biztos, hogy minden egyes nap használni fogjuk. Éppen ezért érdemes alaposan átgondolni minden részletet, mielőtt belevágunk egy tűzhely megvásárlásába: a konyha (tehát az egész lakás) szíve-lelke. Átvesszük, mire kell figyelni, hogy a számunkra ideális módon készíthessük el a finomságokat a főzőlapokon és a sütőben!

Őszinte konyha- és önvizsgálat

Mivel akár százezer forintos különbségek lehetnek egy-egy készülék között, nem érdemes becsapni magunkat. Lehet, hogy fejben és a kanapén már elvégeztünk pár főzőtanfolyamot, de ha ennek ellenére mirelit pizzával éljük túl a munkahetet, akkor ne a legfelső árkategóriában nézelődjünk. A háztartásban élők számánál és táplálkozási szokásánál talán csak a konyha adottságai számítanak jobban. A legfontosabb természetesen a tűzhely számára kijelölt hely mérete, de a külcsín sem elhanyagolható – a rozsdamentes acél örök klasszikus, de egyedi dizájnnal akár a konyha különleges fókuszpontjává is válhat a sütőnk.

 

Egybe vagy külön?

Egy kérdésnek tűnik, de igazából két problémát ölel fel. Az első kérdés, amit át kell gondolnunk, hogy komplett tűzhelyre van szükségünk? Amennyiben szökőévente egyszer használtuk eddig a sütőt, lehet, hogy bőven elég számunkra egy konyhapultba beépített négyes főzőlap. Az is lehet, hogy a hely kihasználása szempontjából jobban jövünk ki, ha a sütőnk nincs egybeépítve a gáz- vagy elektromos tűzhellyel. A legtöbben azonban a hagyományos, kombinált modellt választják, ám még ekkor is kérdés, hogy a konyhabútortól különálló vagy beépített darabot szeretnénk? Az önálló készülékek könnyebben tisztíthatók és mobilizálhatók, de egy beépített sütő segítségével egységesebb és letisztultabb enteriőrt kaphatunk. Utóbbin belül még külön kategóriát képeznek a „slide-in” modellek, amelyek kissé kiemelkednek a környezetükből, ezzel az aprósággal pedig jelentősen izgalmasabbá teszik az amúgy tradicionális konyhák stílusát, illetve a „drop-in” megoldások, ahol a sütő alján ugyanaz a burkolat található, mint a körülötte lévő szekrényeken.

 

Gáz vagy villany?

Gáztűzhely: Sokan esküsznek rá, hogy igazán jót főzni csak gáztűzhelyen lehet: nem kell várni a felmelegedésére, ahogy maga a hőfok is egy pillanat alatt átállítható. Emellett rugalmasabban kezelhető, ráadásul olcsóbb, kevesebb áramot fogyaszt, és kifejezetten ajánlott olyan divatos technikákhoz, mint például a wokos fogások. Azonban az elektromos főzőlapokhoz képest sokkal nehezebb az ilyen készülékek tisztítása, és egyértelműen nagyobb esélyt ad a konyhai baleseteknek.

Kerámialapos tűzhely: Az elektromos főzőlapok hőkibocsátása egyenletesebb és tartósabb, teljesítményük pedig nem függ a gáz minőségétől. Ezek azonban sokkal sérülékenyebbek a gázzal működő változatoknál, könnyen karcolódnak, és arra is figyelni kell, hogy ne senki ne égesse meg velük a kezét, hiszen még lekapcsolásuk után is sokáig tartják a hőt. Az elektromos tűzhelyek esetében kiemelt jelentőségű, hogy minél jobb energiaosztályba tartozzanak: csak A vagy A+ besorolású készüléket érdemes választani, hogy környezetünket és a családi költségvetést egyaránt megkíméljük a pazarlástól.

Indukciós főzőlap: A leggyorsabb és a legbiztonságosabb főzőlap, ha megfelelő edényekkel rendelkezünk hozzá. Elektromágneses rezgéssel melegíti fel a ráhelyezett vasedényeket, így maga a főzőlap nem forrósodik fel és azonnal kikapcsol, ha elvesszük róla azt, amit éppen készítünk. Magától értetődő hátránya, hogy nem működik minden lábossal és serpenyővel, csak a vasat tartalmazókkal, és ettől függetlenül is több pénzbe kerül az átlagos főzőlapoknál – de sokak szerint megéri.

Kombinált tűzhely: Mindkét változat előnyeit kiélvezhetjük kombinált tűzhely vásárlása esetén, melyen gáz és elektromos főzőlap is található. Akiknek ugyanolyan fontos a praktikum és az ételek kifogástalan ízvilága, annak éppen ezért érdemes beruházni egy kétféle főzőlappal rendelkező készülékre.

Gáz vagy elektromos sütő: Itt  is hasonló a helyzet, mint a főzőlapoknál: a gázzal működő gépek sokak szerint természetesebb, markánsabb ízeket biztosítanak, míg az elektromos sütés kiszámíthatóbb, több funkcióval (légkeverés, grill) bír és egységesebben melegít.

 

Extrák

Számos lehetőség közül választhatunk még, ha maximalisták vagyunk a konyhában. A modern technológia szerelmesei Wi-Fi kapcsolattal rendelkező darabot is vásárolhatnak, így okostelefonjuk segítségével már a munkahelyükről elindulva beindíthatják az előmelegítést. Ahol nagy a család vagy gyakori a vendégsereg, érdemes befektetni egy kétkamrás sütőbe, amelyben egyszerre két fogás is készíthető eltérő hőmérsékleten. A maximalisták számára belső hőmérőt is kínálnak, ami nem a sütő, hanem a benne készült ételek hőmérsékletét méri, ezzel garantálva a tökéletes végeredményt. Az pedig szinte magától értetődik, hogy a sütő- és főző funkciók száma is folyamatosan nő, hogy mindig a számunkra ideális opciót használhassuk.

 

Számotokra melyik tűzhely lenne ideális a mindennapi sütés-főzéshez?