Provident
blog
Barátunk, a robotporszívó

2018-12-07

Tudatos tippek

Barátunk, a robotporszívó

Amiről azóta álmodoztunk, hogy édesanyánk először takaríttatta ki velünk a saját szobánkat, mára valóra vált: a robotporszívók széles kínálata gondoskodik arról, hogy az eddigieknél jóval kisebb teher legyen a házimunka. Ez persze csak akkor igaz, ha a megfelelő porszívót választjuk, ezért gyűjtöttük össze a jó döntéshez elengedhetetlen szempontokat.

Tényleg erre van szükségem?

Teljesen jogos kérdés, amit érdemes a részletek előtt tisztázni, hiszen a legtöbb esetben nem kis anyagi beruházás egy robotporszívó megvétele. Lássuk, mi szól ellene és mellette!

 

Kontra:

– Drágább a hagyományos készüléknél

– A lehető legalaposabb takarításhoz még mindig szükséges az emberi jelenlét

– Nagyobb lakás esetén gyakran kell tölteni az akkumulátort és cserélni a porzsákot

– Nem mindegyik képes a szőnyegek és a kárpitok tisztításra

 

Pro:

– Rengeteg időt spórolunk meg vele

– Rengeteg energiát spórolunk meg vele

– A bútorok alatti helyeket is könnyedén megtisztítja

– Az időzítő funkciónak köszönhetően olyankor takaríthat, amikor senkit nem zavar

– Szükség esetén magától visszatér a töltőállomására, erre se kell figyelnünk

 

Robotporszívó teszt

Amennyiben a fentiek alapján az automata készülék mellett tesszük le a voksunk – amire a számtalan előny mellett igen nagy az esély – érdemes a kategórián belül is alaposan átgondolni, mire van szükségünk. Íme a legfontosabb szempontok!

Maximális szívási teljesítmény

Szinte magyarázni sem kell: minél több watt, annál nagyobb lesz otthon a tisztaság. Kiemelten érdemes odafigyelni a nagyobb hatásfokra, ha a keményebb felületek mellett jó pár szőnyeggel is meg kell birkóznia a kiválasztott készüléknek.

A padló felülete

Az előző ponttal összefüggésben nem mindegy, hogy a megvásárolt porszívó egyáltalán képes-e a kárpitok pucolására. Emellett a modernebb készülékek képesek állítani a tisztítás erősségén, ha változást észlelnek a kezelt felület típusában, illetve a tartozékok – kefék, szűrők – mennyisége és fajtája sem független ettől.

Az akkumulátor kapacitása

Ahogy már említettük, ez leginkább a nagy alapterületű háztartások esetén fontos. Egy kis lakásban talán nem probléma, ha 30 percnyi működés után 3 órán keresztül töltődik a készülék, de egy ötszobás családi ház kitakarítása így már kellemetlenül hosszúra nyúlhat.

A porszívó formája

A klasszikus kör igen dizájnos, ám abban az esetben, ha a lakás meglehetősen zegzugos, illetve ha a háziállatok és a közlekedés miatt hamar felgyülemlik a szőr és a por a sarokban, érdemes inkább egy D-alakú darabra beruházni. Elvileg a szélső forgókefék minden készülékben gondoskodnak erről a funkcióról, de jobb biztosra menni. Az is fontos szempont, hogy minél vékonyabb (vagy ha úgy tetszik, alacsonyabb) legyen a gép, hiszen így még könnyebben bejut a szekrények, kanapék alá. Színek és tekintetében pedig gyakorlatilag végtelen a választék.

Kiegészítők és szűrők

A moptartóknak köszönhetően már felmosásra is képesek lehetnek a robotporszívók, de akár a szárazon is áttörölgethetik az adott felületet. Az ilyen készülékeknél víztartály is tartozik a készülékhez a különböző tisztító- és oldalkefék mellé. A HEPA szűrő – akárcsak a hagyományos porszívóknál – elengedhetetlen, ha valaki allergiás a családban, ahogy háziállatok tartása esetén is.

A navigációs algoritmus és a szenzorok

Itt már rátérünk azokra a funkciókra, melyektől a robotporszívó igazán különleges és modern megoldás. A navigációs algoritmus segítségével kerülhető el az, hogy céltalan és eszeveszett keringés helyett készülékünk alaposan és makulátlanul, előre kiszámított rendszer alapján takarítsa ki a lakást. Szintén a navigációs rendszernek és a szenzoroknak köszönhető, hogy a mi beavatkozásunk nélkül érzékelik az akadályokat, a szennyeződéseket és a felületi különbségeket, illetve töltés után is ott folytatják a munkát, ahol előtte abbahagyták.

Időzítés

Ez a funkció akkor szükséges, ha nem csak az időt és az energiát akarjuk megspórolni a hagyományos takarítás elkerülésével. Amennyiben a munkaidőnk alatt takarít a gép, a kellemetlen zajtól is megkíméljük magunkat, ahogy azt is biztosra vehetjük, hogy egyszer sem lesz láb alatt a munka utáni regenerálódás közben a robotporszívó.

Wi-Fi kapcsolat és applikációk

Tech-guruk számára kihagyhatatlan, a többieknek lehet, hogy itt nyílik egy kis lehetősége a spórolásra. Azonban tagadhatatlan, hogy a vezeték nélküli kapcsolattal nyílik meg számunkra a legtöbb lehetőség: irodánkból is beindíthatjuk a takarítást, ha spontán vendéglátást szervezünk estére; megnézhetjük a lakás a robotporszívóba beépített kamera segítségével; de akár távirányítóként is használhatjuk okostelefonunkat a megfelelő alkalmazásnak köszönhetően.

Ár-érték arány

Kísérletezhetünk a legolcsóbb kategóriával, de eljuthatunk akár a százezres magasságokig is a legmodernebb robotporszívó után vágyakozva. Tagadhatatlan, hogy minél több pénzt szánunk a készülékre, annál több funkcióval leszünk gazdagabbak, ugyanakkor saját és lakásunk tényleges szükségleteit felmérve sok pénzt takaríthatunk meg, ahogy a műszaki áruházak aktuális robotporszívó akcióit is érdemes szemmel tartani. Az azonban szinte biztos, hogy a beszerzése után elégedetten dőlhetünk majd hátra, miközben végre a gép dolgozik helyettünk.

Ki fordítaná a porszívózásra szánt időt mostantól valami hasznosabbra?