Provident
blog
Begőzöltünk! – Hagyományos felmosás kontra gőztisztító

2019-01-11

Tudatos tippek

Begőzöltünk! – Hagyományos felmosás kontra gőztisztító

A felmosás az esetek többségében a nagytakarítás megkoronázása: már minden a helyére került, sehol egy porcica, csak a frissen tisztított padló illata és csillogása gyönyörködteti az érzékeinket. Ám ebből következik az is, hogy sokszor már meglehetősen fáradtan vágunk bele a kosz ellen folytatott küzdelem utolsó szakaszába. Éppen ezért érdemes átgondolnunk, mennyire éri meg megkönnyíteni az életünket egy gőztisztító megvásárlásával. Segítünk a döntésben: tételesen összevetjük a gőztisztítás számos előnyét a hagyományos felmosás egyszerű, de nagyszerű megoldásaival.

Már a nagymamánk is így csinálta

A legtöbben még mindig a klasszikus módszerekre esküsznek, ha fel kell törölni a mindennapi szennyeződéseket a kőről vagy a parkettáról. Egy vödör, egy felmosó és némi tisztítószer segítségével – meg persze nem kevés kitartással – problémamentesen elvégezhető a művelet. Persze csak abban az esetben, ha nincsenek igazán makacs szennyeződések, nem okoz gondot a vízzel teli vödör emelgetése és hajolgatás, ahogy azt se bánjuk, ha némi vegyszer marad a padlón. Ráadásul az emberek egy része nem szereti, ha keveredik a piszkos és a tisztítószeres víz, így ők vagy többször öntik ki a vödör tartalmát (ezzel sokkal több vizet és vegyszert elhasználva), vagy a térdelős-felmosórongyos technikát választják, ami több mint fárasztó és indokolatlan a XXI. században. A hagyományos felmosásnak azonban tagadhatatlanul megvan az az előnye, hogy a szükséges kellékek sokkal olcsóbbak, mint egy átlagos gőztisztító ára.

 

A gőz erejével

A fentiekkel szemben a gőztisztító gép egyik legnagyobb előnye a könnyű kezelhetőség: nem kell folyamatosan cserélni a vizet, gyorsan és súrolás nélkül fellazítja a makacsabb szennyeződéseket is, mindehhez pedig még vegyszerekre sincs szüksége. Utóbbi miatt nem csak egyszerűbb, de környezettudatosabb is a használata, amit csak tovább fokoz, hogy vízből is kevesebbet használ el a hagyományos módszereknél. Az is logikusan következik ebből, hogy a természet mellett hosszútávon a pénztárcánkat is jobban kíméli. A tulajdonosok között keringő „gőztisztító vélemények” legtöbbször mégis azt emelik ki, hogy a magas hőmérsékletnek köszönhetően a készülékek elpusztítja a kórokozók 99% százalékát a kezelt felületen. Ez különösen nagy előny a kisgyerekes vagy a háziállatokkal rendelkező háztartásokban. A gőztisztítóra való beruházás ugyan követel tőlünk pár tízezer forintot, de az eddig felsoroltak alapján egyértelmű, hosszútávon nem kevés időt, energiát és pénzt spórolhatunk meg vele.

 

Nektek mi a titkos fegyveretek a felmosáshoz?