Provident
blog

Beltéri növény guide kezdőknek

Otthoni oázis? Miért is ne!

Volt már, hogy hazahoztál egy gyönyörű növényt, megtettél minden tőled telhetőt, de pár hét múlva mégis csak pár elszáradt levél és egy cserépnyi föld maradt belőle? Zöld oázis helyett sárguló, gyászos külsejű növényekbe botlani, bármerre is nézel a lakásodban? Ahelyett, hogy kész növénykórházat üzemeltetnél, inkább járj kicsit utána a szobanövényeidnek, és láss csodát, a megfelelő törődést zöld bujasággal fogják meghálálni.

Ismerd meg a szobanövényeid

A legtöbb zöldségnek viszonylag hasonló igényei vannak, ezért hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy mindegyiknek csak víz és napfény kell, de az például egyáltalán nem mindegy, hogy ezekből mennyit és milyen gyakran adsz nekik. Vannak érzékeny, mimóza jellegű növények, melyeknek különleges törődésre van szükségük, más növények pedig abba pusztulhatnak bele, ha túl sokat foglalkozunk velük. Ezért is érdemes elolvasni, és pontosan betartani az igényeiket, így nagyobb lesz az esélyük a túlélésre.

Rendeszeresen ellenőrizd az állapotukat

Akkor is nézz rájuk rendszeresen, amíg az újdonsült növényeid még jó karban vannak, mert ha már ilyenkor felfedezel valamilyen változást az állapotukban, sokkal jobb esélyeid lesznek arra, hogy visszafordítsd a hanyatlást. Jó, ha rendszeresen figyelsz arra, hogy mennyire nedves a földjük; ha a cserép alatt összegyűlik a víz, öntsd le és öntözd őket ritkábban, kevesebb vízzel. A túlöntözést a növények elsárguló és barna levelei is jelzik, mivel a túl sok folyadék elrohasztja a gyökereket. Ha nagyon száraz a föld, akkor locsolj addig, amíg a cserép alján a kis lyukakból nem kezd el csöpögni a víz. Figyelj oda arra is, hogy a növényeid hoznak-e új hajtást. Ha nem, akkor lehet, hogy több fényre van szükségük. Ezt úgy is megállapíthatod, ha a levelek inkább a nap felé kúsznak, ezért több napot igényelnek.

Szobanövények a lakásban

Edz magad strapabíró növényekkel

Gondold át az otthonod előnyeit, hátrányait és ez alapján válassz növényt. Ha kevés a fény, akkor a futóka, a sárkányfa, a vitorlavirág és a filodendron tökéletes társad lehet. Kevés törődést igénylő növények például az anyósnyelv, pozsgás növények, agglegénypálma vagy zamiopálma. Mint minden másban, úgy ebben is a gyakorlat teszi a mestert, ezért, ha elég önbizalmat gyűjtöttél a „tréning növényekkel” akkor utána beszerezhetsz pár nagyobb igényű növényt is.

Nem csak szép, de hasznos is

A növények alapvetően díszként szolgálnak, de jó néhányuk a levegő minőségét is javítja. Erre a célra vehetsz pirosszélű, vagy tarka sárkányfát, kislevelű fikuszt vagy aranypálmát, hogy ne csak a szemed gyönyörködtesd, de az életminőségeden is javíthass, hiszen remek hangulatot teremtenek, sőt egyes növények még a zajszintet is képesek csökkenteni.

Ezekkel a növényekkel jobb, ha vigyázol

Mielőtt nekiállsz kizöldíteni a lakásod, nézz utána, melyik virág lehet mérgező, vagy esetleg más módon veszélyes. A nagyobb kaktuszok könnyen sérülést tudnak okozni gyerekeknek, kutyának, macskának, az orchideafélék, a nárciszok, a rododendron, a kála különböző részei pedig mérgezőek, ezért a legjobb, ha ezeket elkerülöd.

A lényeg: a növényeid meghálálják a törődést

Ami bizonyára eddig kiderült számodra az, hogy a növényeid sokszorosan meghálálják, ha törődsz velük: figyelj az apró jeleket, ha a növényeid kissé élettelennek tűnnek, akkor valamiből túl sokat, vagy túl keveset kapnak. Tapasztald ki az igényeiket és csodás benti kertet alkothatsz hetek alatt! Készen állsz az otthoni növényeid felvirágoztatására?

Szobanövények