Provident
blog
Bilbao és környéke

2018-06-13

Szabadon

Bilbao és környéke

Észak, dél, kelet, nyugat, Spanyolországban egyszerűen nem lehet elindulni olyan irányba, hogy ne fusson bele az ember izgalmas és gyönyörű helyekbe. A következő cikkünkben a fenti környéken, azon belül is Baszkföldön nézünk egy körképet, nyaralási célzattal.

Mit kell tudni Baszkföldről?

 

Baszkföld egy önálló, autonóm területe Spanyolországnak az Ibériai-félsziget északi részén, a francia határvonaltól nem messze. Területét tekintve nagyjából két átlagos magyar megyének feleltethető meg. Két nyelven beszélnek a helyiek errefelé, spanyolul és baszkul. Utóbbinak az az érdekessége, hogy csak a szűkebben vett környéken használják az egész világon, semmilyen nyelvrokonság nem mutatható ki vele kapcsolatban, de azt különböző történelmi feljegyzésekből biztosan tudjuk,  hogy ez az egyik legősibb nyelv Európában.

 

Provident tipp

 

Sokan nem tudják, de Bilbao már közvetlen járattal és olcsó repjegyekkel is elérhető Budapestről, azaz nem kell Madridba vagy Barcelonába repülni, majd hosszú autózásokat is véghezvinni utána. Ne hagyd ki ezt a remek lehetőséget, igényelj Provident személyi kölcsönt és vágj bele a baszk kalandba!

 

A kulturális hajóhad

 

Baszkföld legnagyobb városa Bilbao, ez az elsődleges célpontja a környékbeli turizmusnak. A legkeresettebb látnivaló a Guggenheim Múzeum, amely gyakorlatilag a megnyitása pillanatában felhelyezte várost a bolygó művészeti térképére. Kétségtelenül a 20. század európai építészetének egyik legkülönlegesebb darabja ez az ezüst pikkelyekkel fedett hajót formázó épület, mely Bilbao hajógyártási, kikötői múltját, valamint a tengernek a baszkok életében betöltött kiemelt szerepét szimbolizálja. A múzeum belülről nézve elsősorban a modern és kortárs művészetek otthona, a tárház rendkívül széles a festményektől kezdve a fotókon és rövidfilmeken keresztül a legkülönbözőbb szobrászati installációkig.

 

Gastro Bilbao

 

Miután kisétálta magát a bilbaói turista a Guggenheim Múzeumben, megannyi kulináris élvezet várja levezetésképp. Erről nem csak a Michelin csillagos éttermek, de híres pintxo bárok is gondoskodnak a hispán konyha legfinomabb fogásaival. Őket egy igazán karakteres baszk sörrel tudod kiegészíteni, a fogások végén pedig úgy érezheted, a teljes élményt magadba szívhattad, melyet ez a kicsi, de annál egyedibb és büszkébb kis spanyol régió kínálni tud!

 

Fedezd fel Te is Spanyolország egyik legszebb részét!