Provident
blog
Ború ellen borhűtő!

2018-12-21

Tudatos tippek

Ború ellen borhűtő!

A kulturált alkoholfogyasztás civilizációnk egyik kiemelkedő teljesítménye, melynek már az antikvitás óta a bor a tökéletes jelképe. Napjainkban azonban egy borhűtő még ennél is többet jelent: igazi státuszszimbólum, amely megmutatja a világnak és vendégeinknek, hogy milyen kifinomult az ízlésünk. Azonban a valóban elkötelezett borbarátok és gyűjtők pontosan tudják, hogy egy borhűtőszekrény rendkívül hasznos lehet, hiszen a tökéletesen beállított körülmények segítenek a lehető legtovább megőrizni a palackokban rejlő kincs minőségét. Eláruljuk, mire érdemes odafigyelni, mielőtt befektetünk egy minőségi darabba!

 

Tökéletes lokáció és a méretek

Mint mindig, most is az a legfontosabb, hogy pontosan lemérjük a gép rendelkezésére álló helyet, nehogy nagyobb készüléket vásároljunk, mint ami elfér az otthonunkban. Külön figyelnünk kell arra, hogy a legtöbb típus kompresszorral hűt (bár már akadnak termoelektromos változatok is), így szükség lesz némi üres térre annak szellőzéséhez is. Beépített borhűtő esetén kiemelt figyelmet kell szentelnünk ennek a problémának! Arra is ügyelnünk kell, hogy ne érje UV-sugárzás a borokat, hiszen ez a színükre és az ízükre is hatással lehet. Ezzel kapcsolatban két dolgot tehetünk: egyrészt a lakás egy olyan pontján helyezzük el a készüléket, ahol nem (vagy csak ritkán) éri természetes napfény, másrészt olyan gépet kell választanunk, melyen UV-szűrős az ajtóüveg. A borhűtő méretek szempontjából a tárolható palackok száma meghatározó. Amennyiben kicsi a lakás, a 12 darabos mini borhűtő lesz számunkra az ideális választás, de ha van elég helyünk, akár egy robosztusabb, 66 borosüveg hűtésére alkalmas változatot is beszerezhetünk.

 

Ideális hőmérséklet

Itt leginkább az ízlésünk diktál, a legtöbb hűtőn ugyanis 5 és 22 C° között bármilyen belső hőmérséklet beállítható. A habzó borok, pezsgők igénylik a legintenzívebb hűtést, ezeket akár 5 C°-on is tárolhatjuk. A fehérborokból egy kicsit melegebb környezetben hozhatjuk ki a maximumot, szőlőfajtától és évjárattól függően valahol 10 és 15 C° között. A vörösborokat hagyományosan szobahőmérsékleten szokás fogyasztani, ám ma már a legtöbb fűtött lakás felülmúlja azt, amit ez anno jelentett: 15 és 18 C° között az igaziak. Az említettek közül több kategóriában is akad kedvenc palackunk? Akkor válasszunk olyan borhűtőt, amelynél két elkülönített zónában két eltérő hőmérsékletet állíthatunk be.

 

Megfelelő páratartalom

Ez különösen a parafadugós palackoknál fontos! Az ilyen dugók ugyanis a túlságosan száraz és hideg környezetben összezsugorodhatnak, így levegő és baktériumok kerülhetnek kedvenc borosüvegünkbe, ami magától értetődően csökkenti a fogyasztás élvezetét. A borhűtőben lévő változatlan hőmérséklet és páratartalom azonban segít megőrizni a minőségüket, és természetesen a csavaros megoldással rendelkező palackoknak sem fog ártani.

 

Stabil oldalfekvés

Szintén hozzájárul a borok élettartamának növekedéséhez, ha nem mozgatjuk a palackokat. Emellett kiemelten előnyös, ha fekvő helyzetben tároljuk őket, mivel ez hozzájárul a parafadugók nedvességéhez, melynek előnyeiről az előző bekezdésben írtunk – éppen ez különbözteti meg a borhűtőt a sima italhűtőktől és minibároktól. Az igazán stílusos darabokban falpolcokon fektethetjük el legkedvesebb évjáratainkat.

 

Látványos dizájn

Nem csak praktikus szempontok alapján rendezzük be az otthonunkat, így magától értetődő, hogy egy olyan elegáns elemnél is figyelembe vesszük a külcsínyt, mint a borhűtő. A beépített változatok mindig segítenek az egységes konyhai dizájn kialakításában, de a különálló darabok miatt sem kell általában szégyenkezni, sőt. A legtöbben, ahogy más nagyobb méretű háztartási gépek esetében is, a rozsdamentes acél felületekre esküsznek, és csak egyetérteni tudunk velünk: egy otthoni borhűtőszekrény már önmagában is elég extravagáns, nem kellenek rikító színek ahhoz, hogy felhívja magára a figyelmet.

 

Hangulatvilágítás

Már szóba került, hogy a borokat (és így természetesen a borhűtőt is) nem árt a természetes napfénytől távol tartani. Ám annak is vannak előnyei, ha képesek vagyunk elsőre megtalálni az éppen felbontani kívánt palackot, és nem kell hosszasan nyitva tartanunk az ideális hőmérsékletre beállított  készüléket. A megoldás? LED-égőkkel felszerelt hűtőt kell vásárolni, amely felmelegedés nélkül biztosítja, hogy mindig olvasható legyen az üvegeken található címke.

 

Óvintézkedések

Senki se szeretne arra hazaérni, hogy az apróságok eltörték, vagy ami még rosszabb, megkóstolták a borhűtőszekrény tartalmát, ezért a kisgyermekes családoknak jó ötlet gyerekzárral ellátott készüléket vásárolni. Szintén a biztonságot és a kifogástalan működést segíti, ha háromrétegű ablaküveges ajtóval rendelkezik a hűtőnk. Akik szeretik, ha folyamatosan a kezükben tarthatják az irányítást, azok mindenképp olyan darabot válasszanak, melyen digitális kijelző is található, így bármikor könnyedén ellenőrizhetik a hűtőben uralkodó körülményeket.

 

Ki örülne, ha minden nehezebb munkanap után egy pohár tökéletes hőmérsékletű borral jutalmazhatná meg magát?