Provident
blog

Bővül a család és kicsi a kocsi? Ezekre figyelj az autó cseréjénél

A család bővülése mindig izgalmas időszak, de egyben számos új kihívást is tartogat, különösen akkor, ha a jelenlegi autód már nem elég tágas vagy kényelmes az új igények kielégítéséhez. Az autócsere nem csupán a mindennapi kényelmet, hanem a család biztonságát is szolgálja. Ebben a cikkünkben részletesen bemutatjuk az autó eladásának folyamatát és a legfontosabb tudnivalóit. 

Az új családtag érkezésének hatása az autóválasztásra

Az új családtag érkezése nemcsak örömteli esemény, de számos változást is hoz magával a család életében. Ide sorolható egy esetleges autócsere is, hiszen egy kisgyermekes család esetében teljesen más szempontok kerülnek előtérbe az autóhasználat során. A családi autók kapcsán a biztonság, a praktikusság, a gazdaságosság és a kényelem válnak a legfontosabb kritériumokká.

Az alábbiakat érdemes figyelembe venni autóvásárláskor:

  • tágas és akár bővíthető csomagtartó,
  • elegendő hely a hátsó üléseken,
  • az autó rendelkezik gyermekülés rögzítési ponttal,
  • maximális biztonság az egész autóban,
  • könnyen tisztítható, strapabíró belső tér
  • gazdaságos fogyasztás,
  • és pénztárcabarát fenntartás

Az autó kiválasztásakor ne feledd, hogy az új autó nemcsak egy közlekedési eszköz, hanem egy befektetés is a családod jövőjébe!

Családi autó

Régi autó eladásának lépései

A használtautó eladása bonyolultnak tűnhet, de ha tisztában vagy a pontos lépésekkel, akkor egyáltalán nem ördögtől való feladat. 

Találd ki, hogyan szeretnél túladni az autón!

Mindenekelőtt azt kell eldöntened, hogy milyen formában szeretnél megválni a gépjárműtől, ha nincs a környezetedben senki ismerős, akinek közvetlen eladhatnád az autót. 

  • Az autót meghirdetheted eladásra online saját magad, így az régi autó új gazdájának a megtalálása teljes egészébe rajtad áll.
  • A gépjárművet eladhatod egy használtautó-kereskedőnek, aki maga értékesíti az autót. Ebben az esetben valószínűleg kevesebbet fogsz érte kapni, mintha magad értékesítenéd.
  • Ha vadonatúj autót veszel, akkor beszámíttathatod az új autó vételárába a régit, így kedvezményes áron juthatsz hozzá a következő járműhöz.

A következőkben azokat a teendőket vesszük végig, melyek elsősorban a hirdetés általi autóeladás során merülhetnek fel.

Vizsgáltasd be a szervizben!

Ha szervizben vagy márkaszervizben bevizsgáltatod a járművet, akkor egyrészt pontos képet kaphatsz annak állapotáról, így könnyebben fogod tudni meghatározni az árát is. Másrészt pedig a bevizsgáltatás során készült jegyzőkönyvet bármikor bemutathatod a potenciális vásárlóknak, lesz hivatkozási alapod!

Határozd meg az autó értékét!

Első lépésben érdemes megnézni az azonos típusú és állapotú autók eladási árait a használtautó-piacon, hogy lásd, milyen áron futnak éppen a hasonló járművek. Emellett léteznek különböző ingyenes online autó érték kalkulátorok is, melyek segítenek meghatározni az autó reális piaci értékét.

Csinálj képeket az autóról a hirdetéshez! 

Minden oldalról, illetve belülről is fotózd le a járművet! A kilométerórát, a korróziós nyomokat és a gumiabroncs profilmélységét is érdemes egy-egy képpel megmutatnod a hirdetésben. Ha esetleg valahol sérülés található az autón, azt mindenképp tüntesd fel külön képeken!

Részletesen mutasd be a hirdetésben az autót!

Amikor a hirdetés szövegét készíted, akkor érdemes minél alaposabban megadnod az információkat, így rengeteg felesleges egyeztetéstől kímélheted meg magad a leendő vásárlókkal. Tüntess fel minden fontos adatot, például az autó pontos modelljét, az évjáratát, a motorteljesítményét, a felszereltségét, a futásteljesítményét, a korábbi tulajdonosok számát, az esetleges pótalkatrészeket és a hibákat is.

Szedd össze az autó eladásához szükséges dokumentumokat!

Az autó eladásához szükséges dokumentumok közé tartozik a forgalmi engedély, a törzskönyv, a szervizkönyv, a műszaki vizsga érvényességét igazoló dokumentum, valamint az adásvételi szerződés.

Készítsd el az adásvételi szerződést!

Az adásvételi szerződésben az eladó és a vevő személyes adatain és aláírásán kívül rögzítsd az autó minden lényeges műszaki adatát, az eladási árat, és ne felejtsd el a két tanú aláírását sem! Különösen fontos, hogy az eladás és az átadás időpontját órára és percre pontosan tüntesd fel a szerződésben. Ez azért lényeges, mert ha például a vevő az átadás után szabálytalanul közlekedik, és emiatt bírságot kap, akkor a szerződés alapján bizonyítható, hogy a felelősség már nem a tied. Az interneten számos szerződésmintát találsz, melyek jó alapként szolgálhatnak számodra.

Autó adásvételi szerződés

Ne feledkezz meg az autóeladás bejelentéséről!

A gépjárműeladást 15 naptári napon belül be kell jelentened a kormányablakban vagy ügyfélkapun keresztül – ehhez az adásvételi szerződést kell bemutatnod. Emellett a biztosítót is értesítened kell, hiszen az érdekmúlás miatt visszakaphatod az előre befizetett kötelező biztosítás maradék részét. 

Hirlevel banner BLOG 820x420-1

Gépjármű vásárlása személyi kölcsönből?

A család bővülésekor az autócsere sokszor nemcsak praktikus, de elengedhetetlen is. Előfordulhat viszont, hogy a jelenlegi megtakarításod vagy a régi autó eladásából származó összeg nem elegendő az új autó megvásárlásához

Amennyiben nem rendelkezel elég önerővel, vagy esetleg még nem tudtad eladni a régi autódat és nincs elég fedezeted az új járműre, akkor érdemes elgondolkodnod a személyi kölcsön felvételén.

A személyi kölcsön szabad felhasználású hitel, így arra költheted, amire csak szeretnéd. Ez a rugalmasság autóvásárláskor különösen jól jöhet, hiszen az autó árát és a gépjárművásárlással járó költségeket (pl. átírást, biztosítást, esetleges kiegészítőket) könnyen fedezheted vele. 

Új autó

Mik a személyi kölcsön előnyei?

  • Rugalmas konstrukció: A személyi kölcsönt teljes mértékben szabadon, arra a célra használhatod fel, amire akarod, nincsenek megkötések és előre meghatározott célhoz kötöttség, mint más hitelek vagy autóvásárlási konstrukciók esetén.
  • Gyorsan igényelhető: A személyi kölcsönök kapcsán az ügyintézés rendkívül gyors, így az igényelt összeghez hamar hozzájuthatsz. Ennek köszönhetően rendkívül rövid időn belül meg is vásárolhatod az új autódat. 
  • Átlátható feltételekkel érhető el: A személyi kölcsönök feltételei általában egyszerűek és átláthatóak, ezért pontosan tudni fogod, hogy mire kötelezed el magad.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Mit kell tudni a bonus-malus fokozat átviteléről?

A bonus-malus besorolásod az új autóra könnyen átvihető, így autócsere esetén egyáltalán nem kell újra az elejétől kezdened a kedvezményes biztosítási besorolás felépítését. Nézzük, hogy mik a legfontosabb tudnivalói a bonus-malus átvezetésének!

  • A bonus fokozat az üzembentartó személyéhez kötődik, nem pedig a gépjárműhöz vagy a tulajdonoshoz.
  • A bonus-malus besorolás mindig az adott gépjármű-kategórián belül vihető tovább. Tehát például autóról motorra nem vihető át a besorolás.
  • A bolus fokozat a kgfb-szerződés megszűnését követően 2 év után elévül. Erre akkor érdemes különösen figyelni, ha nem azonnal tervezel új gépjárművet venni a régi autó eladása után.

Az autócsere folyamata egyáltalán nem nehézkes, ha tájékozott vagy és tisztában vagy a pontos részletekkel, a lehetőségeiddel és az előírt szabályokkal. Beszélj szakértőkkel és az ismerőseiddel, akik már átestek autóeladáson, olvass utána alaposan a témának és ne habozz segítséget kérni, ha bizonytalan vagy!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.