Provident
blog

Legyél tudatos vásárló – DIY szélfogó ablakpárna

Így tudsz egyszerűen és gyorsan szélfogó ablakpárnát készíteni, ami nem csak a hidegtől véd, de még dekorációként is remekül mutat!

Egyszerű huzatfogó készítése pár lépésben

Lassan itt a tavasz, mégis röpködnek még a mínuszok odakint, ezért a plusz szigetelés sosem jön rosszul. A fűtésszezon idején minden forint számít, és sokan küzdenek azzal, hogy hogyan csökkentsék fűtésszámlájukat. Az ablakok újra szigetelése nem olcsó mulatság, ráadásul egy lassú és szakembert igénylő folyamat, így inkább a melegebb hónapokban érdemes belevágni. Az egyik legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb megoldás a huzatfogó, vagy más néven szélfogó ablakpárnák használata – és annak elkészítése saját kezűleg!

Egy egyszerű szélfogó párna elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged:

  • egy nagyobb régi párna,
  • bármilyen régi anyag, amit megtömsz majd a párnatöltettel,
  • egy vastagabb, melegebb és szebb anyag, amely külső huzatként fog szolgálni,
  • egy gomb vagy egy patent,
  • olló, centi és ceruza az anyagok megfelelő méretű kiszabásához,
  • illetve egy varrógép.

Első lépésként válaszd ki azt az anyagot, amely a külső, mosható huzatot fogja képezni. Lehet ez polártakaró, egy nagyobb ing, egy vékonyabb pokróc; bármi, ami szerinted jól fog mutatni az ablakodban. A második, belső anyag, amelyet meg fogsz majd tölteni a párnatöltettel, lehet bármilyen – akár régi és kopott –, hiszen csak a párna vázát fogja alkotni.

Ha megvannak az anyagok, jöhet a mérés és a megfelelő méretre vágás. Mielőtt megvarrnád az anyagokat, érdemes lehet gombostűvel rögzíteni őket, hogy biztosan egyenes és azonos méretű legyen minden oldala.

Tipp: Ha saját mintákkal, például anyagból készült szívekkel, virágokkal vagy bármilyen figurával díszítenéd a párnát, érdemes ezeket még az előtt felvarrni a külső anyagra, mielőtt összevarrnád a huzat két hosszabb oldalát!

Végezetül jöhet a belső anyag kitömése a régi párnából kiszedett és kimosott anyaggal, majd az adott szárvégek bevarrása. A külső anyagnak viszont ne varrd be mindkét végét! Ha azt szeretnéd, hogy lehúzható, mosható és akár cserélhető is legyen, egy gombbal vagy patenttal zárd be az oldalán.

Szélfogó párna készítése otthon

Különleges szélfogó ablakpárna ötletek

Ezekben az egyszerű párnákban az a legjobb, hogy könnyedén saját ízlésedre tudod őket . Ha valami különlegesre vágynál, érdemes lehet más formájú és mintájú tömést készíteni. Például szivacsokat is használhatsz a szélfogó kitömésére, azokat pedig bármilyen formára vághatod, akár szívecskékre, akár kis házikókra. Emellett sokan régi pamutharisnyából is készítenek szélfogót, amit még szinte varrni sem kell, így még egyszerűbb elkészíteni a kígyó formájú párnát!

Plusz, ha egyszerűbb szabásmintákat is tudsz készíteni, akkor nem okozhat gondot az állatos minták megtervezése sem, mint például a nyuszi vagy a csigabiga. Akár együtt is el tudjátok készíteni az „új kisállat” formáját a gyermekeddel, így közös időtöltésnek is remek mulatság lehet a huzatfogó megvarrása!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Cicás szélfogó / huzatfogó párna

Ti hogyan és mivel díszítitek a szélfogó párnátokat?