Provident
blog

DIY tippek: Használd fel újra a borosüveget!

Minden háztartásban sok felesleges hulladék keletkezik – legalábbis így gondoljuk, amíg nem nézünk más szemmel például egy-egy kiürült borosüvegre. Olyan kreatív ötletek jönnek most szépen sorjában, amikkel megmutatjuk, hogyan szerezhet örömet egy újrahasznosított, üres borosüveg, vagy hogyan kelhet új életre egy pár parafadugó.

Nem kell egyből kidobnunk egy finom vacsora után megmaradt borosüveget, keltsük inkább új életre: áztassuk le a címkéjét, így plusz költség nélkül egy szép formájú virágtartó lesz lakásunk új dísze. Különösen jók ebben a műfajban a vastagfalú színezett, robusztusabb borosüvegek, de több színűt – zöldet, barnát, átlátszót – is egymás mellé rakhatunk egy polcra, egy-egy szál virággal. Nagyon mutatós lesz!

A megtisztított üvegből egyedi dísztárgyat is készíthetünk, ha saját kezűleg díszítjük fel a palackot. Ha alkalomra, ajándékba vagy csak a magunk örömére szeretnénk különleges DIY tárgyat, akkor gondoljunk a kiürült palackokra, amit már félretettünk. Az üvegfestés például egy igazán kreatív módszer arra, hogy egyedivé varázsoljuk az üveget, választhatunk körbefutó ábrákat, internetről lelesett motívumokat, vagy gyárthatunk egyedi sablont is hozzá.

Egy erős, üvegre is használható ragasztóval egy-egy palackra gyöngyöket, gombokat, csipkét és még sok szép díszítő anyagot rögzíthetünk ízlésesen. Egy kisebb darab vászonba is betekerhetjük a borosüveget, a palack nyakát pedig egy szélesebb szalaggal köthetjük át, így rögzítve a vásznat is a palackon. Ezzel a technikával egyszerű, mégis szép rusztikus dekorációt készíthetünk akár a nappalinkba, akár az ebédlőasztalunkra. Arról nem is beszélve, hogy ezek az ötletek tökéletesek alkalmakra is: születésnapokra, házibulira, vagy akár esküvőre is egyedivé, és persze olcsóbá teszik a dekorációt.

A palackok dugóját sem kell egyből a szemétbe dobnunk! A parafadugókat vágjuk ketté, majd ragasszuk egy falapra őket hőálló ragasztóval: így készíthetjük el az új, stílusos edényalátétünket. A dugót felhasználhatjuk magában is, például ablaktámaszként: nem csapódik be a huzattól az ablak, ha a sarkába tesszük a parafadugót támasztéknak.

Az újrahasznosított tárgyak nemcsak környezetbarát szemlélettel készült dekorációt, ajándékot jelentenek, hanem egyediséget is. Minden saját kezűleg készített tárgy egyszeri és megismételhetetlen, így nem jön majd szembe sem velünk, sem a megajándékozottal.