Provident
blog

Ecet és szódabikarbóna, a praktikus otthoni hősök

Egy háztartás rendben tartása idő és pénz, de legfőképp mindkettőből sok. Ha az otthonunkra fordított időből és energiából sokat nem is, de a takarításra szánt költségekből ügyesen le tudunk faragni.

Két, filléres csodaszert mutatunk be, amikkel egész lakásunkat tisztává varázsolhatjuk: a szódabikarbóna például folttisztításra, míg az ecet a mosógép tisztítására is alkalmas. Minden anya legpraktikusabb tanácsa kezdő háziasszonyoknak régóta, hogy ez a kettő mindig legyen a szekrényben!

A pár száz forintért beszerezhető ecettel házilag megoldhatjuk a vízkőoldást, duguláselhárítást, felületfertőtlenítést, lefolyótisztítást. Ezzel a csodaszerrel temérdek háztartási tisztítószert helyettesíthetünk, drága vízlágyítókat, öblítőszereket, az egyetlen kellemetlenség a takarítás után egy napig érezhető ecetszag lehet – annak, aki ezt nem bírja. Egy ecetes ronggyal otthonunk minden helyiségét tisztává varázsolhatjuk, hiszen az ecet fertőtlenítő, vízkőoldó és zsíroldó hatású, így kifogástalan eredményt érhetünk el vele akár ablaktisztításnál is. Ha pedig folyamatosan karban tartjuk háztartási gépeinket, és a lefolyók állapotáról is gondoskodunk az ecet segítségével akár egy esetleg szükséges szerelés költségétől is megkímélhetjük magunkat.

A másik filléres csodaszer a szódabikarbóna. Amihez az ecetet fel tudjuk használni, arra mind alkalmas a szódabikarbóna is, és sokak számára talán még vonzóbb is a fent említett szagok kiküszöbölése miatt. Sőt, a szódabikarbóna szagtalanítóként is használható: öntsünk egy kis tálkába belőle, és ezt helyezzük el a hűtőben, pár óra alatt beszívja a kellemetlen illatokat, ételszagot. Súroláshoz is kiváló, legyen szó odaégett edényről vagy szappanfoltos zuhanykabinról, a szódabikarbóna jelenti a legjobb és egyben legköltséghatékonyabb megoldást. Ha házilag akarjuk megoldani a kárpittisztítást, akkor szórjuk be egyenletesen a foltos részt szódabikarbónával, egy kefe segítségével enyhén dörzsöljük be az anyagba és hagyjuk 10-15 percet a kárpiton; ezután egyszerűen söpörjük le, vagy porszívózzuk fel.

Az ecet és a szódabikarbóna tehát nem csak olcsó, de univerzális segítők is, alap háztartási kellékek, amikhez mindig biztonsággal nyúlhatunk.