Provident
blog

Egy kis odafigyeléssel sokat spórolhatsz

 Maradj a pénzednél!

A pénzed kezelése, egy adott költségvetéshez való ragaszkodás, vagy akár a befektetéseid kezelése mostanában már sokkal könnyebb, mint régen volt, hiszen már rengeteg olyan applikáció elérhető, melyekkel kezelheted és átláthatod a pénzforgalmad.

Nem minden applikáció megbízható, de vannak nagyon hasznosak, valamint akár excelben, vagy kézzel, papíron is vezetheted a költéseid. A lényeg, hogy áttekinthető legyen az egész, így a spórolás is könnyebben megoldható lesz számodra.

Ha havonta írod a pénzforgalmadat, az egy remek kiindulás arra, hogy meg tudd figyelni, mire költesz, és kiszűrd a felesleges tételeket.

Ez akkor a leghatékonyabb, ha nem csak kampány jelleggel csinálod, hanem több hónapig figyeled a költéseid, mivel így tudsz majd összehasonlítani, megfigyelni és elemezni. Átlátható lesz például az is a számodra, hogy mire költesz a legtöbbet, mit lehetne átcsoportosítani másra, és min tudnál spórolni.

 

Így csináld!

1. Ellenőrizd a számláidat!

Minden bankszámládat, vagy ahol pénzmozgás történik gyakran ellenőrizd és írd fel akár applikációba, vagy papírra. Ez azért jó és fontos, mert így láthatod, hogy hol költöd el a pénzed.

 

2. Kategorizáld a kiadásaid!

Gyűjtsd csoportokba a kiadásaid. Vannak olyan bankkártyák, melyek alapból kigyűjtik neked, hogy mikre költöttél, és rendszerezik a kiadásaid, de erre kínálnak remek megoldást az applikációk is. Így megfigyelheted például, hogy az az elviteles reggeli kávé mennyi pénzt visz el havonta, ami nélkül lehet, hogy tudnál élni, csak nem tűnt fel eddig, hogy mennyit költesz rá összesen.

Lesznek állandó kiadások és egyszeri esetek is melyek nem minden hónapban merülnek fel. Állandó elem lehet például élelmiszer, csekkek, számlák, ruha, lakbér.

 

3. Tölts le egy applikációt!

A költéskövető applikációk nagyon hasznosak tudnak lenni, és általában ingyenesek is. Akkor működnek, hogyha összekötöd őket a banki tranzakcióiddal, ezért figyelj oda, hogy megbízható, jó értékelésű alkalmazást tölts le.

 

4. Nézz meg más opciókat is!

Nem rajongsz az applikációkért? Semmi gond! Nagyon sok kiadás kezelő felület és sablon van, amit letölthetsz a netről, kinyomtatva, kézzel rajzolva pedig vezetheted őket otthon, így nem kell a telefonodtól függened.

 

5. Pénztárcabarát megoldások

Ahogy figyeled és észreveszed, hogy miken kellene változtatnod, biztos, hogy sokat tudsz majd spórolni. Megéri a belefektetett időt és energiát, mivel sok mindent észrevehetsz a költéseiden, például, hogy mi az, ami nélkül nem tudsz élni és mi az, ami teljesen elhanyagolható.

 

6. Adatvédelem

Az applikációk nagyon sokat segíthetnek és megkönnyíti a kiadásaink követését, jobb, ha óvatos vagy. Olvasd el mindenképpen, hogy a megadott adataidat az alkalmazás mire használja fel, hogyan és hol tárolják. Mivel ezek nagyon szenzitív információk, ezért megéri, ha rászánod az időt és átolvasod az adatkezelési szabályzatot.

 

A változás

Ha az applikációkról érdeklődnél még, akkor nézd meg korábbi cikkünket az alkalmazásokról. Ha kitűzöl magad elé egy célt és be is tartod, akkor nagy összegeket spórolhatsz meg, ami mindenkinek mindig jól tud jönni!