Milyen lehetőségek vannak az előtakarékossághoz? Egyáltalán miért érdemes ebben gondolkozni? Cikkünkből megtudhatod a választ.

Jelen bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, és nem minősül jogi, pénzügyi vagy egyéb tanácsadásnak. Kérjük, hogy minden esetben olvassa el a vonatkozó jogszabályi előírásokat, illetve a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat.

Miért fontos az előtakarékosság?

Az előtakarékosság az öngondoskodás egyik formája, jövedelmünk hosszú távú megtakarítása. A megtakarítás funkciója elsősorban az, hogy megőrizd pénzed értékét – sőt, jobb esetben kamatoztasd is – egy későbbi cél elérése érdekében. A megtakarítási idő természetesen céltól és helyzettől is függ, lehetnek rövid távú előtakarákossági céljaink (pl. egy nyaralás, egy új telefon stb.), vagy hosszú távú céljaink (pl. lakástakarék, nyugdíjtakarék stb.).

De miért is fontos ez, miért érdemes előre gondolkodnod? Mert az élet körülöttünk folyamatosan változik, és sosem lehetsz biztos abban, hogy mit hoz a jövő. Az egyre bizonytalanabb nyugdíjkilátások, az emelkedő lakásárak, vagy akár a gyengülő forint miatt dráguló import fogyasztási cikkek mind-mind arra mutatnak, hogy érdemes tudatosan félre tenned jövedelmedből egy biztosabb és kényelmesebb jövő érdekében.

Előtakarékosság vs. hitel

Ahogy fent említettük, az előtakarékosság előnye, hogy ha havi rendszerességgel befizeted az előre meghatározott fix szerződéses összeget az adott célra, lejáratkor kamatostól tudsz majd hozzájutni az összeghez és felhasználni arra a célra, amelyre lekötötted – pl. lakás vásárlása. Ennek ezzel együtt hátránya az is, hogy nem férhetsz hozzá bármikor és nem tudod bármilyen célra felhasználni, ha valamilyen hirtelen változás miatt másra kellene az összeg.

Ezzel szemben a hitelek vagy kölcsönök azonnali megoldást jelenthetnek, illetve az adott konstrukció megkötésein belül szabadon felhasználhatóak, viszont azokat a vállaltak szerint törleszteni kell, amelyeknek kamata és futamideje szintén a hitelkonstrukcióktól függően változik.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Előtakarékossági tippek az egész családnak!

Milyen célokra érdemes előre takarékoskodni?

Mindenki számára változó, hogy mikor és mire szeretne félretenni, viszont mi hoztunk három olyan előtakarékossági célt/példát, amelyeken Neked is érdemes elgondolkodnod – ha éppen olyan családi, illetve anyagi helyzetben vagy, hogy ezek aktuálisak lehetnek számodra.

Lakás-előtakarékosság

Ha saját lakásról álmodozol, itt az ideje pénzügyileg is tudatosan készülnöd rá és megalapoznod terveidet, amelynek az egyik kulcseleme a lakás-előtakarékosság. Több lehetőséged is van arra, hogy kifejezetten lakásvásárlási céllal tegyél félre kisebb-nagyobb összegeket, ezek közül viszont az egyik legjobban a lakástakarékkal járhatsz, amikor is állami garancia mellett kifejezetten magas, akár 12%-os hozammal gyűjtheted pénzed. A lakás-előtakarékosság felhasználása kötött, így a lejáratkor felvehető összeget csak az adott konstrukcióban megszabott keretek szerint költheted el.

Fontos! A lakástakarékpénztár állami támogatása 2018. október 16-án megszűnt, így az ezután kötött szerződésekre már nem vehető igénybe a 30%-os állami támogatás.

Gyermek előtakarékosság

Szülőként, vagy akár már a családalapítást tervezésénél érdemes lehet elgondolkodnotok kedveseddel a gyermek előtakarékossági lehetőségeken. Még abban az esetben is, ha csak keveset raktok félre gyermeketek számára a havi családi költségvetésből, a hosszú évek alatt akár kifejezetten jelentős összeg is összegyűlhet már felnőtt korára. Jelenleg a piacon különböző gyermek megtakarítási megoldások léteznek – ilyen például a Magyar Kincstárnál igénybe vehető Babakötvény is –, így mielőtt döntenétek, érdemes alaposan utána járnotok a különböző lehetőségeknek.

Nyugdíj előtakarékosság

Végül, de nem utolsó sorban pedig a nyugdíj előtakarékosságra is gondolnod kell, amennyiben tudatosan készülnél munkamentes éveidre. Ahogyan az előző két esetben is, itt is rengeteg különböző koncepció között válogathatsz a piacon, amelyek között három típust különböztetünk meg – azonban nem lehet általánosítani, hogy melyik a legjobb nyugdíj előtakarékossági konstrukció.

Az első a nyugdíjbiztosítás, amellyel az évente félrerakott megtakarításod 20%-át (max. évi 130.000 Ft-ot) visszaigényelheted a befizetett személyi jövedelem adódból stabil, magas hozam mellett. Nagy előnye, hogy nem kell aktívan foglalkoznod az előtakarékossággal, de 10 évnél rövidebb időre nem éri meg elindítani, és érdemes szakértői segítséget kérni az ajánlatok közötti választáskor.

A második az önkéntes nyugdíjpénztár, amellyel szintén az évente félrerakott megtakarításod 20%-át (de max. évi 150.000 Ft-ot) igényelheted vissza a befizetett SZJA-dból, alacsony költségek mellett. Ezzel sem kell aktívan foglalkoznod, és munkáltatód is támogathat a nyugdíj megtakarításban, viszont 10 évig semmi esetre sem tudsz hozzáférni a pénzhez.

A harmadik pedig a nyugdíj előtakarékossági számla, amely a legnagyobb befektetői szabadságot nyújtja, viszont éppen ezért akkor ajánlott ezt választani, ha tudatosan foglalkoznál a menedzselésével és értesz is hozzá.

Nyugdíj előtakarékosság

Mindent összefoglalva továbbra is azt ajánljuk, hogy minden esetben nézz utána a részleteknek (mint a költségek, hozamok, apróbetűs részek stb.) és ezek függvényében hozd meg a számodra legjobb döntést a különböző előtakarékossági konstrukciók kiválasztásakor.

Készülj előtakarékossággal tudatosan az életre!