Napjainkban már teljesen természetes dolog, hogy odafigyelünk arra, hogy szabályozzuk, és keretek között tartsuk az energiafelhasználásunkat. Erre a jótékony cselekvésre nem csak a magas villany számla rémképe, egyúttal a spórolás késztethet minket, hanem a környezettudatosság is. Cikkünkben iránytűként vezetjük az olvasókat az energiamegtakarítás tekervényes világában.

 

Miért fontos takarékoskodnunk az energiával?

Gondolhatnánk, hogy a válasz egyszerű, azért kell spórolni az energiával, hogy a hónap végén alacsonyabb legyen a rezsink. Természetesen ez az egyik indok, míg a másik ennél globálisabb. A légszennyezettség évente 6,5 millió ember korai haláláért felelős világszerte a WHO adatai szerint, de hatással van a globális felmelegedésre, az üvegházhatásra és a sarki jégsapkák olvadására is. Egy újabb ok tehát, hogy a környezetbarát energiaforrások felé forduljunk és egy energiatakarékos otthont alakítsunk ki.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

spórolás

 

Energiatakarékosság a háztartásban

Spórolási tippek garmadája áll rendelkezésünkre, ha valamilyen úton-módon energiatakarékos életmódba vágnánk bele. Fontos, hogy odafigyeljünk minden összetevőre, így a vízfogyasztásunkra, az áramfogyasztásra és világításra, de a hűtés-fűtés és a gázfogyasztás is kardinális kérdéseknek minősülnek.

A víz spóroláshoz már elég néhány tudatos döntés is:

  • Ne folyassuk feleslegesen fogmosás vagy kézmosás közben, sőt, ha tehetjük, válasszuk a zuhanyt a kádban fürdőzéssel szemben, hiszen jelentős vízmennyiséget megtakaríthatunk.
  • Biztosan sokan folyatják a vizet, arra várva, hogy felmelegedjen, pedig már egy villanybojler A+-os besorolással hű társunk lehet a vízfelhasználásunk mérséklésében. A csap megnyitásával már meleg víz folyhat ránk, így litereket is spórolhatunk.
  • Szüntessük meg a csöpögő csapokat!

A leghatékonyabb spórolási metódust mindenkinek magának kell megtalálni, azonban az biztos, hogy az élet minden területén van lehetőségünk a változásra, így a konyhánkban is.

  • Itt is általános szabályként mondható el, hogy addig ne kapcsoljuk be a sütőt, amíg el nem érünk a főzés azon szakaszába, amikor valóban szükségünk van az eszközre.
  • Az indukciós főzőlap energiafogyasztása például jóval kedvezőbb, mint hagyományos társaié.

Télen a melegért fohászkodunk, nyáron pedig mindent megtennénk egy hűvös fuvallatért. Ezekben az időszakokban aktívan ki vagyunk szolgáltatva az otthonunk adottságainak.

  • Szigeteljünk! Építkezés-felújítás során feltétlenül kerítsünk sort a házunk megfelelő szigetelésére is.
  • Vásároljunk tudatosan klímát! Legyen a szemünk előtt a minél jobb energiabesorolás!
  • A fűtést ne kapcsoljuk le! Sokkal tovább tart és nagyobb energiaigénye van annak, ha egy egész lakást szinte nagyon alacsony hőfokról kell, felmelegítenünk. Attól függően, hogy hány napig fog üresen állni az otthonunk, a termoszt állítsunk 2 napos távollét esetén 15 fokra, míg, ha ennél tovább leszünk távol, lemehetünk 12 fokig is.

 

Környezetbarát energiaforrások otthon

Hallottál már az okos otthon fogalmáról? A takarékosság már ott elkezdődhet, amikor felújítod vagy felépíted az életteredet. Számos lehetőség kínálkozik az épületoptimalizálásban: nincs többé bedugva felejtett vasaló, égve maradt lámpa, de azon se kell aggódnunk, hogy a hűtés-fűtéssel gondunk lesz. Míg egy klíma fogyasztása kivételesen magasra rúghat, addig egy optimalizált környezetben nincsenek kilengések, sőt akár előre is gondoskodhatunk arról, hogy kellemes idő fogadjon minket, amikor haza érünk.

Te hogyan spórolsz az energiával az otthonodban?